Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013
Δεν αρχίζει διάλογος εάν...
Δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων όσο το να είναι καλά προετοιμασμένες, με σαφές περιεχόμενο και σαφείς σκοπούς και στόχους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική πτόνισε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η δυνατότητα συναντήσεων του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με εκπροσώπους της Άγκυρας προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε με εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια τέτοια εξέλιξη σημείωσε ο πρόεδρος, όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σημείωσε περαιτέρω πως πάγια θέση όλων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η πρόταση, που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση δεν αποσκοπεί σε διμερή, τριμερή ή τετραμερή διάσκεψη.
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι επόμενες ημέρες προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τόνισε ότι δεν είναι μέσω μεγαλόστομων πολιτικών διακηρύξεων που αντιμετωπίζονται τα μείζονα εθνικά θέματα, αλλά μέσω υπεύθυνων πολιτικών αποφάσεων.
Προειδοποίησε, επίσης, για το χρόνο που περνά και τους κινδύνους που δημιουργεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι «η πρόταση μας, όπως έχει διαμορφωθεί και μέσω της συνεννόησης μας με την ελληνική κυβέρνηση, δεν αποσκοπεί στην όποια διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως να εκφράζουν ανησυχίες».
«Η Τουρκία, κατά τη δική μου άποψη, ως κατοχική δύναμη κρατά το κλειδί της λύσης», είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι «αυτή τη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας θα διαδεχθούν πρακτικά και ουσιαστικά βήματα, ως επίσης η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής στάσης, με καλή πίστη, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη λύσης».
Χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του για συναντήσεις με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Παράλληλα, αναφέροντας ότι η πρόταση έγινε «σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση» και εκφράζοντας «την πλήρη ικανοποίηση μου για το γεγονός πως ο ενισχυμένος τρόπος συνεργασίας με την Ελλάδα αποδίδει καρπούς», ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΚΔ, η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Κύπρου.
Ανέφερε επίσης ότι παρουσίασε τις θέσεις της πλευράς μας επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και επί της βάσης για την επίτευξη λύσης, καθώς επίσης και το πολιτικό όραμα του ιδίου για μια Κυπριακή Δημοκρατία απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα, στην οποία θα ζουν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της.
Συνεχίζοντας την αποτίμηση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι μετέφερε με σαφήνεια και επιμονή ότι δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων όσο το να είναι καλά προετοιμασμένες, με σαφές περιεχόμενο και σαφείς σκοπούς και στόχους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που να δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ένα δημιουργικό και με αποτελέσματα διάλογο.
Τόνισε επίσης ότι κατά τις επαφές του επεσήμανε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει την αναβαθμισμένη και ενεργό παρουσία της στις διαπραγματεύσεις, έχοντας κατά νου πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επαύριον της λύσης, αλλά και να διασφαλίζει τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ανέπτυξε ενδελεχώς την απόλυτη ανάγκη αναβίωσης της ελπίδας και αποκατάστασης της πίστης και εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού στην προοπτική επίτευξης λύσης, μέσω της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων εμπιστοσύνης που θα δώσουν δυναμική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Πρόταση για Αμμόχωστο
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε, παρουσίασε την πρότασή για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας τα οφέλη που η επιστροφή της θα προσφέρει σε όλους της κατοίκους της Κύπρου.
Μια πρόταση που όπως σημείωσε, πέραν του θετικού της αναβίωσης της ελπίδας του κυπριακού λαού σε σχέση με τις προοπτικές επίτευξης λύσης, θα παρέχει επιπλέον πλεονεκτήματα.
Αναφερόμενος σε αυτά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι:
Η ανοικοδόμηση των υποδομών μιας πόλης η οποία παραμένει ακατοίκητη για 39 χρόνια, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελματικών πεδίων, δίδοντας μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας. Την ίδια ώρα σημείωσε οι συνεργαζόμενοι για την ανοικοδόμηση της πόλης και απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έρθουν πιο κοντά, συνειδητοποιώντας τα οφέλη και πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα κοινό μέλλον ευημερίας και προκοπής, ακριβώς όπως είχαμε πράξει και στο παρελθόν.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε επίσης την εκ νέου την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή για συναντήσεις με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Η εν λόγω πρόταση σημείωσε έγινε σε πλήρη συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ενισχυμένος τρόπος συνεργασίας με την Ελλάδα αποδίδει καρπούς.
Αποκάλυψε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Σαμαρά για επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων στη Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, ως επίσης και της επίσκεψης του ιδίου στην Ουάσινγκτον, καθώς και για τον κοινό συντονισμό και καθορισμό των επόμενων μας κινήσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί και μέσω της συνεννόησης της πλευράς μας με την Ελληνική κυβέρνηση, δεν αποσκοπεί στην όποια διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως να εκφράζουν ανησυχίες.
Δεν μίλησα και δεν μιλώ ποτέ τόνισε, για διασκέψεις που εκ της φύσεως τους είναι περιορισμένου χρόνου. Για τον λόγο αυτό είπε, και στους συνομιλητές του καθώς και στην επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατέστησε σαφές πως η πλευρά μας δεν αποδέχεται ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες.
Συναντήσεις διαπραγματευτών
Η δυνατότητα συναντήσεων του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με εκπροσώπους της Άγκυρας προσφέρει για πρώτη φορά μετά την εισβολή τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε με εκείνους που πρέπει να είναι υπόλογοι για τις θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Εξάλλου, πάγια θέση όλων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Μια τέτοια εξέλιξη τόνισε όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος δεν συμμετείχε στις συνομιλίες ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Η Τουρκία, κατά τη δική μου άποψη, είπε ο πρόεδρος, ως κατοχική δύναμη κρατά το κλειδί της λύσης. Δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ελπίζω και αναμένω, τόνισε, ότι αυτήν τη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας θα διαδεχθούν πρακτικά και ουσιαστικά βήματα, ως επίσης η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής στάσης, με καλή πίστη, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη λύσης.
Ζωηρό Ενδιαφέρον
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι κατά τις συναντήσεις του διαπίστωσε ένα ζωηρό διεθνές ενδιαφέρον για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν το σταθεροποιητικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στην περιοχή.
Θέλω να ελπίζω πως η λεκτική αυτή συμπαράσταση σημείωσε, θα μετατραπεί σε έμπρακτη στήριξη ώστε να επιτύχουμε το ταχύτερο μια διαρκή, λειτουργική και καθ’ όλα συνάδουσα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες λύση.
Διαβούλευση με πολιτικές δυνάμεις
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως επιθυμία και βούληση του ιδίου, είναι όπως η πολιτική που αφορά το εθνικό θέμα, αλλά και τα μεγάλα εθνικά θέματα, αποτελεί προϊόν κοινής διαβούλευσης και συλλογικότητας και με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων. Μέχρι σήμερα είπε. Αυτό που με ενδιαφέρει πρόσθεσε είναι το πως δημιουργούνται συνθήκες ενότητας σημειώνοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η επιδίωξη όλων είναι η ίδια, γιατί κανένας δεν υστερεί σε πατριωτισμό.
Εντούτοις, οφείλω ως ο εκλελεγμένος ηγέτης της Δημοκρατίας να ομιλώ με τη γλώσσα της αλήθειας και όχι του εφησυχασμού, είμαι πρωτίστως υπόχρεος στο να είμαι ωφέλιμος, έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν με καθιστά αρεστό.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η δυνατότητα συναντήσεων του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με εκπροσώπους της Άγκυρας προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε με εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια τέτοια εξέλιξη σημείωσε ο πρόεδρος, όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σημείωσε περαιτέρω πως πάγια θέση όλων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η πρόταση, που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση δεν αποσκοπεί σε διμερή, τριμερή ή τετραμερή διάσκεψη.
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι επόμενες ημέρες προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τόνισε ότι δεν είναι μέσω μεγαλόστομων πολιτικών διακηρύξεων που αντιμετωπίζονται τα μείζονα εθνικά θέματα, αλλά μέσω υπεύθυνων πολιτικών αποφάσεων.
Προειδοποίησε, επίσης, για το χρόνο που περνά και τους κινδύνους που δημιουργεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι «η πρόταση μας, όπως έχει διαμορφωθεί και μέσω της συνεννόησης μας με την ελληνική κυβέρνηση, δεν αποσκοπεί στην όποια διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως να εκφράζουν ανησυχίες».
«Η Τουρκία, κατά τη δική μου άποψη, ως κατοχική δύναμη κρατά το κλειδί της λύσης», είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι «αυτή τη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας θα διαδεχθούν πρακτικά και ουσιαστικά βήματα, ως επίσης η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής στάσης, με καλή πίστη, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη λύσης».
Χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του για συναντήσεις με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Παράλληλα, αναφέροντας ότι η πρόταση έγινε «σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση» και εκφράζοντας «την πλήρη ικανοποίηση μου για το γεγονός πως ο ενισχυμένος τρόπος συνεργασίας με την Ελλάδα αποδίδει καρπούς», ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΚΔ, η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Κύπρου.
Ανέφερε επίσης ότι παρουσίασε τις θέσεις της πλευράς μας επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και επί της βάσης για την επίτευξη λύσης, καθώς επίσης και το πολιτικό όραμα του ιδίου για μια Κυπριακή Δημοκρατία απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα, στην οποία θα ζουν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της.
Συνεχίζοντας την αποτίμηση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι μετέφερε με σαφήνεια και επιμονή ότι δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων όσο το να είναι καλά προετοιμασμένες, με σαφές περιεχόμενο και σαφείς σκοπούς και στόχους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που να δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ένα δημιουργικό και με αποτελέσματα διάλογο.
Τόνισε επίσης ότι κατά τις επαφές του επεσήμανε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει την αναβαθμισμένη και ενεργό παρουσία της στις διαπραγματεύσεις, έχοντας κατά νου πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επαύριον της λύσης, αλλά και να διασφαλίζει τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ανέπτυξε ενδελεχώς την απόλυτη ανάγκη αναβίωσης της ελπίδας και αποκατάστασης της πίστης και εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού στην προοπτική επίτευξης λύσης, μέσω της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων εμπιστοσύνης που θα δώσουν δυναμική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Πρόταση για Αμμόχωστο
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε, παρουσίασε την πρότασή για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας τα οφέλη που η επιστροφή της θα προσφέρει σε όλους της κατοίκους της Κύπρου.
Μια πρόταση που όπως σημείωσε, πέραν του θετικού της αναβίωσης της ελπίδας του κυπριακού λαού σε σχέση με τις προοπτικές επίτευξης λύσης, θα παρέχει επιπλέον πλεονεκτήματα.
Αναφερόμενος σε αυτά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι:
Η ανοικοδόμηση των υποδομών μιας πόλης η οποία παραμένει ακατοίκητη για 39 χρόνια, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελματικών πεδίων, δίδοντας μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας. Την ίδια ώρα σημείωσε οι συνεργαζόμενοι για την ανοικοδόμηση της πόλης και απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έρθουν πιο κοντά, συνειδητοποιώντας τα οφέλη και πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα κοινό μέλλον ευημερίας και προκοπής, ακριβώς όπως είχαμε πράξει και στο παρελθόν.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε επίσης την εκ νέου την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή για συναντήσεις με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Η εν λόγω πρόταση σημείωσε έγινε σε πλήρη συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ενισχυμένος τρόπος συνεργασίας με την Ελλάδα αποδίδει καρπούς.
Αποκάλυψε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Σαμαρά για επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων στη Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, ως επίσης και της επίσκεψης του ιδίου στην Ουάσινγκτον, καθώς και για τον κοινό συντονισμό και καθορισμό των επόμενων μας κινήσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί και μέσω της συνεννόησης της πλευράς μας με την Ελληνική κυβέρνηση, δεν αποσκοπεί στην όποια διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως να εκφράζουν ανησυχίες.
Δεν μίλησα και δεν μιλώ ποτέ τόνισε, για διασκέψεις που εκ της φύσεως τους είναι περιορισμένου χρόνου. Για τον λόγο αυτό είπε, και στους συνομιλητές του καθώς και στην επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατέστησε σαφές πως η πλευρά μας δεν αποδέχεται ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες.
Συναντήσεις διαπραγματευτών
Η δυνατότητα συναντήσεων του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με εκπροσώπους της Άγκυρας προσφέρει για πρώτη φορά μετά την εισβολή τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε με εκείνους που πρέπει να είναι υπόλογοι για τις θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Εξάλλου, πάγια θέση όλων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Μια τέτοια εξέλιξη τόνισε όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος δεν συμμετείχε στις συνομιλίες ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Η Τουρκία, κατά τη δική μου άποψη, είπε ο πρόεδρος, ως κατοχική δύναμη κρατά το κλειδί της λύσης. Δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ελπίζω και αναμένω, τόνισε, ότι αυτήν τη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας θα διαδεχθούν πρακτικά και ουσιαστικά βήματα, ως επίσης η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής στάσης, με καλή πίστη, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη λύσης.
Ζωηρό Ενδιαφέρον
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι κατά τις συναντήσεις του διαπίστωσε ένα ζωηρό διεθνές ενδιαφέρον για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν το σταθεροποιητικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στην περιοχή.
Θέλω να ελπίζω πως η λεκτική αυτή συμπαράσταση σημείωσε, θα μετατραπεί σε έμπρακτη στήριξη ώστε να επιτύχουμε το ταχύτερο μια διαρκή, λειτουργική και καθ’ όλα συνάδουσα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες λύση.
Διαβούλευση με πολιτικές δυνάμεις
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως επιθυμία και βούληση του ιδίου, είναι όπως η πολιτική που αφορά το εθνικό θέμα, αλλά και τα μεγάλα εθνικά θέματα, αποτελεί προϊόν κοινής διαβούλευσης και συλλογικότητας και με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων. Μέχρι σήμερα είπε. Αυτό που με ενδιαφέρει πρόσθεσε είναι το πως δημιουργούνται συνθήκες ενότητας σημειώνοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η επιδίωξη όλων είναι η ίδια, γιατί κανένας δεν υστερεί σε πατριωτισμό.
Εντούτοις, οφείλω ως ο εκλελεγμένος ηγέτης της Δημοκρατίας να ομιλώ με τη γλώσσα της αλήθειας και όχι του εφησυχασμού, είμαι πρωτίστως υπόχρεος στο να είμαι ωφέλιμος, έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν με καθιστά αρεστό.
Source : http://www.politis-news.com
ΑΠΕΙΛΕΣ Μίχου σε δημοσιογράφους: «Θα περάσουμε καλά τώρα! Θα τα πούμε μαζεμένα!»
Μετά τις κλωτσιές και τις σπρωξιές του Ηλία Κασιδιάρη σε φωτορεπόρτερ-καμεραμάν, και τα κοσμητικά επίθετα του Ηλία Παναγιώταρου στους δημοσιογράφους αποκαλώντας τους «σιχάματα», ήρθε και η προκλητική επίθεση του Νίκου Μίχου, ο οποίος απείλησε τους δημοσιογράφους κατά την έξοδο του από τη ΓΑΔΑ μετά την αποφυλάκιση του, λέγοντας:
Η Κυπρο – γαλλική φιλία καλά κρατεί: Συνάντηση Γιαννάκη Ομήρου με Ομάδα Φιλίας Γαλλίας- Κύπρου
Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο δεν είναι συμβατή με το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ εταίρων στα πλαίσια της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Βουλής.
AEL - Μακριά από «Τόμας»… και όποια απώλεια
Απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου και οι της ΑΕΛ κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να προλάβουν το βαγόνι της πρώτης τετράδας. Η ευκαιρία βρίσκεται ενώπιον τους καθώς αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ στο Τσίρειο, μια ομάδα που βρίσκεται πάνω στη βαθμολογία με τέσσερις πόντους διαφορά, τέσσερα ματς πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου.
ΑΠΟΕΛ - «Ανεπίτρεπτα αυτά τα πράγματα»
Δεν μπορούν να επιβάλουν κάποιοι δια των απειλών τις θέσεις τους, τόνισε ο Τάκης Αντωνίου σε δηλώσεις το μεσημέρι της Τετάρτης (2/10) , σχολιάζοντας την ανακοίνωση των οργανωμένων φίλων του ΑΠΟΕΛ. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο αναφέρθηκε και στο παιχνίδι με την Άιντραχτ, αλλά απάντησε και σε ερώτημα για την υπόσκαψη του προέδρου Φοίβου Ερωτοκρίτου, αλλά και του διοικητικού συμβουλίου.
Κληρίδης: Δικαιολογημένα υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας
Αμείλικτος και αποφασισμένος να αποδώσει ευθύνες για τα θέματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή κοινή γνώμη παρουσιάστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Παραδέχθηκε ότι δικαιολογημένα υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας στην Κύπρο και πως από τώρα και στο εξής θα γίνει κάθε προσπάθεια για να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι εμπλέκονται σε όποιο σκάνδαλο ανεξάρτητα από τη θέση που έχουν.
Συνέλαβαν τον Βενιζέλο Ζανέτου για την υπόθεση της Δρομολαξιάς
Συνελήφθη ο Βενιζέλος Ζανέτου, στέλεχος του ΑΚΕΛ μετά από ένταλμα. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί και για το επίσης στέλεχος του ΑΚΕΛ Χρίστο Αλέκου, καθώς και του Αντώνη Ιωακείμ, εκ των μετόχων της εταιρείας Wadnic Trading Limited, από το Δικαστήριο, κατόπιν αιτήματος της Αστυνομίας, για την υπόθεση της επένδυση της Cyta στη Δρομολαξιά.
ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της NASA για την Τουρκία!
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης της ΝΑΣΑ ¨Water Resources Research¨, αναφέρεται πως η κακή διαχείριση στην Μέση Ανατολή, η αυξημένη ζήτηση σε υπόγεια νερά και οι
επιπτώσεις της ξηρασίας του 2007, έχουν προκαλέσει απώλεια νερού σχεδόν ίση με το μέγεθος της Νεκράς θάλασσας
Οι ερευνητές εστιάζουν πως τα αποθέματα νερού κατά μήκος της κοιλάδας των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν, έχουν μειωθεί κατά 144 εκ. κυβικά χιλιόμετρα.
Στην έρευνα στην οποία εξετάζονται δεδομένα επταετίας αρχής γενομένης από το 2003, διαπιστώνεται πως το 60% αυτής της απώλειας προέρχεται από την άντληση των υπόγειων υδάτων, το 1/5 από τις μειωμένες χιονοπτώσεις, και το υπόλοιπο από την ξηρασία.
Source : http://www.kouzoulo.gr
επιπτώσεις της ξηρασίας του 2007, έχουν προκαλέσει απώλεια νερού σχεδόν ίση με το μέγεθος της Νεκράς θάλασσας
Οι ερευνητές εστιάζουν πως τα αποθέματα νερού κατά μήκος της κοιλάδας των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν, έχουν μειωθεί κατά 144 εκ. κυβικά χιλιόμετρα.
Στην έρευνα στην οποία εξετάζονται δεδομένα επταετίας αρχής γενομένης από το 2003, διαπιστώνεται πως το 60% αυτής της απώλειας προέρχεται από την άντληση των υπόγειων υδάτων, το 1/5 από τις μειωμένες χιονοπτώσεις, και το υπόλοιπο από την ξηρασία.
Source : http://www.kouzoulo.gr
WTA - Back to reality...
Για ένα ακόμη μεγάλο τουρνουά, η Άννα Ιβάνοβιτς δεν μπόρεσε να δώσει συνέχεια στην καλό της ξεκίνημα και γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 σετ απ'την Πολόνα Χέρσογκ την Τετάρτη, αποκλείστηκε από το 2ο γύρο του China Open την ίδια ώρα που η επίσης πρώην top10, Αντρέα Πέτκοβιτς συνέχισε σε εντυπωσιακούς ρυθμούς.
ATP - Αντίο μεγάλε Νταβίντ
Λιγότερο εντυπωσιακό το παγκόσμιο τένις καθώς ο Νταβίντ Ναλμπαντιάν ανακοίνωσε την οριστική του απόσυρση απ'τα courts, ολοκληρώνοντας μια σπουδαία πορεία 13ων ετών στο ATP World Tour, όπου πανηγύρισε 11 τίτλους, έφτασε μέχρι το career high No3 της παγκόσμιας κατάταξης και κέρδισε αμέτρητους θαυμαστές για το ταλέντο του.
Κορόιδεψαν τους πρώην υπάλληλους της Τράπεζας Κύπρου, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι
Στις ομάδες των πολιτών και εργαζομένων που νιώθουν ξεγελασμένοι από τους κυβερνώντες (πρώην και νυν), προστίθενται πλέον και οι 633 πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι πείστηκαν να αποχωρήσουν «εθελοντικά» γιατί είχαν υπόσχεση ότι το Ταμείο Προνοίας τους θα ήταν διαθέσιμο άμεσα (με τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις καταθέσεις), αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του Κινημάτος Οικολόγων.
Στις 4 Νοεμβρίου η ακρόαση των τριών για τη Δρομολαξιά
Μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η υπόθεση αναφορικά με την αγορά τεμαχίου τ/κ γης στη Δρομολαξιά, από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta, καταχωρήθηκε τελικά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, αντί για το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, στο οποίο θα παρουσιαζόταν σήμερα οι τρεις κατηγορούμενοι.
Αλλαγή στην προεδρία της Ανόρθωσης!
Την αποχώρηση σου από το πόστο του προέδρου της Κυρίας ανακοίνωσε ο κ. Αχιλλέας Νικολάου. «Σκοπός μου ήταν να οργανώσω μια συλλογική και καθόλα μαζική προσπάθεια διάσωσης της ομάδας μας. Πιστεύω ότι το κατάφερα, αλλά ακόμη το παζλ είναι ημιτελές», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάου. Τα διοικητικά ηνία της Ανόρθωσης αναλαμβάνει ο Χρίστος Πουλλαίδης. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αχιλλέα Νικολάου:
Ένοπλος επιτέθηκε με ψαλίδι σε πάρκο της Ν. Υόρκης
Ένοπλος τραυμάτισε με ψαλίδι πέντε πρόσωπα συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού μόλις ενός έτους, σε ένα πάρκο στη Νέα Υόρκη πριν τον ακινητοποιήσει και τον συλλάβει η αστυνομία. Το περιστατικό συνέβη χθες στην περιοχή Ρίβερσαϊντ Παρκ κατά μήκος του ποταμού Χάτσον και η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχία.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)