Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Καρκίνος του μαστού: 8 πράγματα που πρέπει να κάνετε..

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μία γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο στο στήθος. Πως μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο;

Και ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε υπάρχουν κάποια πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει είτε είναι στα 20 της είτε στα 50 της προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Δες 8 πράγματα που μπορείς να κάνεις και εσύ!

1. Διατήρησε ένα υγιές βάρος
Το να είσαι υπέρβαρη ή να έχεις παραπανήσια κιλά μπορεί να αυξήσει το ρίσκο να εμφανίσεις καρκίνο στο στήθος διότι τα λιποκύτταρα παράγουν μικρές ποσότητες οιστρογόνων οι οποίες μπορεί να τροφοδοτούν ορισμένες μορφές καρκίνου.

2. Τσέκαρε το οικογενειακό σου ιστορικό
Πόσοι άνθρωποι στην οικογένειά σου είχαν καρκίνο στο στήθος; Αν δεν ξέρεις τώρα είναι η ώρα να το ψάξεις. Το να έχεις κοντινούς σου ανθρώπους που είχαν εμφανίσει αυτή τη μορφή καρκίνου αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις και εσύ καθώς κάποιες φορές ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικός.

3. Έλεγχε το στήθος σου
Το να εξετάζεις μόνη σου τον εαυτό σου είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να μη γνωρίζεις πολλά και σίγουρα είναι καλύτερο να επισκέφτεσαι έναν γυναικολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο που θα σε εξετάζει πιο σωστά, αλλά αν παρατηρείς συχνά το στήθος σου θα δεις και οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να εμφανιστεί σε αυτό.

4. Πίνε με μέτρο
Το ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία σου αλλά το υπερβολικό αλκοόλ συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Αν θέλεις να μειώσεις τις πιθανότητες μείνε στο ένα ποτήρι την ημέρα.

5. Συνέχισε να γυμνάζεσαι
Η γυμναστική θα σε βοηθήσει να διατηρείς το βάρος σου στα επιθυμητά επίπεδα ενώ ταυτόχρονα η άσκηση από μόνη της μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Οι ειδικοί συνιστούν 45 – 60 λεπτά άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα.

6. Στήριξε το σκοπό
Όλοι γίνονται ροζ τον Οκτώβριο (λόγω του ότι είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού). Έτσι, διάλεξε και εσύ έναν αξιόπιστο οργανισμό και δείξει την υποστήριξή σου. Αφιερώνοντας χρόνο και λίγο χρήμα για καλό σκοπό θα βοηθήσεις στις έρευνες που γίνονται για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και επομένως θα βοηθήσεις εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

7. Μην ντρέπεσαι τους γιατρούς
Ο γιατρός σου δεν υπάρχει μόνο για να σε επιπλήττει όταν παραδέχεσαι ότι έχεις εθισμό στη ζάχαρη αλλά είναι εκεί για να σου πει γιατί και πώς ο τρόπος ζωής σου επηρρεάζει την υγεία σου. Ρώτα τον ότι απορία έχεις και μάθε όλα όσα είναι ασαφή για σένα.

8. Χαλάρωσε
Παρόλο που μπορεί να έχεις αρκετές πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του μαστού (κυρίως αν υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένειά σου) δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανίσεις. Αντί να ανησυχείς απλά προσπάθησε να κάνεις ότι μπορείς για να ζεις μία υγιή ζωή. Έτσι και θα μειώσεις τον κίνδυνο και θα νιώθεις και καλύτερα.

Πηγή: http://www.lifestylecy.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου