Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Αντρος Κυπριανού: «Με προϋποθέσεις η στήριξη προς τον ΠτΔ, για τους χειρισμούς στο Κυπριακό»

Το Κυπριακό συζήτησε κυρίως με τον Ελληνα ΥΠΑΜ, Δημήτρη Αβραμόπουλο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος αμέσως μετά χαρακτήρισε την συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική.

Είναι ταυτόσημη, όπως είπε, η προσέγγιση ότι τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ενθαρρύνουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

«Με μια προϋπόθεση όμως, ότι αυτή η λύση θα είναι δίκαιη, θα είναι λειτουργική για να μπορεί να είναι και βιώσιμη, να αντέξει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στη διαδικασία εφαρμογής», είπε.

Ανέφερε ότι μέσα στις οικονομικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί στον τόπο μας, σωστή λύση θα δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη και αυτό είναι το ζητούμενο για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε και στον οικονομικό τομέα από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και θα στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την προϋπόθεση ότι θα κινηθεί στα διαχρονικά πλαίσια των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και θα λειτουργήσει με συλλογικότητα η οποία θα προωθεί και την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Εθνικό Συμβούλιο – Κυπριακό

Σε ερώτηση τι αναμένει αύριο από το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Κυπριανού απάντησε «ενημέρωση για τις συναντήσεις που έγιναν στη έδρα των ΗΕ καθώς επίσης και για αποφάσεις που έχον ληφθεί». Να ενημερωθούν, συνέχισε, για τις επαφές που θα έχουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει για την ετοιμασία κοινού κειμένου από τους δύο διαπραγματευτές το οποίο θα ανακοινωθεί με την άφιξη του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν γνωρίζει και πως ακούει πρώτη φορά κάτι τέτοιο. «Δεν ξέρω εάν θα μας ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο. Είναι αυτό που λέω ότι πρέπει να λειτουργούμε με συλλογικότητα και όχι ο ΠτΔ να αποφασίζει και να αναμένει από τα κόμματα να τον στηρίζουν». Χρειάζεται να λειτουργήσουμε συλλογικά εάν θέλουμε από την μια να ξεπεράσουμε δυσκολίες και κινδύνους και να υπάρξει αλληλοστήριξη μεταξύ μας, πρόσθεσε.

Πόρισμα επιτροπής για την οικονομία

Κληθείς να πει την θέση του ΑΚΕΛ όσον αφορά το πόρισμα της Επιτροπής της για την Οικονομία, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι σίγουρα θα αναμένουν να δουν το πόρισμα, προσθέτοντας ότι η επιτροπή από μόνη της είχε δυσφημιστεί. Από τη μια, συνέχισε, οι συνεχείς αλλαγές όσον αφορά την σύνθεση της Επιτροπής, αλλά και στην επιστημονική στήριξη που είχε.

Η ίδια η Επιτροπή, πρόσθεσε, έχει αυτοπεριορισθεί, έχει ξεκαθαρίσει ότι πολλά από τα ζητήματα δεν μπορεί να τα χειριστεί και ως εκ τούτου περιόρισε τα δεδομένα μέσα στα οποία θα λειτουργούσε. Ως τρίτο στοιχείο, ο κ. Κυπριανού έφερε διάφορες καταγγελίες που – όπως είπε – είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά η Επιτροπή δεν μπήκε καν στον κόπο να τα διερευνήσει.

Ανέφερε επίσης ότι, ενώ κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, υπήρχαν «σημαντικότατα ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν διερευνηθεί από την Επιτροπή, παραγνωρίστηκαν. Αδιαφόρησε για πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα και επέλεξε να ρωτά πράγματα που ειλικρινά διερωτούμαι γιατί τα ρωτούσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής». Ως εκ τούτου, είπε, διερωτάται ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει το πόρισμα στην κοινή γνώμη.

Ερωτηθείς εάν θα το λάβει σοβαρά υπόψην του, απάντησε «σίγουρα όχι. Εμείς αναμένουμε την διερεύνηση την οποία γίνεται από τους ποινικούς ανακριτές για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί».

Φυσικό αέριο

Ερωτηθείς για τις ποσότητες του κοιτάσματος στο τεμάχιο 12, ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων αύριο, που φαίνεται να είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες και όσους λένε για ανατροπή των δεδομένων και του ενεργειακού σχεδιασμού, ο κ. Κυπριανού συνέστησε να μην βιαστούμε να τοποθετηθούμε, αλλά να αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και να αναμένουμε και τις απόψεις των επιστημόνων.

Τα πολιτικά κόμματα για να μπορέσουν να τοποθετηθούν σε αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε, πρέπει να έχουν την άποψη των ειδικών εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να προβούν σε βεβιασμένες δηλώσεις και να κάνουμε λίγη υπομονή.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου