Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ανησυχία Λιλλήκα για τη δυστοκία στο κοινό ανακοινωθέν

Την ανησυχία του για τη δυσκολία κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο πλευρών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος διερωτήθηκε πώς θα μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη στις συνομιλίες αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το ανακοινωθέν. Παράλληλα, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει την αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντάουνερ και να καταγγείλει την αδιάλλακτη τουρκική στάση.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι διαπιστώνει ανησυχητικές εξελίξεις, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη χθεσινή συνεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Καταρχήν, όπως είπε, διαπιστώνεται η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η οποίας εμάς δεν μας εκπλήττει γιατί αυτή ήταν διαχρονικά η τουρκική πλευρά, ενώ όπως πρόσθεσε, δεν εκπλήττεται από την αρνητική εικόνα που και ο ίδιος ο Πρόεδρος φαίνεται να έχει για τον κ. Ντάουνερ και το ρόλο που διαδραματίζει.

«Ο Ντάουνερ πρέπει να αντικατασταθεί και είναι στο χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον αντικαταστήσει. Εάν η δική μας πλευρά κηρύξει ως μη αντικειμενικό ως συνομιλητή και ως διαμεσολαβητή τον κ. Ντάουνερ, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ε/κ διαπραγματευτής αρνούνται να τον συναντήσουν και αιτηθούμε στον ΓΓ την αντικατάσταση του, τότε ο ΓΓ να είστε σίγουροι θα τον αντικαταστήσει, όπως το παρελθόν μετά από απαίτηση της Τουρκίας αντικατέστησε τον κ. Μάικλ Μόλερ», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του για την ερμηνεία που δίδεται στη μεγάλη δυσκολία που παρουσιάζεται στο να ετοιμαστεί το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο συνομιλητών που θα οδηγήσει σε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη. «Εάν για ένα ανακοινωθέν που θα καθορίζει τους στόχους και το κοινό έδαφος για την έναρξη των συνομιλιών, υπάρχει τόση μεγάλη δυστοκία, εάν η τουρκική πλευρά αρνείται να αποδεχτεί τα στοιχειώδη που είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κράτος με μια κυριαρχία κλπ, διερωτόμαστε προς τι η βιασύνη εκ μέρους της δικής μας πλευράς, να διορίσει τις ομάδες που θα στελεχώσουν τον διαπραγματευτή, στέλλοντας το μήνυμα ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες αύριο», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να αποδώσουν κάτι καλύτερο από αυτό που είχαμε και απορρίψαμε στο παρελθόν, αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει εκστρατεία και να καταγγείλει αυτή τη στάση της Τουρκίας διεθνώς και, κυρίως, να αλλάξει στάση απέναντι στην νέα Τουρκία, δημιουργώντας της πολιτικό κόστος. «Εάν την ώρα που η Τουρκία έχει αυτή την αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό, εμείς επιτρέψουμε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ τότε αναιρούμε κάθε λόγο στην Τουρκία να θέλει να δείξει συναινετικό πνεύμα. Αντίθετα, θα την επιβραβεύσουμε για την αδιαλλαξία της και η Τουρκία θα αποθρασυνθεί ακόμη περισσότερο», κατέληξε.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου