Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία

Υπό τη σκιά σοβαρών ερωτημάτων και πολλών «γιατί» γράφτηκε χθες ο επίλογος της ανείπωτης οικογενειακής τραγωδίας στη Λεμεσό, όπου κηδεύτηκε η 27χρονη Γεωργία Γεωργίου, θύμα του 32χρονου συζύγου της Παντελή Χαριλάου.

Γιατί άφησαν στα χέρια του δράστη και αυτόχειρα το στρατιωτικό τυφέκιο G3, αφού γνώριζαν για την εκρηκτική κατάσταση στην οικογένεια και τις αλλεπάλληλες απειλές, που διατύπωνε ο Χαριλάου εναντίον της συζύγου του;
Αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν τόσο οι στρατιωτικές όσο και οι αστυνομικές αρχές, μετά από σχετικές έρευνες που διατάχθηκαν τόσο από τον Υπουργό Αμυνας όσο και από τον Αρχηγό Αστυνομίας.
Οφειλαν να προστατεύσουν την οικογένεια Η Αστυνομία ωστόσο απάντησε ήδη μέσω του εκπροσώπου Τύπου Αντρέα Αγγελίδη πως, από τη στιγμή που δεν υπήρχε γραπτή καταγγελία, δεν μπορούσε να κρατήσει το στρατιωτικό τυφέκιο. 

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Α. Αγγελίδης, στις 17 Σεπτεμβρίου υπήρχε παράπονο από το θύμα για έντονη συζήτηση με το σύζυγό της, ωστόσο όταν τους επισκέφθηκαν μέλη Αστυνομίας, «δεν υποβλήθηκε οποιοδήποτε γραπτό παράπονο από πλευράς της 27χρονης και ούτε αναφέρθηκαν οποιεσδήποτε απειλές». 

Στο πλαίσιο διερεύνησης του προφορικού παραπόνου, πρόσθεσε, τα μέλη της Αστυνομίας που επισκέφθηκαν το μέρος, παρέλαβαν ένα στρατιωτικό τυφέκιο G3, το οποίο ο 32χρονος το παρέδωσε με τη συγκατάθεσή του, αφού όμως δεν υπήρχε οποιοδήποτε σχετικό ένταλμα για κατάσχεσή του, το όπλο επιστράφηκε στον 32χρονο την επόμενη μέρα.

Ακολούθησε νέο επεισόδιο στις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας. Οταν το ζευγάρι βρισκόταν πλέον σε διάσταση η 27χρονη είχε υποβάλει εκ νέου παράπονο ότι την επισκέφθηκε ο σύζυγός της στο πατρικό της και λογομάχησαν. 

Ακολούθησαν οι σχετικές συστάσεις από τους αστυνομικούς, όπως είπε ο Α. Αγγελίδης, ενώ και τα δύο περιστατικά καταχωρήθηκαν στα μητρώα της Αστυνομίας. Ούτε στην πρώτη περίπτωση, επανέλαβε, ούτε και στη δεύτερη αναφέρθηκαν οποιεσδήποτε απειλές, ούτε και έδωσε γραπτή κατάθεση το θύμα, όπως της είχε ζητηθεί την πρώτη φορά.
Ωστόσο οι οικείοι του θύματος εξακολουθούν να επιμένουν πως από τη στιγμή που γνώριζαν την κατάσταση και τις διαθέσεις του δράστη, όφειλαν να προστατεύσουν την νεαρή σύζυγο και τα παιδιά της και όχι να «κολλούν» σε νομικίστικα πράγματα.
Οι απειλές έγιναν πράξη
Οι τελευταίοι καβγάδες του μοιραίου αντρογύνου κατέληξαν σε οικογενειακή τραγωδία με τον πλέον μοιραίο τρόπο, τη νύκτα της περασμένης Δευτέρας. Λίγο μετά τις 10 ο 32χρονος με το G3 στο χέρι μετέβη στο πατρικό σπίτι της Γεωργίας, όπου διέμενε τον τελευταίο μήνα μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά τους, 10 χρόνων, 3 χρόνων και 3 μηνών. 

Μπήκε στο σπίτι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και άρχισε να πυροβολεί τη σύζυγο του σχεδόν εξ επαφής και μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών. Μία σφαίρα μάλιστα κτύπησε στο χέρι την 10χρονη κόρη τους, που έπεσε κι αυτή αιμόφυρτη πάνω από το άψυχο πλέον σώμα της μητέρας της. 

Ο δράστης γύρισε στη συνέχεια το όπλο και αφού ακούμπησε την κάννη στο κεφάλι του τράβηξε την σκανδάλη, κόβοντας και το δικό του νήμα της ζωής.
Ακολούθησαν σκηνές τρόμου και δράματος. Η μητέρα της Γεωργίας επέστρεψε στο σπίτι αντικρίζοντας την εικόνα του αποτρόπαιου εγκλήματος, μη μπορώντας να πιστέψει στα μάτια της. Γείτονες που άκουσαν τους πυροβολισμούς έτρεξαν για να αντικρίσουν κι αυτοί το... απίστευτο. 

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και ευτυχώς η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχίες. Η σκηνή στο μεταξύ αποκλείστηκε από την Αστυνομία για τις σχετικές εξετάσεις. 

Επιτόπου έφθασαν και οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους, οι οποίοι απλά πιστοποίησαν ότι ο θάνατος της Γεωργίας επήλθε από τρεις σφαίρες αυτόματου στρατιωτικού τυφεκίου, που την έπληξαν στο στήθος, την κοιλιακή χώρα και το χέρι, ενώ ο δράστης έφερε τραύμα στο κεφάλι.
Την σκότωσε γιατί δεν επέστρεφε στο σπίτι
Σύμφωνα με μαρτυρίες που κατέχει η Αστυνομία, λίγο πριν το στυγερό έγκλημα ο πατέρας και ο αδελφός του δράστη, επισκέφθηκαν την 27χρονη νύφη τους και της ζήτησαν να επιστρέψει στο σπίτι και στο σύζυγό της. Η Γεωργία όμως ήταν ανένδοτη, αφού δεν ήθελε η ίδια και τα παιδιά της να βρεθούν ξανά ενώπιον των επιθετικών προθέσεων, που εκδήλωνε ο 32χρονος.
Η άρνηση της Γεωργίας φαίνεται να εξόργισε τον τελευταίον, ο οποίος πήρε και τη μοιραία απόφαση. Πήρε το όπλο, που του εμπιστεύθηκε η Εθνική Φρουρά ως έφεδρος στρατιώτης και ξεκίνησε για το σπίτι της πεθεράς του στην περιοχή Αγίου Ιωάννη. Ούτε και ο χρόνος που μεσολάβησε καθ’ οδόν δεν ήταν αρκετός για να του αλλάξει τα σχέδια.
Οι προστριβές ήταν συχνές στην οικογένεια, όπως αναφέρουν διάφορες μαρτυρίες. Η συνέχιση της ζωής στο ίδιο σπίτι, φαίνεται να ήταν πλέον αδύνατη γι’ αυτό και η Γεωργία αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να γυρέψει καταφύγιο στο πατρικό της σπίτι. 

Παρά τις απειλές του συζύγου της, η Γεωργία πίστευε πως με τον καιρό τα πράγματα θα ηρεμήσουν και αυτή με τα παιδιά της θα βρουν επιτέλους την ηρεμία τους. Η μοίρα όμως της επεφύλασσε άλλη εξέλιξη των πραγμάτων, την πιο τραγική.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε αυτή η οικογενειακή τραγωδία, σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού Γιαννάκη Σωτηριάδη θα διερευνηθούν και όλοι οι παράμετροι της υπόθεσης, όπως και αυτή η πληροφορία για την κατάσχεση του όπλου του 32χρονου από την αστυνομία.
Εκτός από την Αστυνομία φαίνεται πως ενήμεροι για την όλη οικογενειακή κατάσταση ήταν και λειτουργοί του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίοι και χειρίζονταν την όλη υπόθεση. Το γραφείο έχει θέσει υπό την κηδεμονία του τα τρία ανήλικα παιδιά της ξεκληρισμένης πλέον οικογένειας.
 
Πηγή: http://www.haravgi.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου