Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΔΙΚ: Δεν θα περιοριστούν τα καθήκοντα της Αστυνομίας λόγω κρίσης

Δεν υπάρχει ζήτημα να περιοριστούν οι περιπολίες ή η άσκηση καθηκόντων από πλευράς της Αστυνομίας λόγω οικονομικής περισυλλογής, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή.

Ερωτηθείς κατά πόσο δόθηκαν οδηγίες για μείωση των περιπολιών της Αστυνομίας λόγω μείωσης των κονδυλίων για την Αστυνομία, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι αντιθέτως, εκείνο που γίνεται είμαι μια προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης και του χρόνου και του προσωπικού έτσι ώστε να εξοικονομηθούν όσο το δυνατό περισσότερες δαπάνες, κάτι που περιλαμβάνει υπερωρίες και τη διαχείριση του συστήματος βάρδιας στην Αστυνομία.

Είπε ότι είναι ένα σημαντικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό και σίγουρα θα πρέπει να γίνεται πάντοτε μια όσο το δυνατό καλύτερη διαχείριση έτσι ώστε από τη μια οι ανάγκες να εξυπηρετούνται και από την άλλη να μην γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Για το ζήτημα αυτό είπε ο Υπουργός, ήδη γίνεται μια συζήτηση και με την ηγεσία της αστυνομίας στην οποία ο ίδιος υπέβαλε κάποιες εισηγήσεις και έχει ζητήσει επιτακτικά να υπάρχει περισσότερος έλεγχος, αφού ο στόχος και σκοπός είναι να περιοριστούν οι δαπάνες που θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί εδώ και χρόνια.

"Δεν υπάρχει ζήτημα να περιοριστούν οι περιπολίες ή η άσκηση καθηκόντων από πλευράς της Αστυνομίας, παρά μόνο αυτό που επιχειρούμε είναι να γίνει μια καλύτερη διαχείριση χωρίς τούτο να σημαίνει ότι θα περιορίσουμε κατ` οποιονδήποτε τρόπο την παρουσία μας, τον έλεγχο που επιβάλλεται να γίνεται και την άσκηση των καθηκόντων των Αστυνομικών, γιατί η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών για αυτή την Κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα", ανέφερε.

Όσον αφορά τις θέσεις στην Αστυνομία οι οποίες έχουν παγώσει, ο κ. Νικολάου είπε ότι για τις θέσεις που κρίνονται απολύτως αναγκαίες θα γίνει προσπάθεια για αποδέσμευση ή εξαίρεση από την Επιτροπή Οικονομικών, όπως για θέσεις βοηθών Αρχηγών. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός κενών θέσεων στην Αστυνομία και η προσπάθεια είναι με άλλα μέτρα να εξοικονομηθεί προσωπικό το οποίο σήμερα υπηρετεί σε μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα, τα οποία θα ανατεθούν ή σε ειδικούς αστυνομικούς ή σε πολιτικό προσωπικό το οποίο θα εξοικονομηθεί στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας.

Δολοφονία στη Λεμεσό
Το θέμα της καταγγελίας που είχε γίνει στην Αστυνομία για το δράστη της δολοφονίας της εν διαστάσει συζύγου του στη Λεμεσό, πριν από τη διάπραξη του φόνου, διερευνάται, δήλωσε ερωτηθείς σχετικά στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε παράλληλα ότι το γενικότερο θέμα που τίθεται για την παραχώρηση όπλου σε όλους οι οποίοι είναι έφεδροι στην Εθνική Φρουρά, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο Άμυνας.

Δήμευσης περιουσίας

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει κάποιο νομοσχέδιο για δήμευση της περιουσίας όλων όσοι ενέχονται σε οικονομικά εγκλήματα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι δήμευση της περιουσίας γίνεται στα πλαίσια της λειτουργίας της ΜΟΚΑΣ και το θέμα το οποίο έχει τεθεί αφορά κυρίως το ζήτημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, κάποια ειδικά αδικήματα περιλαμβανομένου και του αδικήματος της διαφθοράς και του δεκασμού.

Διαβεβαίωσε ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων αδικημάτων και χρήματα είναι πιθανόν να είναι μέρος αυτών των αδικημάτων, το Υπουργεί θα επιληφθεί στα πλαίσια της νομοθεσίας που υφίσταται και κατ` εφαρμογή της ΜΟΚΑΣ.

Source : http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου