Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στη Βουλή το θέμα νομιμοποίησης της κάνναβης

Λευκωσία: Υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης στην Κύπρο για βιομηχανικούς και ιατρικούς σκοπούς τάσσεται ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης. 

Μάλιστα, με γραπτή ερώτηση που υπέβαλε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να τοποθετηθούν επί του θέματος και να ενημερώσουν τη Βουλή για να διαφανεί κατά πόσο συμφωνούν με νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Η επιστολή Περδίκη στάλθηκε χθες από τη Βουλή και αναφέρει επί λέξει: «Έχω πληροφορηθεί ότι σε αρκετές χώρες, έχει επιτραπεί η καλλιέργεια της κάνναβης (Cannabis sativa) για βιομηχανικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι από την κάνναβη, μπορούν να παραχθούν φάρμακα και καλλυντικά, καθώς και χρήσιμες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Είναι επίσης γνωστό ότι στην Κύπρο, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των φυτών της κάνναβης. Γι' αυτό, σε παλαιότερες εποχές η καλλιέργεια της κάνναβης ήταν πολύ διαδεδομένη στην Κύπρο.

Αργότερα, όταν έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για παραγωγή και εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών, απαγορεύτηκε η καλλιέργεια του φυτού αυτού. Ίσως είναι καιρός να προβληματίσει τις Αρχές η ελεγχόμενη καλλιέργεια της κάνναβης υπό αυστηρό έλεγχο και διασφαλισμένες συνθήκες». Με τον κ. Περδίκη να καλεί τους αρμόδιους υπουργούς (Δικαιοσύνης και Υγείας) να πληροφορήσουν τη Βουλή για τα ακόλουθα:

1. Κατά πόσο, αφενός, υπάρχουν μελέτες για τη δυνατότητα ελεγχόμενης καλλιέργειας της κάνναβης στην Κύπρο και αφετέρου, εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες για παραγωγή προϊόντων κάνναβης.

2. Εάν μελετούνται τα παραδείγματα άλλων χωρών που επέτρεψαν την υπό αυστηρές συνθήκες ελεγχόμενη καλλιέργεια της κάνναβης και εάν αυτό επηρέασε τη ζήτηση ή χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό διότι, όντας ακόμη υποψήφιος, ο Ν. Αναστασιάδης τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης υπό όρους.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου