Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στο προτεινόμενο σχέδιο διορισμών

Την ώρα που πολιτικά κόμματα τηρούν ήπιους τόνους αλλά και κάποια από αυτά χαιρετίζουν το προτεινόμενο σχέδιο διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις των καθηγητών και των δασκάλων - ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ αντίστοιχα - αντιδρούν. 

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι το υπάρχον σύστημα διορισμού στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία μπορεί να μην είναι αντικειμενικά αξιοκρατικό, αλλά κατά γενική ομολογία δεν επιδέχεται καμία πολιτική, κομματική ή άλλη παρέμβαση. 

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας με θέμα το σύστημα διορισμού στην Εκπαίδευση, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως «ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ίσως ο μόνος χώρος στην Κυπριακή Δημοκρατία, που λόγω της ύπαρξης του συστήματος αυτού, δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις σε θέματα διορισμών». 

Η Οργάνωση θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συζήτηση του θέματος του εκσυγχρονισμού του συστήματος διορισμού στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία τη διασφάλιση της προτεραιότητας του μόνιμου διορισμού όλων των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν αποπερατώσει με επιτυχία το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης. 

«Οι συνάδελφοι αυτοί κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα, γιατί με βάση τους Κανονισμούς του ήταν δυνατόν να διοριστούν τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά, από τη χρονιά της επιτυχούς παρακολούθησής του», σημειώνει η ανακοίνωση. Επίσης, αναφέρει πως τα άτομα αυτά παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης, που προσέφερε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αξιολογήθηκαν σε διδακτική εμπειρία και παρακάθισαν με επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις, τις οποίες οργάνωσε το πιο πάνω Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Σημειώνει ακόμα ότι τα άτομα αυτά εγκατέλειψαν προηγούμενες εργασίες τους λόγω της εύλογης προσδοκίας να εξασφαλίσουν μόνιμο διορισμό στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία. «Εφόσον το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδεχθεί την πιο πάνω εύλογη και δίκαιη προϋπόθεση, η Οργάνωσή μας είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του εκσυγχρονισμού του συστήματος διορισμού με συγκεκριμένες προτάσεις», καταλήγει η ΟΕΛΜΕΚ. 

Αμφίβολα τα κριτήρια του Υπ. Παιδείας, λέει η ΠΟΕΔ Έντονη αντίδραση εκφράζει η ΠΟΕΔ για τις κλιμακούμενες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση και την εισαγωγή νέου, με αμφίβολα κριτήρια και με ύποπτες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν παρεμβατισμούς στο θέμα των διορισμών εκπαιδευτικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το υφιστάμενο σύστημα διορισμών αποτελεί επίτευγμα των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης που, για σειρά χρόνων από την εφαρμογή του, εξυπηρέτησε, με την πρακτικότητά του, τη διοίκηση στην επιτέλεση του έργου της, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, μέσα από τις διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες που το διέπουν, την αξιοπρέπεια των υποψηφίων και την αξιοκρατία στο θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση». 

Προστίθεται ότι «η ανακίνηση του θέματος σε μιαν περίοδο που οι διορισμοί έχουν παγοποιηθεί, τη στιγμή που οι αριθμοί των απασχολουμένων, για σειρά χρόνων, σε έκτακτη βάση εκτείνονται στο βάθος του υφιστάμενου καταλόγου διοριστέων, κάμνει φανερό πως αυτό που επιδιώκεται δεν είναι, πραγματικά, ο ‘εκσυγχρονισμός’ του συστήματος, αλλά η εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών και συμφερόντων». 

«Η ΠΟΕΔ δεν μπορεί να ανεχτεί μέλη της που βρίσκονται στο συγκεκριμένο κατάλογο και εργάζονται σειρά ετών να θυματοποιηθούν στο όνομα μιας αμφίβολης καινοτομίας», σημειώνει. Η Οργάνωση καθιστά, ακόμη, σαφές ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτεί ότι το θέμα της τροποποίησης όρων εργασίας των μελών της, περιλαμβανομένης και της τροποποίησης της νομοθεσίας που τους διέπει, μπορούν να εξετάζονται σε σώματα άλλα από εκείνα που έχουν θεσμοθετηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό». Αναφέρει ότι «τέτοιο σώμα αποτελεί η Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), στην οποία, και μόνο, θα έπρεπε να τεθεί η εξέταση του θέματος, ώστε αυτό να συζητηθεί στη βάση των τυπικών διαδικασιών που προβλέπονται σχετικά». 

Η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπως την πιο πάνω, και όχι μόνο, προκαλούν αχρείαστη αναστάτωση, που μόνο ζημιογόνα μπορεί να χαρακτηριστεί για την Εκπαίδευση αλλά τέτοιες καταστάσεις έχουν πάντοτε ως αποτέλεσμα την άρση της εμπιστοσύνης από πλευράς των επηρεαζόμενων, που αντιλαμβάνονται πως τίποτε δεν μένει, πλέον, σταθερό στο χώρο που ζουν και εργάζονται και οι οποίοι νιώθουν πως δεν είναι ασφαλείς στο περιβάλλον τους». Οι θέσεις της ΠΟΕΔ επί θεμάτων αρχής, που αφορούν στο Σύστημα Διορισμών, όπως υποβλήθηκαν, με έγγραφό της, ημερ. 19/9/2013, προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού δεν έχουν ληφθεί υπόψη επί του παρόντος, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου