Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τι τίτλο να βάλει κανείς σε μια τέτοια είδηση; - Ούτε τα ορφανά της «Helios» γλίτωσαν από το κούρεμα…

Αδυναμία να βοηθήσει τα ορφανά παιδιά της «Helios» που ζήτησαν την παρέμβασή της προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα που απώλεσαν από το κούρεμα των καταθέσεων, εκφράζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν σε ορφανά της «Helios» και που συμποσούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσό αυτών των χρημάτων να χαθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Η κ. Κουρσουμπά με απαντητική της επιστολή προς δικηγόρο παιδιών της «Ήλιος», ημερ. 23/9/2013, που κοινοποίησε στο Προεδρικό και στη Βουλή, αφού εκφράζει τον συγκλονισμό της για την εξέλιξη, αποφαίνεται ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεκμηριωθεί η παρέμβασή της για την εξαίρεση συγκεκριμένων παιδιών ή ομάδας παιδιών καταθετών από την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων, με έρεισμα τη διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών».

Υποδεικνύοντας πως «η οποιαδήποτε παρέμβαση υπέρ ενός ή περισσότερων παιδιών ή ομάδας παιδιών-καταθετών στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών θα πρέπει να έχει ως αφετηρία την αρχή της μη διάκρισης». Συνεπώς, η όποια παρέμβασή της δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια ομάδα παιδιών, τονίζει η Επίτροπος.

Σημειώνοντας παράλληλα ότι, πολλά παιδιά στην Κύπρο λόγω της οικονομικής κρίσης και της απόφασης για κούρεμα των καταθέσεων δεν διαθέτουν σήμερα τα στοιχειώδη για να ζήσουν.

Με την κ. Κουρσουμπά να επισημαίνει και τα εξής στην κατακλείδα της επιστολής της: «Η Πολιτεία έχει νομική ευθύνη να αναζητήσει εκείνους τους τρόπους και τα μέσα για να στηρίζει σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα, τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, κάθε παιδί, χωρίς καμία διάκριση και σύμφωνα με τις ανάγκες του».

Ως προς την απόφαση που λήφθηκε για κούρεμα των καταθέσεων, παρόλο που η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι, «φαίνεται να παραβιάζει το ατομικό δικαίωμα της περιουσίας», στο τέλος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κούρεμα των καταθέσεων ήταν μονόδρομος. «Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία με δυσμενέστατες συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας», καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι, ορφανά της «Helios» αποτάθηκαν και στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να σώσουν τις καταθέσεις τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου