Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Βουλή: Ειδική άδεια και για την εξαγωγή κυνηγετικών ή αθλητικών όπλων

Θα χρειάζεται ειδική άδεια για την εξαγωγή πυροβόλων όπλων, μερών, εξαρτημάτων και πυρομαχικών για μη στρατιωτική χρήση, κυρίως κυνηγετικών και αθλητικών όπλων, μετά τη σημερινή χωρίς καμία ένσταση έγκριση από τη Βουλή σχετικών εναρμονιστικών νομοθετικών κανονισμών.

Η έγκριση των κανονισμών αυτών γίνεται προς εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα του Κανονισμού με αριθμό 258/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2012 για την εφαρμογή του άρθρου 10 του Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνώς οργανωμένου εγκλήματος και για τη θέσπιση άδειας εξαγωγής, μέτρων εισαγωγής και διαμετακόμισης για πυροβόλα όπλα, μέρη και εξαρτήματά τους και για πυρομαχικά.

Ειδικότερα, με τους νέους κανονισμούς ρυθμίζεται και στην Κύπρο η εξαγωγή πυροβόλων όπλων, μερών, εξαρτημάτων και πυρομαχικών για μη στρατιωτική χρήση, κυρίως κυνηγετικών και αθλητικών όπλων.

Έτσι, από της δημοσιεύσεως των κανονισμών αυτών στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, θα απαιτείται άδεια για την εξαγωγή των πιο πάνω ειδών προς όλες τις τρίτες χώρες και των πυρομαχικών όταν προορίζονται για χώρες, οι οποίες υπόκεινται σε απαγόρευση εξαγωγής όπλων.

Τα πυρομαχικά καθίστανται ελεγχόμενο είδος όταν προορίζονται για χώρες οι οποίες υπόκεινται σε απαγόρευση εξαγωγής όπλων και εγκρίνεται η εξαγωγή τους στις περιπτώσεις που το επιτρέπουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μέχρι σήμερα, στην Κύπρο ελέγχεται η εξαγωγή μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων, μερών, εξαρτημάτων και πυρομαχικών μόνον όταν προορίζονται για χώρες που υπόκεινται σε απαγόρευση εξαγωγής όπλων.

Κατά τη συζήτηση των σχεδίων των κανονισμών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας και της Αστυνομίας δήλωσαν ότι συμφωνούν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των κανονισμών αυτών και διευκρίνισαν ότι δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην εφαρμογή τους.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το Τμήμα έχει τον άμεσο έλεγχο για την εφαρμογή των κανονισμών αυτών και έχει ήδη προβεί σε συμφωνία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναφορικά με τις άδειες που θα εκδίδονται.

Όπως διαμήνυσε στη Βουλή εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οπλοπωλών, είναι μεγάλη η περίοδος των 60 εργάσιμων ημερών από τη λήψη των απαραίτητων πληροφοριών, η οποία καθορίζεται στους κανονισμούς και εντός της οποίας η αρμόδια Αρχή θα αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη άδειας εξαγωγής ελεγχόμενου είδους.

Οι οπλοπώλες εισηγήθηκαν όπως η περίοδος αυτή περιορισθεί στις 20 εργάσιμες ημέρες και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, λαμβάνοντας υπ` όψη την πιο πάνω εισήγηση, αναδιατύπωσε τη σχετική πρόνοια των κανονισμών.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου