Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εκστρατεία αγοράς κυπριακών προϊόντων για στήριξη της οικονομίας

Οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός, εγκαινίασαν την εκστρατεία προώθησης κυπριακών γεωργικών προϊόντων, υπό τον τίτλο «Σκέφτομαι κυπριακά - Αγοράζω τοπικά πιστοποιημένα προϊόντα» και με σύνθημα «Στηρίζουμε τη γεωργία μας, για μια νέα αρχή στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Έκκληση προς τους Κύπριους καταναλωτές απηύθυναν, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, οι αγροτικές οργανώσεις, για να υποστηρίξουν τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το αγροτικό κίνημα έχει αναλάβει την υλοποίηση ορισμένων πρωτοβουλιών, που επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η αγροτική οικονομία και η ύπαιθρος, αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας είπε ότι τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα είναι από τα καλύτερα προϊόντα που παράγονται παγκοσμίως σε ποιότητα και υγιεινές συνθήκες, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αγορά δυστυχώς, μετά από την ένταξη μας στην Ευρώπη, κατακλύζεται με εισαγόμενα προϊόντα που ανταγωνίζονται αθέμιτα τα κυπριακά.

Ο κ. Λύτρας είπε πως ο Κύπριος καταναλωτής έχει την υποχρέωση να στηρίξει την αγροτική παραγωγή της Κύπρου, για να επανεκκινήσει η οικονομία του τόπου.

«Πρέπει να ξέρουν όλοι οι Κύπριοι ότι τα γεωργικά μας προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται άφοβα, γιατί παράγονται κάτω από τις καλύτερες υγιεινές συνθήκες και είναι ποιοτικά ανώτερα από τα εισαγόμενα», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας κάλεσε τις οικοκυρές να αγοράζουν μόνο κυπριακά προϊόντα, διαβεβαιώνοντας τις ότι αυτά φτάνουν με ασφάλεια από την κυπριακή γη στο πιάτο του καταναλωτή.

Ο ΓΓ του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος είπε ότι στηρίζοντας την αγροτική οικονομία του τόπου, με την επιλογή τοπικών κυπριακών προϊόντων, στηρίζονται θέσεις απασχόλησης και καταπολεμάται η ανεργία.

Όπως σημείωσε, «βασικός πυλώνας των πρωτοβουλιών μας είναι η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος εμπορίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων τόσο στην κυπριακή όσο και στη διεθνή αγορά, μειώνοντας τις εισαγωγές και βελτιώνοντας έτσι το εμπορικό ισοζύγιο και ταυτόχρονα να απαλλάξει καταναλωτές και παραγωγούς από το κόστος της μεσιτείας».

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει το αγροτικό κίνημα με τα συναρμόδια Υπουργία και τις ανεξάρτητες υπηρεσίες, λέγοντας ότι οι ΣΕΔΙΓΕΠ, το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και άλλοι οργανωμένοι παραγωγοί έχουν υποβάλει προσφορές για την προμήθεια φρούτων και λαχανικών συμπεριλαμβανομένων και πατατών στις κρατικές υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε ότι «η οικονομική κρίση μάς επιτρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω στο παρελθόν και δούμε ότι ο πρωτογενής τομέας στήριξε αυτό τον τόπο διαχρονικά», για να προσθέσει πως οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν από τους Κύπριους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα κυπριακά προϊόντα και να επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές για να δουν πραγματικά ότι οι τιμές των κυπριακών προϊόντων είναι καλύτερες από των εισαγόμενων.

Κατά την εκστρατεία θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για τη διαφώτιση των καταναλωτών, ενώ σημείωσε πως θα επιδιωχθεί η άμεση επαφή των αγροτικών οργανώσεων με τον κόσμο στις υπεραγορές, στις καφετέριες, στα στρατόπεδα, στα σχολεία και γενικά όπου μαζεύεται κόσμος.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου