Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ανήσυχη η Λευκωσία από τις κινήσεις Αθήνας

Επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα δει τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως των προσπαθειών για έναρξη του διαλόγου, καθώς και στα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών τόσο του Νίκου Αναστασιάδη όσου και του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Την συνάντηση των δυο ανδρών αναμένεται να απασχολήσει και το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Τελ Αβίβ και ειδικότερα το κομμάτι εκείνο που ενδιαφέρει την Λευκωσία, που είναι η τριμερής συνεργασία σε ενεργειακά θέματα. Ενημέρωση που αποκτά ιδιαίτερη αξία μετά και από τα όσα συζητούνται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για κατασκευή αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου από τα Ισραηλινά κοιτάσματα στην Κρήτη, κινήσεις που φαίνεται να δημιουργούν κάποια νευρικότητα στη Λευκωσία αφού συγκρούονται και παρακάμπτούν τη δεδηλωμένη πρόθεση της Κύπρου για κατασκευή τερματικού. Πηγές απο την Λευκωσία επισήμαναν στην ''Κ'' πως η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ήταν ενήμερη για αυτές τις κινήσεις της Αθήνας.

Η Λευκωσία, η οποία αφήνει μεν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς την επιλογή μεταφοράς και επεξεργασίας του ΦΑ, προωθεί ομως έντονα την στρατηγική επιλογή της για κατασκευή τερματικού υγροποίησης ΦΑ αερίου στο Βασιλικό.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αθήνα θα συνοδεύσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου