Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ναμί: «Νέο σχέδιο λύσης του κυπριακού μέχρι τον Ιανουαριο» -

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν και μέχρι τον Ιανουάριο είναι επαρκής χρόνος για να ετοιμασθεί ένα νέο σχέδιο, δήλωσε ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, μιλώντας στους διπλωματικούς συντάκτες του τουρκικού Τύπου στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των εκεί επαφών του.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Κίπρις, υπό τον τίτλο «Αυτός που σέρνεται θα πληρώσει το τίμημα», ο κ. Ναμί είπε πως δεν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν και ότι μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλές συγκλίσεις σε πολλά θέματα. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, η πλευρά που θα σέρνει τα πόδια της θα πληρώσει και το τίμημα γι’ αυτό». Ο Οζντίλ Ναμί θεωρεί ότι «μέχρι τον Ιανουάριο υπάρχει ένα εύλογο διάστημα για να ετοιμαστεί ένα νέα σχέδιο για μια συνολική λύση».

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, «κάνει ότι της αναλογεί για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Υπάρχει μια δυνατή θέληση από μέρους μας για λύση. Η Τουρκική Δημοκρατία μας παρέχει μια επίσης δυνατή στήριξη. Ελπίζουμε ότι η ε/κ πλευρά θα δείξει το απαιτούμενο θάρρος, θα κάνει βήματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα το Κυπριακό θα το αφήσουμε στην ιστορία».

Αναφερόμενος στις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, ο κ. Ναμί σημείωσε πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και πως αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία ακόμη, αναμένουν ότι οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν πριν το τέλος του μήνα και προς το σκοπό αυτό γίνονται διεργασίες. «Αυτές οι επισκέψεις θα γίνουν σε ίσο επίπεδο και ταυτόχρονα. Από συμβολικής άποψης θεωρώ ότι είναι επίσης σημαντικό».

Η τουρκική πλευρά, είπε, δεν έχει θέσει προϋποθέσεις στο θέμα του χρόνου, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο στόχο. «Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν. Εμείς δεν θέσαμε προϋποθέσεις γι’ αυτό το θέμα. Επιθυμούμε να ξεκινήσουν στο επίπεδο των ηγετών, να συνεχίσουν από εκεί που είχαν μείνει και να επικεντρωθούν στα ανοικτά θέματα που απέμειναν». Πρόσθεσε δε ότι ούτε τα ΗΕ έχουν άλλη υπομονή για τη συζήτηση εν είδη φαύλου κύκλου των ίδιων θεμάτων.

Έκανε δε λόγο για σημαντικές προσεγγίσεις που είχαν σημειωθεί στα θέματα της ΕΕ και της οικονομίας την περίοδο 2008-2010, προσθέτοντας ότι από τα θέματα που απέμειναν και το περιουσιακό δεν τόσο δύσκολο όπως παλιά. Στο εδαφικό, συνέχισε, έχουν τεθεί αμοιβαία κριτήρια. Πέρασαν 10 χρόνια από το σχέδιο Ανάν είπε, σημειώνοντας ότι εκτός από την περιοχή των Βαρωσίων, σε (άλλες) περιοχές έγιναν επιπλέον επενδύσεις, «η ζωή συνεχίζεται», λέγοντας πως γι’ αυτό είναι δύσκολο να κάνουν τόσο μεγάλη υποχώρηση ως προς το χάρτη, που θα είναι όμως – όπως ανέφερε – παρόμοιος με εκείνον του σχεδίου Ανάν. «Είναι δύσκολο να κάνουμε τόσο μεγάλη παραχώρηση. Αλλά στις εδαφικές αναπροσαρμογές, πάνω – κάτω, ο χάρτης θα είναι παρόμοιος».

Αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα που θα συζητούνται για μήνες, σημείωσε λέγοντας πως από τα ζητήματα που έμειναν ανοικτά το πιο πολύπλοκο είναι το περιουσιακό. Μέχρι το τέλος του χρόνου, συνέχισε, προβλέπεται να επικεντρωθούν στα θέματα που είναι ανοικτά και στο τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο συνολικής λύσης το οποίο θα εξηγηθεί στο λαό μέχρι το Μάρτιο και το Μάρτιο θα τεθεί ταυτόχρονα σε δημοψήφισμα. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίνεται θετικά σε αυτή την εκτίμηση.

Σε ερώτηση εάν στο πλαίσιο της επίσκεψης που προγραμματίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα, θα πρέπει να αναμένεται ή όχι ένα νέο βήμα από την τουρκική πλευρά, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι σχετικά με την Κύπρο όλα τα βήματα βασίζονται στην αρχή της αμοιβαιότητας. «Εάν ο Έλληνας ομόλογός του περάσει στο βορρά, τότε και ο κ. Νταβούτογλου μπορεί να περάσει στο νότο ή μπορεί να βρεθούν στην νεκρή ζώνη. Γιατί να μην γίνει;».

Δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για την επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, ανέφερε λέγοντας ότι έγινε αναφορά στην 4η Νοεμβρίου για την έναρξη των συνομιλιών και γίνεται σκέψη για μια επίσκεψη πριν από αυτή την ημερομηνία ως χειρονομία στήριξης της διαδικασίας.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν η Εκκλησία της Κύπρου κάνει ή όχι θετικό βήμα για τη διαδικασία, ο κ. Ναμί είπε ότι περιμένουν υποστήριξη από την εκκλησία. «Ξέρετε ποιες ήταν οι προσεγγίσεις της στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αποστολή μας να βάλουμε την εκκλησία στο σωστό δρόμο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η Βρετανία μπορεί να συμβάλει θετικά, κάνοντας λόγο για αύξηση του ενδιαφέροντος για το Κυπριακό από τη διεθνή κοινότητα, πράγμα για το οποίο εξέφρασε ευχαρίστηση, υποστηρίζοντας ότι εάν τους επόμενους μήνες δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις, η διεθνής κοινότητα θα αποσύρει το ενδιαφέρον της. Τότε, συνέχισε, θα ζητήσουν να τεθεί ένα τέλος στις υφιστάμενες αδικίες εναντίον του ψευδοκράτους. «Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια ή ας υπάρξει μια ομοσπονδιακή λύση και να τελειώσει ή να σταματήσει η διεθνής κοινότητα τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και χρόνια και να πάρει μια νέα απόφαση».

Σε ερώτηση για την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, ο κ. Ναμί είπε ότι υπάρχει σχετική απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και πως το ψευδοκράτος δεν έχει θέση για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Σε άλλη ερώτηση για το ρόλο της ΕΕ, απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ξεκάθαρες. «Η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να δώσει άδεια για να καθίσει ως μια πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ΕΕ».

Σε σχόλιο πως μια λύση θα βοηθήσει και την ε/κ πλευρά που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι μια λύση θα φέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, έχει σημαντική απώλεια εσόδων επειδή ο εμπορικός της στόλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τουρκικά λιμάνια, δέχθηκε χτύπημα στον τουρισμό επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τουρκικό εναέριο χώρο, προσθέτοντας ότι ο λιγότερο ριψοκίνδυνος και πιο επικερδής τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι να περάσει από την Τουρκία.

Το νέο σχέδιο ειρήνης μπορεί να ονομασθεί «σχέδιο των Κυπρίων», ανέφερε ο κ. Ναμί. «Αυτό θα είναι ένα σχέδιο λύσης κυπριακό. Χάρη σε αυτό ούτε οι Τ/κ, ούτε οι Ε/κ θα μπορούν να επιρρίψουν την ευθύνη σε άλλους. Εάν θα είναι θετικό, θα είναι δική μας επιτυχία, εάν θα είναι αρνητικό, θα είναι δική μας αποτυχία».

Ως προς την ε/κ κοινή γνώμη και την προσέγγισή της για την επίλυση του Κυπριακού, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά στόχευσε στο να χρησιμοποιήσει την ένταξή της στην ΕΕ σαν ένα χαρτί ενάντια στην Τουρκία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Η πιο μεγάλη αλλαγή στην ε/κ κοινή γνώμη είναι ότι κατάλαβαν πως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, αυτός ο δρόμος εξαντλήθηκε».

- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου