Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Δημοσκόπηση: Ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό – Για ποιους χτυπάει καμπανάκι;

- Ικανοποίηση στον ΔΗΣΥ και για την εικόνα του Προέδρου
- Το ΑΚΕΛ πληρώνει τα σκάνδαλα «των συντρόφων»
- Δυναμική άνοδο καταγράφουν Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι
- Το ΕΛΑΜ διεκδικεί είσοδο στη Βουλή, το ΕΥΡΩΚΟ καταποντίζεται και μένει εκτός
- Απογοήτευση: Τρίτο κόμμα Άκυρο/Λευκό


Δημοσκόπηση με ανατροπές, «σταθερές» αξίες και απογοητευμένους δημοσιεύει σήμερα ο «Φιλελεύθερος». Η έρευνα καταγράφει την πρόθεση ψήφου των Κυπρίων πριν ξεσπάσει η τελευταία φάση του σκανδάλου Δρομολαξιάς (20-30 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γκάλοπ, τα ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνουν τα κόμματα είναι τα εξής:

ΔΗΣΥ: 26,9%

ΑΚΕΛ: 15%

ΔΗΚΟ: 8,4%

Συμμαχία Πολιτών: 4,7%

ΕΔΕΚ: 4,3%

Οικολόγοι: 4,2%

ΕΛΑΜ: 1,9%

ΕΥΡΩΚΟ: 1%

Αξιοσημείωτο πως το λευκό και το άκυρο αποτελούν ουσιαστικά το τρίτο κόμμα προτίμησης των Κυπρίων, αφού συγκεντρώνουν ποσοστό σχεδόν ίδιο με του ΑΚΕΛ, φτάνοντας το 14,4%. Η αποχή κυμαίνεται στο 11,8%, ενώ 4% δηλώνει αναποφάσιστο.

Αξιολογώντας τα ευρήματα, ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό πεδίο, έχοντας μάλιστα ανοίξει την ψαλίδα πάνω από τις 10 μονάδες σε σχέση με το ΑΚΕΛ. Χαμόγελα στην Πινδάρου και για τη θετική άποψη των πολιτών για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού 6 στους 10 έχουν θετική ή μάλλον θετική εικόνα για τον Πρόεδρο.

Αντίθετα, το πολιτικό κόστος των σκανδάλων πληρώνει το ΑΚΕΛ, αφού η συσπείρωσή του αγγίζει το 57%, εκφράζοντας την απογοήτευση και των ψηφοφόρων του για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Πλήγμα και για τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος μετράει 30% θετικές ψήφους και 66% αρνητικές.

Το ΔΗΚΟ προ των εσωκομματικών του εκλογών διατηρείται τρίτο αν και συγκρατεί μονοψήφιο ποσοστό ψηφοφόρων.
Αντιθέτως, δυναμικά μπαίνει η Συμμαχία Πολιτών στο «παιχνίδι» καταγράφοντας 4,7% και σκαρφαλώνοντας στην 4η θέση των προτιμήσεων των Κυπρίων.

Από κοντά το ΚΣ ΕΔΕΚ, που παραμένει στα σταθερά ποσοστά του, αν και πέφτει στην 5η θέση, ελέω της δυναμικής που αναπτύσσει η Συμμαχία.

Στους κερδισμένους και οι Οικολόγοι που διπλασιάζουν –και κάτι– το ποσοστό τους από το εκλογικό 2% περίπου, στο 4,2%.

Το ΕΛΑΜ δεν έχει τη δυναμική της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, όμως για πρώτη φορά φαίνεται πως διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή.

Στους χαμένους της υπόθεσης και το ΕΥΡΩΚΟ, που πληρώνοντας τη διάσπαση και ενδεχομένως τη δυσαρέσκεια ψηφοφόρων του για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, καταποντίζεται στο 1% και με αυτό το ποσοστό δεν μπαίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου