Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Εκτός συνομιλιών το αέριο

Αν παρεισφρήσει στις διαπραγματεύσεις, ενδέχεται να τις τινάξει στον αέρα, εκτίμησε ο Πρόεδρος
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά τον ρόλο μας στην περιοχή, μετατρέποντας τις φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ σε στρατηγικές, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος των καλών μας σχέσεων με τρίτες χώρες

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου δεν πρόκειται να βρεθεί στη διαπραγματευτική τράπεζα, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής του διάσκεψης χθες. Απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε στον κίνδυνο κάτι τέτοιο να ανατίναζε τις συνομιλίες και τόνισε πως δεν μπαίνει κάτω για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της έκρηξης. Επανέλαβε πως το αέριο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς σε όλους της τους πολίτες και εάν, μέσα από τη λύση, προκύψει ένα ομόσπονδο καθεστώς, τότε θα ανήκει σε όλους τους πολίτες του ομόσπονδου κράτους. Αλλά προ της λύσης, υπέδειξε, δεν συζητείται κάτι άλλο.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές απειλές, ότι θα προβούν σε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε πως, χωρίς αμφιβολία, οι Τούρκοι θα προκαλέσουν ένταση αλλά και θα επιδείξουν κακοπιστία. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως αυτές οι κινήσεις είναι μονομερείς και δεν χαίρουν διεθνούς υποστήριξης, αφού σε σειρά επαφών που είχε στις ΗΠΑ, τόσο με τον Αμερικανό, Ρώσο και Κινέζο ΥΠΕΞ, όσο και με άλλους διπλωμάτες, αναγνωρίστηκε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των υδρογονανθράκων της από όλους και το γεγονός πως ουδείς δικαιούται να το αμφισβητήσει.

Ο ρόλος της ενέργειας
Το φυσικό αέριο, άλλωστε, δεν είναι άσχετο με την αναβαθμισμένη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, αυτή είναι ενισχυτική στις προσπάθειές μας, αφού η Κύπρος παρουσιάζεται ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. «Κατά τις συναντήσεις μου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χαιρετίστηκε ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος στο να φέρουμε κοντά γειτονικές χώρες παραγωγής υδρογονανθράκων, αναζητώντας ευκαιρίες όχι μόνο για συμφωνίες καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων, αλλά επίσης και για κοινές προσπάθειες για εξερεύνηση αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο συνάδει απόλυτα και με τη θέση μας ότι η ενέργεια δεν πρέπει να είναι πηγή σύγκρουσης, αλλά καταλύτης για την επίλυση συγκρούσεων και για την περιφερειακή ολοκλήρωση. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος επανέλαβε πως εργαζόμαστε σκληρά ώστε να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά τον ρόλο μας στην περιοχή, μετατρέποντας τις φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ σε στρατηγικές, χωρίς αυτό να αποβαίνει σε βάρος των διαχρονικά στενών μας σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωφέλιμος όχι αρεστός
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Πρόεδρος επανήλθε και στο δίλημμα ωφέλιμος ή αρεστός. Κάθε ηγέτης θα πρέπει να αναλαμβάνει το βάρος των ευθυνών του, είπε, και να πολιτεύεται με τρόπο που είναι ωφέλιμος και όχι αρεστός. Εάν ο σκοπός είναι να αρέσεις, χωρίς να είσαι ωφέλιμος, το μόνο που θα επιτυχείς είναι να καταστρέψεις τον τόπο, πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε πως, σε βάθος χρόνου, εκείνος που θα πληρώσει το τίμημα της δικής σου ατολμίας θα είναι ο λαός. Γι’ αυτό και στόχος του είναι να αποτρέψει τους κινδύνους που θα θέσουν τον κυπριακό Ελληνισμό ενώπιον διλημμάτων.

Source : www.simerini.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου