Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Διαβάστε τον Προϋπολογισμό και μετά

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος κάλεσε σήμερα τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, που επικρίνουν την κυβέρνηση ότι ο προϋπολογισμός του 2014 δεν είναι αναπτυξιακός και ουσιαστικά θυματοποιεί τον απλό εργαζόμενο, πρώτα να τον διαβάσουν και μετά να σχολιάσουν.


Σε δηλώσεις του, μετά από τη σύσκεψη που είχε με αρμόδιους φορείς για τον οδικό φωτισμό, ο Υπουργός Εσωτερικών διερωτήθηκε αν οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν διαβάσει τους προϋπολογισμούς και αν τους πήρανε στα χέρια τους για να τους δουν.
«Κανένας δεν είπε ότι η Κύπρος σήμερα περνά τα καλύτερα της από πλευράς οικονομίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εξάλλου, το βιώνει ο κάθε ένας από εμάς. Όλοι περνούμε τη δική μας οικονομική κρίση. Στα πλαίσια τούτα ήταν φυσικό και επόμενο να γίνουν περικοπές. Και έγιναν περικοπές», πρόσθεσε ο κ. Χάσικος.

Όπως σημείωσε, «θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι δεν υπάρχει καθόλου ανάπτυξη μέσα από τους προϋπολογισμούς», δίδοντας ως παράδειγμα το Υπουργείο του οποίου προΐσταται.
Είπε ότι «το ΥΠΕΣ, ναι μεν έχει περικοπές του ύψους του 11% σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό, αλλά παραμένει η ανάπτυξη», για να προσθέσει πως «απλά η ανάπτυξη τούτη υπέστη αυτές τις περικοπές».

«Και ο λόγος», είπε, «δεν είναι άλλος από τις όποιες εξοικονομήσεις καλούμαστε να κάνουμε όλα τα Υπουργεία, ως Κυβέρνηση, προκριμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις, που έχουμε προς το δανειστή».
Συνέχισε λέγοντας: «Δεν θα πω ποιος μας οδήγησε σε αυτό το δρόμο, δηλαδή να έχουμε μπει ως κράτος σε μνημόνιο, να είμαστε δανεισμένοι και να πρέπει να κάνουμε αποκοπές για να ξοφλήσουμε τα χρέη μας».

Οδικός φωτισμός σε Δήμους και Κοινότητες
Αναφερόμενος στη σύσκεψη που είχε νωρίτερα σχετικά με τις περικοπές των δαπανών για το φωτισμό στους Δήμους, ο κ. Χάσικος είπε ότι έχουν καταλήξει στο ότι υπάρχει τρόπος να γίνει εξοικονόμηση, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζεται η ασφάλεια».
Ανέφερε πως η Κοινότητα ή ο Δήμος μαζί με την αστυνομία θα συναποφασίζουν κατά πόσο μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ή όχι, σημειώνοντας πως «η δε ΑΗΚ από πλευράς της είναι απόλυτα συνεργάσιμη».

Επίσης, πρόσθεσε ότι τέθηκαν προτάσεις για νέες τεχνολογίες, τις οποίες το ΥΠΕΣ είναι έτοιμο να τις συζητήσει.
Σημείωσε, τέλος, ότι «είμαστε ένα κράτος, στο οποίο η ελεύθερη αγορά λειτουργεί, οπόταν στα πλαίσια της φιλελευθεροποίησης μπορούν είτε οι Δήμοι είτε οι Κοινότητες να συνεργάζονται και με ιδιώτες εκεί που διαφαίνεται ότι το κόστος τους θα είναι πιο χαμηλό».


source : http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου