Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αυξάνεται ο καρκίνος στους άντρες 15 - 35

Υπάρχει μια αυξητική τάση στα κρούσματα ανδρικού καρκίνου, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως σε άτομα 15 έως 35 ετών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, επικαλούμενος πρόσφατες έρευνες.

Ο κ. Φωτίου μιλούσε στο πλαίσιο τελετής υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας και του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) για θεσμοθέτηση πρωτοβουλιών και δράσεων για συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των στελεχών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του ανδρικού καρκίνου.

Οι πρώτες επιμορφωτικές διαλέξεις στα πλαίσια του Μνημονίου, που υπογράφτηκε από τον κ. Φωτίου και τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλα Φιλίππου, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το Νοέμβριο και θα αφορούν τον καρκίνο των όρχεων.

Στην προσφώνησή του κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως «το Μνημόνιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια σειρά από δράσεις, όπως η διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων στα στρατόπεδα με εστίαση κυρίως στον ανδρικό καρκίνο».

Πρόσθεσε πως «πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στο είδος αυτού του καρκίνου, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως σε άτομα 15 έως 35 ετών. Το εύρος των ηλικιών αυτών, καλύπτει κατά βάση το μείζον του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Σημείωσε πως η διαφώτιση θα αφορά και σε άλλες μορφές καρκίνων, όπως τον καρκίνο του δέρματος, του παχέως εντέρου αλλά και στην ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος και στα ευεργετήματα της υγιούς διατροφής και της άσκησης.
Επιπλέον, ανέφερε, προβλέπεται η δωρεάν περιοδική διανομή, από τον ΠΑΣΥΚΑΦ, διαφωτιστικού υλικού σε μονάδες και στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, για ενημέρωση γύρω από το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως «για πρώτη φορά, λαμβάνονται μέτρα, μέσα στο πλαίσιο μιας συστηματικής και εντατικής εκστρατείας, με στόχο τη διαφώτιση του στρατιωτικού προσωπικού και ιδιαίτερα των εθνοφρουρών μας, πάνω σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου».
Επίσης, πρόσθεσε, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας των νέων μας, με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής. Στόχος μας είναι να κτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας και πρόληψης των σοβαρών ασθενειών, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

Διαβεβαίωσε πως «ως Υπουργείο Άμυνας θα συνδράμουμε το κοινωνικό έργο του Συνδέσμου, με τη συμμετοχή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε δραστηριότητες οικονομικής ενίσχυσης αλλά και στήριξης ασθενών με καρκίνο. Η Εθνική Φρουρά, είναι παρούσα σε αυτή την προσπάθεια, γιατί αποτελεί εκλεκτό κομμάτι της κοινωνίας μας, το οποίο, πέραν της επιχειρησιακής του αποστολής, υπέχει ανθρωπιάς και ευαισθησίας».

Ο κ. Φωτίου αφιέρωσε την όλη προσπάθεια για πρόληψη και καταστολή του καρκίνου, στη μνήμη ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος νόσησε με μια επιθετικής μορφής λευχαιμία, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνικής Φρουρά, του Παναγιώτη Λουκά.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ σε χαιρετισμό του ανέφερε πως η εφαρμογή του Μνημονίου ξεκινά άμεσα με τη διεξαγωγή επιμορφωτικών διαλέξεων με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του ανδρικού καρκίνου και συγκεκριμένα του καρκίνου των όρχεων στους νέους.
Ανέφερε πως βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με στελέχη της Εθνικής Φρουράς για την οργάνωση των διαλέξεων αυτών που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν εντός του μήνα Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε πως σε αυτές τις διαλέξεις θα συμμετέχουν συνεργάτες και γιατροί ουρολόγοι και θα δοθεί υλικό όπως ενημερωτικά φυλλάδια και κάρτες με οδηγίες αυτοεξέτασης που έχουν ετοιμαστεί από την Επιστημονική Επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ.
Ο κ. Φιλίππου εξέφρασε ικανοποίηση και ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας και το Υπουργείο γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετουσιώνουν σε πράξη το στόχο που έθεσαν πριν από ένα περίπου μήνα και σήμερα υπογράφουν ένα ολοκληρωμένο Μνημόνιο Συνεργασίας.

Ανέφερε πως η συνεργασία τους είναι διαχρονική και πως με την υπογραφή του μνημονίου θεσμοθετούνται όλες οι πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο τη συστηματική ενημέρωση για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των στρατιωτών και στελεχών της ΕΦ αλλά και την προώθηση του εθελοντισμού ανάμεσα στους νέους μας.

Πηγή: http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου