Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή -φωτιά «καίει» Μπουλούτα-"Εγγυησή τώρα" από το 2011 -

Με το δίλημμα «εγγύηση τώρα» ή «κρατική στήριξη αργότερα», ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank Ευθύμιος Μπουλούτας απέστειλε επιστολή ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου του 2011, προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, με την οποία γνωστοποιεί στην κυπριακή κυβέρνηση ότι προτίθεται να κάνει χρήση του νόμου περί διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κρίσεων του 2011, βάση του οποίου το κυπριακό κράτος θα δύναται να εγγυηθεί εξολοκλήρου την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Popular Bank.

Σημειώνεται ότι την επιστολή κατέχει η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και θα την καταθέσει την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Η ύπαρξη της επιστολής αποδεικνύει ότι υπήρχε ήδη από το 2011 πρόβλημα ρευστότητας στην τράπεζα, εξού και ο Ε. Μπουλούτας αναγκάστηκε να καταφύγει στο Υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας το δίλημμα «εγγυησή τώρα» διαφορετικά το κυπριακό κράτος θα αναγκαστεί στο μέλλον, όπως και έγινε, να στηρίξει την τράπεζα από δικούς του πόρους.

Δύο περίπου μήνες πριν την αποστολή της εν λόγω επιστολής, στις 28.09.2011 , ο κ. Μπουλούτας προέβη στην δήλωση, αναφορικά με τη Marfin Popular Bank,, λέγοντας ότι:«ο Όμιλος είναι υγιής, έχει ρευστότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κεφάλαια, άρα οποιαδήποτε αναφορά πάνω σε θέματα αυξήσεων κεφαλαίων δεν υφίσταται».

Σημειώνεται ότι για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε χθες πρόστιμο €100,000 στον Ευθύμιο Μπουλούτα με την κατηγορίας της «παραπλανητικής δήλωσης αναφορικά με τη Marfin Popular Bank».

Επιπλέον, στην εν λόγω επιστολή διευκρινίζεται από τον κ. Μπουλούτα ότι «δεδομένης της ευρωπαϊκής κρίσης ρευστότητας και της παρατεταμένης αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση στην κυπριακή , καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η κάλυψη των υπολειπομένων κεφαλαιουχικών αναγκών του ομίλου οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν μέσω της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών και ανέρχονται(οι κεφαλαιακές άτεγκες) σε ένα-1,5 δις».

Η μη παροχή εγγυησής από το κυπριακό κράτος, προστίθεται στην επιστολή Μπουλούτα, θα αποθάρρυνε σημαντικά τη μελλοντική συμμετοχή ιδιωτών, λόγω προσδοκίας για μελλοντική αύξηση, καταδικάζοντας την προσπάθεια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε αποτυχία.

Η αποτυχία, τονίζεται στην επιστολή, "θα οδηγούσε στην ανάγκη για άμεση κάλυψη των κεφαλαίων από κρατικούς πόρους", θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα στον τότε Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, εγγύηση τώρα ή στήριξη αργότερα.

Ο Κίκης Καζαμίας δήλωσε στο Sigmalive ότι έλαβε την επιστολή 22 Νοεμβρίου του 2011 και μάλιστα έστειλε απαντητική επιστολή στον Ε. Μπουλούτα. Η επιστολή έχει κατατεθεί από τον κ. Καζαμία, στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία

- Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου