Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Νεοφύτου: Οι ενεχόμενοι σε σκάνδαλα να επιστρέφουν τα χρήματα

Πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο ΔΗΣΥ προκειμένου οι ένοχοι οικονομικών σκανδάλων που αποδεδειγμένα πήραν χρήματα που δεν τους ανήκουν, να μην πηγαίνουν μόνο φυλακή αλλά να είναι υποχρεωμένοι να επιστέφουν τα χρήματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε την Πέμπτη ότι "η τιμωρία των ενόχων οικονομικών σκανδάλων που αποδεδειγμένα πήραν χρήματα που δεν τους ανήκουν, δεν μπορεί να περιορίζεται στη φυλάκιση. Δεν είναι δίκαιο κάποιος που οικειοποιείται εκατομμύρια, να κάνει λίγα χρόνια φυλακή και εξερχόμενος να απολαμβάνει τα κλοπιμαία».

«Αυτό προχωρούμε άμεσα και το κάνουμε πράξη. Καταθέτουμε σήμερα στη Βουλή δύο τροποποιήσεις νόμων», είπε.

Η πρώτη τροποποίηση, πρόσθεσε, «αφορά το γενικό άρθρο 171 της ποινικής δικονομίας, προκειμένου αυτό να καλύπτει το κράτος και τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, αλλά και τις περιπτώσεις που το δημόσιο έχει το οποιοδήποτε συμφέρον».

Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «δίνουμε το δικαίωμα στη δικαιοσύνη να προχωρεί στη δήμευση της περιουσίας του οποιουδήποτε είναι ένοχος διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας ή διασπάθισης χρήματος, προκειμένου να διασφαλίζεται η επιστροφή των κλοπιμαίων στο δημόσιο».

Η δεύτερη τροποποίηση, συνέχισε, «αφορά τη διεύρυνση του ποινικού κώδικα για να καλύπτει την εφαρμογή του για αδικήματα που διαπράχθηκαν σε οποιαδήποτε ξένη χώρα και αφορούν πρόσωπα που βρίσκονται στη δημοκρατία ή κυπριακά εμπιστεύματα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να εξυπηρετηθεί η δικαιοσύνη και η χρηστή διοίκηση, αλλά και για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Αναμένουμε και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνταχθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια», είπε.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση της Δρομολαξιάς, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι από την ώρα που οι μηχανισμοί διερεύνησης και απονομής δικαιοσύνης λειτουργούν, ο οποιοσδήποτε πολιτικός σχολιασμός είναι περιττός».

«Θεωρώ ύψιστο καθήκον των πολιτικών κομμάτων να αφήνουν τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει το καθήκον της, μακριά από πολιτικές πιέσεις, απειλές και σκοπιμότητες», είπε.

«Αυτή τη στάση», πρόσθεσε, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα την τηρήσει ευλαβικά, σε όλες τις περιπτώσεις, όποιον και εάν αφορούν, από όποιο πολιτικό χώρο και αν προέρχεται. Αυτό ασφαλώς ισχύει και για την υπόθεση της Δρομολαξιάς».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «παρακολουθούμε και εμείς, όπως και ο κάθε Κύπριος πολίτης τις εξελίξεις, με απόλυτο σεβασμό στους ανεξάρτητους θεσμούς που ασχολούνται με τη διερεύνηση, αναμένοντας από αυτούς την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αταλάντευτη εφαρμογή των νομικών και ηθικών κανόνων χρηστής διοίκησης».

«Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην αρχή ότι πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε οποιονδήποτε αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε υποθέσεις δεκασμού, δωροδοκίας ή διασπάθισης χρήματος που ανήκει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μηδενός εξαιρουμένου. Πολύ περισσότερο, όσων τους ανατέθηκαν δημόσια αξιώματα», είπε.

Ανέφερε ότι «η ηθική και νομική ευθύνη της διαχείρισης δημόσιου πλούτου είναι ύψιστη. Το περί δικαίου αίσθημα και το λειτούργημα χρηστής άσκησης οποιασδήποτε μορφής εξουσίας δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμα».

Ως κόμματα, πρόσθεσε, «αυτό που οφείλουμε να πράττουμε είναι να καθορίζουμε το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες άσκησης χρηστής διοίκησης, με τρόπο που θα αποτρέπονται περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, αλλά και θα διορθώνονται οι συνέπειες όπου η εγκληματική κακοδιαχείριση παρατηρείται».

«Πρέπει να γινόμαστε πρότυπα στην κοινωνία και όχι παραδείγματα προς αποφυγή», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί πολιτικής σκευωρίας εναντίον του ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου αρκέστηκε να δηλώσει: «Ουδέν σχόλιον»

«Μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας»
«Μια ζωή στην Κύπρο εγκλωβιζόμασταν και συνεχίζουμε να εγκλωβιζόμαστε στα κόμματα, τις υποσημειώσεις, τα θαυμαστικά και τις λέξεις», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για τον όρο «εξελικτική διαδικασία» που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε κατ’ απόλυτο τρόπο ότι συζητούμε για να επαναρχίσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με στόχο να επανενώσουμε τον τόπο μας με βάση το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Οργανισμού του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ».

«Και όπως λένε και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου