Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στη Βουλή δύο προτάσεις νόμου του ΔΗΚΟ για πάταξη φοροδιαφυγής

Δύο προτάσεις νόμου κατέθεσε στη Βουλή το Δημοκρατικό Κόμμα για πάταξη της φοροδιαφυγής και, κατά τη συζήτησή τους στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπως ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, το ΔΗΚΟ θα είναι έτοιμο να δεχθεί εισηγήσεις και τροπολογίες, οι οποίες θα θωρακίζουν περαιτέρω τη νομοθεσία αυτή, προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σε αναφορά του, επίσης, σήμερα στον Κρατικό Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο κ. Καρογιάν δήλωσε πως "το ΔΗΚΟ πιστεύει ότι το μεγάλο στοίχημα του 2014 θα κερδηθεί, αν δημιουργηθούν συνθήκες εθνικής συνεννόησης, πολιτικής συναντίληψης και κοινωνικής συναίνεσης".

"Η ενότητα και η συλλογικότητα", συνέχισε, "αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση του εθνικού αγώνα για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας".

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε "την πεποίθηση ότι, εάν όλοι εργασθούμε συνειδητά και σκληρά και με καλή και ορθή διάθεση δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων, που θα καθορίσουν τους βηματισμούς μας με πιο ασφαλή τρόπο τη νέα χρονιά που μας έρχεται, τότε θα κερδίσουμε το στοίχημα και η Κύπρος θα πάει μπροστά".

"Η λιτότητα, η δημοσιονομική πειθαρχία, η συγκράτηση των κρατικών δαπανών και τα άλλα `σκληρά` χαρακτηριστικά του προτεινόμενου Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "μάς υπενθυμίζουν και μας υποδεικνύουν την ανάγκη, ως κράτος και ως κοινωνία, να καταβάλουμε μέσα στη νέα χρονιά μιαν υπερπροσπάθεια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας μας".
Δυστυχώς, συνέχισε, "μετά την καταιγίδα που έπληξε την κυπριακή οικονομία, είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμόσουμε ανάλογα και τους σχεδιασμούς και τις δαπάνες του κράτους".

Όλοι, είπε ο κ. Καρογιάν, "καλούμαστε να προσαρμοσθούμε στις νέες συνθήκες και να περιορίσουμε κατά το δυνατό δαπάνες και επιδιώξεις".

"Το 2014", όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "είναι, κατά γενική ομολογία, η πιο κρίσιμη ίσως χρονιά για την κυπριακή οικονομία".

"Από τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς αυτής", είπε, "θα εξαρτηθεί αν θα κατορθώσει η οικονομία μας να ορθοποδήσει και να αρχίσει να ξεπερνά τις συνθήκες αστάθειας και ύφεσης".
"Θα αποδειχθεί, επίσης", πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν, "αν θα κατορθώσουμε με σύνεση και πειθαρχία να επιτύχουμε τους απαραίτητους στόχους και δείκτες, που θα πείσουν τόσο τους δανειστές μας όσο και τη διεθνή οικονομική κοινότητα ότι η κυπριακή οικονομία επανακτά την αξιοπιστία της".

Ακόμα, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, "θα αποδειχθεί ότι δεν πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει ήδη κάνει ο κυπριακός λαός, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας".

Πάταξη της φοροδιαφυγής
Αναφερόμενος στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι "η φοροδιαφυγή, ως γνωστό, αποτελεί εθνικό και οικονομικό έγκλημα, για αυτό και πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και παραδειγματικά".

"Δεν επιτρέπεται", είπε ο κ. Καρογιάν, "την ώρα, κατά την οποία ο κυπριακός λαός καλείται να κάνει οδυνηρές θυσίες για να σωθεί το κράτος, την ίδια αυτή ώρα κάποιοι άλλοι να φοροδιαφεύγουν".
"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο", συνέχισε, "έχουμε επεξεργασθεί δυο προτάσεις νόμου, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής" και "οι προτάσεις αυτές, αφού έτυχαν σχετικής μελέτης, έχουν κατατεθεί από χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τώρα καλείται να μελετήσει και να τις προωθήσει για ψήφιση".

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στη βασική νομοθεσία, επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, "η καθιέρωση της υποχρέωσης εγγραφής στο φορολογικό μητρώο κάθε φυσικού προσώπου, το οποίο διαβιεί στη Δημοκρατία και η εξασφάλιση αριθμού φορολογικής ταυτότητας, ανεξαρτήτως της υποχρέωσής του να καταβάλλει φόρο εισοδήματος και η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης προσκόμισης του αριθμού φορολογικής ταυτότητας για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που απευθύνεται σε κρατική υπηρεσία για την εξασφάλιση οποιασδήποτε υπηρεσίας".
"Συγκεκριμένα, με την πιο πάνω τροπολογία", όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "ουδεμία δημόσια υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς προηγουμένως να προσκομίζεται από το εν λόγω πρόσωπο ο αριθμός της φορολογικής του ταυτότητας".

Επιπρόσθετα, πρόσθεσε, "με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ουδεμία δημόσια υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα αποδέχεται υποβολή δημόσιας προσφοράς από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εφ` όσον αυτή δε συνοδεύεται από τον αριθμό φορολογικής του ταυτότητας".
"Με τις πιο πάνω τροπολογίες, θεωρούμε", δήλωσε ο κ. Καρογιάν, "πως παρέχεται πλέον η δυνατότητα στο κράτος να πατάξει τη φοροδιαφυγή και όλοι οι πολίτες τίθενται σε μίαν ισότιμη μοίρα, εφ’ όσον όσοι απευθύνονται στο κράτος, για παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως διευθετήσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις".

"Με τις προτάσεις νόμου σκοπείται, επίσης", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "η καθιέρωση δειγματοληπτικών ελέγχων για επαγγέλματα, για τα οποία δεν υπάρχει νόμιμη υποχρέωση για τήρηση εξελεγμένων λογαριασμών, έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να εντοπίζονται πρόσωπα τα οποία φοροδιαφεύγουν".

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, οι προτάσεις νόμου προνοούν για τη "θεσμοθέτηση της λειτουργίας Εφοριακής Επιτροπής, αποτελούμενης από τρία μέλη για μία μόνο θητεία διάρκειας πέντε ετών, με αρμοδιότητα το συμβιβασμό, διακανονισμό, ή και διαγραφή φορολογικών χρεών ή οφειλόμενων φόρων".

"Η θεσμοθέτηση της εν λόγω Επιτροπής", είπε ο κ. Καρογιάν, "αναμένεται να προσδώσει νέα διάσταση στο θέμα του διακανονισμού ή συμβιβασμού φορολογικών υποθέσεων, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους".
Οι προτάσεις νόμου έχουν και πρόνοιες για την ποινικοποίηση της μη συμμόρφωσης από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο προς την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίων και αποδείξεων και για την τιμωρία με πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ ή με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες, ή και με τις δύο ποινές μαζί.

Ακολούθως, όπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, "υπάρχει ακόμα μία πρόταση που τροποποιεί το βασικό νόμο και αυτό είναι η καθιέρωση της εσωτερικής εναλλαξιμότητας ανωτέρων υπαλλήλων των διαφόρων κλάδων του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, προκειμένου, με τον τρόπο αυτό, να αποφεύγεται η ενασχόληση με το ίδιο αντικείμενο για μεγάλες χρονικές περιόδους, γεγονός το οποίο με τη σειρά του είναι ενδεχόμενο να δημιουργεί φαινόμενα χρηματισμού".

"Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου", δήλωσε ο κ. Καρογιάν, "είναι η τροποποίηση του περί φορολογίας του εισοδήματος νόμου, έτσι ώστε να καθορισθεί ότι, από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών ή νομικών προσώπων για κάθε φορολογικό έτος, να εκπίπτουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε ζημιές που προέρχονται από το `κούρεμα` μη εγγυημένων καταθέσεων".

"Οι εν λόγω ζημιές", συνέχισε, "θα μεταφέρονται στα επόμενα φορολογικά έτη για περίοδο πέντε ετών και το εκπίπτον ποσό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 10% του φορολογητέου εισοδήματος για κάθε έτος".
"Θέλω να τονίσω", πρόσθεσε οκ. Καρογιάν, "πως η πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής είναι περίπλοκος και δύσκολος, για αυτό και δεν επιτρέπει σε κανέναν να είναι δογματικός ή απόλυτος".

Source : www. kathimerini.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου