Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αναβάλλεται και πάλι το θέμα μείωσης των Ενοικίων

Εκ νέου αναβολή πρόεκυψε στην Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για μείωση των ενοικίων η οποία ως γνωστό θα οδηγείτο σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η αναβολή ήρθε μετά από την άρνηση του ΔΗΚΟ να δώσει τη συγκατάθεση του να στηρίξει την εν λόγω πρόταση και ως εκ τούτου εάν αυτή οδηγείτο ενώπιον της Ολομέλειας θα απορρίπτετο αφού στηρίζεται μόνο από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ. Το ΔΗΚΟ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει διεξοδικά και εκτενέστερα την εν λόγω πρόταση και τις παραμέτρους της.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί μείωση των οικιστικών ενοικίων κατά 20%, η οποία όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα €200 και για εμπορικούς σκοπούς η μείωση να φτάνει μέχρι τα €400.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει παράλληλα πως θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η μείωση των ενοικίων των τελευταίων 18 μηνών, δηλαδή σε περίπτωση μείωσης του ενοίκου κατά 10%, αυτό μειώνεται επιπλέον 10%.

Η μείωση θα καλύπτει συμβόλαια που συνάφθηκαν μέχρι το τέλος του 2012.

Η ΕΔΕΚ στηρίζει την πρόταση, υπό κάποιες ωστόσο τροπολογίες. Οι Σοσιαλιστές προτείνουν μέγιστο ποσό μείωσης για οικιστικούς σκοπούς τα €120 και για επαγγελματικούς σκοπούς τα €600 καθώς και κλιμακωτή μείωση των ενοικίων.

Συγκεκριμένα για οικιστικούς σκοπούς για ενοίκιο μέχρι €100 η μείωση να είναι 10%, για ενοίκιο από €100 μέχρι €300 η μείωση θα είναι 15% και για ενοίκιο πάνω των €300 η μείωση θα είναι €120.

Για επαγγελματικούς σκοπούς η ΕΔΕΚ εισηγείται για ενοίκια μέχρι €300 μείωση 10%, για ενοίκια από €300 μέχρι €600 μείωση 15% και για ενοίκια άνω των €600 μείωση 20%.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου