Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Κατέβασε ρολά το αμερικανικό κράτος

Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, την πρώτη ημέρα μερικής διακοπής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. 

Προηγήθηκε το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό, που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι να βρίσκονται από σήμερα σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

O Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της ομιλίας του υπενθύμισε ότι το λουκέτο του 1996 έβλαψε την αμερικανική οικονομία και κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να ξανανοίξουν την κυβέρνηση κατηγορώντας τους ότι «ζήτησαν λύτρα μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους» ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να κρατούν όμηρο ολόκληρη τη χώρα. Τόνισε επίσης ότι όσο περισσότερο μένει «κλειστή» η κυβέρνηση, τόσο χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις. «Οι Ρεπουμπλικανοί έκλεισαν την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας ιδεολογικής σταυροφορίας για την άρνηση της υγειονομικής περίθαλψης σε πολλούς Αμερικανούς» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Πολλά από τα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων θα αυξήσουν τα ελλείμματά μας», πρόσθεσε ο Ομπάμα και τόνισε ότι «για πρώτη φορά σε 17 χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στην κυβέρνηση, γιατί δεν τους άρεσε ένας νόμος». Στη διακοπή της κυβέρνησης οδήγησε η διαφωνία των Ρεπουμπλικάνων για το νομοσχέδιο Obamacare για την προστασία των ασθενών και το προσιτό κόστος της περίθαλψης.


Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου