Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Στοιχεία σοκ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο

Επικίνδυνη αύξηση σημειώνουν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο.

Τα στοιχεία, τόσο του Συνδέσμου για την πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, όσο και της Αστυνομίας, είναι ενδεικτικά του σοβαρού προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μέσα σε τρία χρόνια καταγγέλθηκαν 81 κρούσματα.

Ακολουθούν τα στοιχεία, ανά έτη, όπως καταγράφηκαν από τον ΣΠΑΒΟ και τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος:

Το 2010, η ανοικτή τηλεφωνική γραμμή του Συνδέσμου, το 1440, όπου μπορούν να καλούν άτομα που έχουν υποστεί βία, κατέγραψε 150 περιπτώσεις βίας κατά παιδιών. Από αυτές, οι 12 περιπτώσεις αφορούσαν σωματική βία και οι 132, ψυχολογική.

Το ίδιο έτος, 1.118 παιδιά, μέλη οικογενειών που βίωνε βία, έγιναν μάρτυρες ψυχολογικής βίας, χωρίς όμως να γίνει ειδική καταγγελία για βία εις βάρος των παιδιών.

Σε ότι αφορά το 2011 τώρα, καταγράφηκαν 223 περιστατικά βίας σε παιδιά, εκ των οποίων τα 175 αφορούσαν τη ψυχολογική βία.

Έγιναν επίσης 28 αναφορές για σεξουαλική βία, ενώ καταγράφησαν 129 περιπτώσεις σωματικής βίας. Αυτό το έτος, είχαμε 884 ανήλικα παιδιά, που έγιναν μάρτυρες ψυχολογικής βίας στην οικογένειάς τους.

Την επόμενη χρονιά, το 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, καταγγέλθηκαν επίσημα 176 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών. Από αυτές τις υποθέσεις, οι 41 αφορούσαν σεξουαλική βία σε βάρος ανηλίκων.

Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να είναι και πολύ μεγαλύτεροι όμως.

Και αυτό, διότι αρχείο γι΄αυτά τα περιστατικά, τηρείται και από το γραφείο ευημερίας αλλά και από άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της αστυνομίας, η Κύπρος, βαδίζει δυστυχώς στα χνάρια της υπόλοιπης Ευρώπης, σε ότι αφορά τα ποσοστά σεξουαλικής βίας, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά, πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Χαρακτηριστικό είναι και το όνομα της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών:"Ένα στα πέντε".

Σχολάζοντας τα στοιχεία, η επίτροπος προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά τόνισε πως η Κύπρος όντως βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία, καθώς όπως είπε, η κάθε αρχή έχει δικά της.
Πρόσθεσε πως εδώ και καιρό ζητεί όπως καταρτιστούν επίσημα στοιχεία, ενώ τόνισε πως πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου