Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Βρέθηκε το αντίδοτο στη μαριχουάνα;

Φως βλέπουν οι επιστήμονες στο τέλος του τούνελ για την αντιμετώπιση του εθισμού στη μαριχουάνα, χάρη στα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα οξέα στον εγκέφαλο μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα ώστε να μην ξανακυλήσουν.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κυνουρενικό οξύ μειώνει σημαντικά την επίδραση της ουσίας THC –το ενεργό συστατικό που βρίσκεται στη μαριχουάνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ στις ΗΠΑ εξήγησαν ότι η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών ελέγχεται από τη ντοπαμίνη (ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας) και ότι το κυνουρενικό οξύ επηρεάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης.

Το οξύ αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς μπλοκάρει τους υποδοχείς που ρυθμίζουν το ευχάριστο αίσθημα που οφείλεται στη ντοπαμίνη.

Το THC ενεργοποιεί τους νευρώνες τις ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κι έτσι προκαλείται το αίσθημα της ευφορίας. Το κυνουρενικό οξύ –το οποίο παράγεται από τις μπανάνες και τη γαλοπούλα– φαίνεται πως μειώνει σημαντικά την επίδραση της ουσίας.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μειώνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης η συμπεριφορά αλλάζει και αποτρέπεται η κατάχρηση της μαριχουάνας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Robert Schwarcz.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience.

Πηγή: http://www.onmed.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου