Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα από το 2016

Σφήνα στις διεργασίες της ενδιάμεσης λύσης, για προμήθεια της εσωτερικής αγοράς με φυσικό αέριο, μπήκε η Noble. Ο στρατηγικός εταίρος της κυβέρνησης, εμφανίζεται πανέτοιμος να δώσει άμεσες και πρακτικές λύσεις στην έλευση ΦΑ για σκοπούς παραγωγής φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Keith Elliott, αντιπρόεδρος της Noble στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις δραστηριότητες της εταιρείας, εξέφρασε την ετοιμότητα της εταιρείας να προσφέρει ΦΑ στην εσωτερική αγορά της Κύπρου.

Η Noble σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, έχει την δυνατότητα να εφοδιάσει με ΦΑ την κυπριακή αγορά μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016, εάν η πολιτική απόφαση παρθεί μέχρι τέλος του χρόνου. "Θα το χαρακτήριζα ως κάτι που εντοπίσαμε ως ευκαιρία την οποία θέσαμε για περαιτέρω συζήτηση", είπε ο κ. Έλιοτ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανάψει στην Noble το πράσινο φως, η εταιρεία θα μεταφέρει από το Μεξικό μια ειδική πλατφόρμα, η οποία ουσιαστικά θα επισπεύσει την παραγωγή ΦΑ, από το τεμάχιο 12 για εσωτερική χρήση.

Ο Keith Elliott υποστήριξε, ότι το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης, θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.

Η Noble ποντάρει στο τερματικό στο Βασιλικό
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τοποθετήθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει, μετά τη επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ, και τα όσα συμφώνησαν οι δυο χώρες, για τον τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ΦΑ της περιοχής.

Η Noble αν και δεν απορρίπτει άλλες επιλογές, όπως ο αγωγός, θεωρεί κατάλληλη λύση και την ενθαρρύνει, το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό. "Εμείς βέβαια πιστεύουμε ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος να προχωρήσουμε. Δεν είναι ο μόνος τρόπος για εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, αλλά είναι σίγουρα ο κατάλληλος τρόπος", είπε.

Ο Keith Elliott ανάφερε, ότι αν προκριθεί η δυνατότητά της να εφοδιάσει το 2016 με ΦΑ την εσωτερική αγορά, σε αυτή την περίπτωση, οι υποδομές που θα αναπτυχθούν για μεταφορά του ΦΑ, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα όταν θα τεθεί σε λειτουργία το τερματικό στο Βασιλικό. Η Noble σε ότι έχει σχέση με τον αγωγό της Τουρκίας, σέβεται τις πολιτικές ευαισθησίες της περιοχής.

Προσεχτικά βήματα στο οικόπεδο 12

Η Noble μετά και τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής στο κοίτασμα Αφροδίτη, μελετά προσεχτικά τα επόμενα βήματά της. Στην παρούσα βάση συνεχίζεται η αξιολόγηση των τρισδιάστατων δεδομένων του τεμαχίου 12, αξιολόγηση που θα καθορίσει τον τρόπο, με τον οποίο η Noble θα προχωρήσει με την 2η επιβεβαιωτική γεώτρηση. "Θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία κατά τους επόμενους μερικούς μήνες με την προσδοκία να διενεργήσουμε ερευνητική γεώτρηση προς τα τέλη του επόμενου χρόνου".

Σε ό,τι αφορά με τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής, η Noble είναι ικανοποιημένη, τόσο με τις ποσότητες, όσο και με την ποιότητα του ΦΑ.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου