Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΡΙΚ: Τρις νέες παραιτήσεις - Ακολούθησαν τον Μάκη Σημεού όπως ακριβώς το είπαμε

Μετά την παραίτηση του Μάκη Συμεού από την Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, άλλα τρία μέλη του Συμβουλίου υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού του Ιδρύματος.

Πρόκειται για τους Γιώργο Λ. Γεωργίου, Αλέξη Αλέκου και Γιώργο Α. Γεωργίου, οι οποίοι στις επιστολές παραίτησης τους προς τον Υπουργό επεξηγούν τους λόγους παραίτησής τους.

Στην επιστολή του προς τον κ. Χάσικο, ο κ. Γιώργος Λ. Γεωργίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «έχει παρουσιαστεί στο ΔΣ του ΡΙΚ η επιστολή που στείλατε με ημερομηνία 4/10/13 με την οποία δίνετε τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για προσαρμογή του προϋπολογισμού του Ιδρύματος για το 2014 στη βάση των 24,3 εκατ.».

«Το ΔΣ διαπίστωσε ότι είναι αδύνατο να διαμορφωθεί ένας τέτοιος προϋπολογισμός χωρίς να προγραμματιστούν τεράστιες διαφοροποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας του ΡΙΚ και χωρίς να γίνουν απολύσεις μεγάλου αριθμού υπαλλήλων», όπως αναφέρει.

Αναφέρει, επίσης, ότι «προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που θα στερεί το δικαίωμα του ΡΙΚ να έχει έσοδα προβάλλοντας διαφημίσεις», προσθέτοντας ότι «γίνεται ξεκάθαρο ότι η πρόθεση είναι να υποβαθμιστεί ο ρόλος και η αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά και να θυματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων».

Στη δική του επιστολή παραίτησης, ο κ. Αλέκου αναφέρει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που διατυπώνει ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Μάκη Συμεού στην επιστολή παραίτησης του.

«Το ΡΙΚ είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο, που μετά και την αναμενόμενη μείωση στην κρατική χορηγία θα είναι αδύνατον να λειτουργήσει χωρίς να προηγηθεί μεγάλος αριθμός απολύσεων. Θεωρώ πως το ύψος της κρατικής χορηγίας θα έπρεπε να διαμορφωθεί μετά τη διεξαγωγή πραγματικού δημόσιου διαλόγου, στα πλαίσια του οποίου θα παρουσιάζονταν οι θέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών με γνώμονα πάντα τη συνέχιση της αποστολής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί», αναφέρει.

Ο κ. Γιώργος Α. Γεωργίου, στην επιστολή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική στόχευση της Κυβέρνησης σε σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όπως διαφαίνεται τόσο από δημόσιες δηλώσεις όσο και από ήδη εφαρμοζόμενες πολιτικές αποφάσεις, φοβάμαι πως δεν κινείται προς την κατεύθυνση εκείνων των αλλαγών που χρειάζεται το ΡΙΚ».

«Οι αλλαγές αυτές χρειάζεται να γίνουν στη βάση ενός ορθολογικά και επιστημονικά καταρτισμένου σχεδιασμού, που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στη διάθεση μας», αναφέρει και προσθέτει ότι «ο μεγάλος αριθμός απολύσεων που προβλέπει η προς υλοποίηση πολιτική για το ΡΙΚ δεν πιστεύω πως είναι σωστή απόφαση μέσα στις συνθήκες που περνά σήμερα η κυπριακή κοινωνία».

Ο κ. Γεωργίου εκφράζει, επίσης, το φόβο του πως «η διαφαινόμενη αποδυνάμωση της(Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης) θα μειώσει δραστικά τη δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει στα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας προς όφελος του κοινού συμφέροντος. Επιπλέον, η αποδυνάμωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στερεί από τη δημοκρατία μια σημαντική φωνή, λιγότερο επιρρεπή σε ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, καταλήγει, «δεν μπορώ να συμβάλω στον καταρτισμό ενός προϋπολογισμού για το ΡΙΚ που αποδυναμώνει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, δεν προωθεί τις αλλαγές που έχει ανάγκη το ΡΙΚ και αυξάνει τον αριθμό των ανέργων σε μια στιγμή που ο δείκτης της ανεργίας στη χώρα πλησιάζει το 20%».

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου