Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Δικαστήριο Λάρνακας: 7 ημέρες για τους «συντρόφους» και 3 για τον Κιττή –Αποκαλύπτονται κι’ άλλοι τραπεζικοί λογαριασμοί;

- Πως εξελίχθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας
- Οι επιταγές που εκδόθηκαν και «πλήρωσαν» τις υποσχόμενες «μίζες»
- Ο καβγάς Λίλλη – Βενιζέλου σύμφωνα με μαρτυρία
- Τι αποκαλύπτουν οι αποκαλύψεις των τραπεζικών λογαριασμών
- Για πόσους ακόμα θα ζητηθούν αποκαλύψεις λογαριασμών
- Τελειώνουν εδώ οι ύποπτοι; - Στην αναμονή άλλες 56 καταθέσεις

Το Δικαστήριο αποφάσισε επταήμερη προσωποκράτηση για τους «συντρόφους» Ζαννέττο, Αλέκου και Ιωακείμ ενώ για τον Στάθη Κιττή, η απόφαση είναι να ανανεωθεί το διάταγμα κράτησής του για άλλες τρις μέρες.

Πράγματα και θαύματα ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για την έκδοση ενταλμάτων κράτησης για τα κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ Χρίστος Αλέκου και Βενιζέλο Ζαννέττο, καθώς και για τον επιχειρηματία και μέτοχο της εταιρείας Wadnic Trading Ltd του Νίκου Λίλλη, Αντώνη Ιωακείμ.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της Αστυνομίας, βάσει των στοιχείων που εξασφαλίστηκαν από τη συμπληρωματική κατάθεση του Νίκου Λίλλη, ο επιχειρηματίας έχει κάνει λόγο ανοιχτά για πάρε-δώσε που είχε με τους τρεις υπόπτους όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της μεταβίβασης τ/κ τεμαχίου γης στη Δρομολαξιά.

Ο Ν. Λίλλης κατέθεσε ότι είχε πληροφορηθεί πως συγκεκριμένος Υπουργός της τότε κυβέρνησης δεν έδινε την άδεια για τη μεταβίβαση του οικοπέδου από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη του στην εταιρεία του επιχειρηματία.

Ο Λίλλης ενημέρωσε σχετικά με αυτή την εξέλιξη συνεργάτες του κι ένας από αυτούς συνάντησε τον Αλέκου και τον Ζαννέττο ζητώντας τους να βοηθήσουν στην υπόθεση. Μετά τη συνάντηση, ο συνεργάτης του Λίλλη μετέφερε στον επιχειρηματία πως αν έκανε μια «γενναία» εισφορά στο ΑΚΕΛ «η δουλειά θα γινόταν».

Αρχικά, ο Λίλλης αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο και εξέφρασε το παράπονο του στον Ιωακείμ, ο οποίος μίλησε στον Αλέκου και σε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΕΛ για να βοηθήσει στη μεταβίβαση του τεμαχίου γης.

Μετά τη συνάντηση Ιωακείμ, Αλέκου και υψηλόβαθμου στελέχους, ο Ιωακείμ είπε στον Λίλλη να συναντηθεί με τον Αλέκου, καθώς εκείνος ήθελε να διασφαλίσει ότι ο Λίλλης θα υλοποιούσε τις εξαγγελίες του για εξόφληση χρεών του Σωματείου της Αλκής. Ο Λίλλης συναντήθηκε με τον Αλέκου, ο οποίος ζήτησε από τον επιχειρηματία διαβεβαιώσεις ότι θα τηρούσε την υπόσχεσή του κι εκείνος με τη σειρά του τον διαβεβαίωσε πως «η δουλειά θα προχωρούσε».

Μετά τη συνάντηση Λίλλη-Αλέκου, ο Ιωακείμ ζήτησε από τον Λίλλη να του μεταβιβάσει το 25% της εταιρείας του Wadnic Trading Ltd ώστε να τον ελέγχει ότι θα κάνει αυτά που ζητούσε το ΑΚΕΛ, γιατί αυτόν (τον Ιωακείμ) εμπιστευόταν το κόμμα. Κάτι που τελικά -η μεταβίβαση του 25%- πραγματοποιήθηκε.

Κατόπιν τούτου, εφόσον εγκρίθηκε η μεταβίβαση και δόθηκαν οι σχετικές άδειες, ο Λίλλης εξέδωσε επιταγές περί των 700.000 ευρώ ως μίζες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξετάσεις που προέκυψαν, όπως ανέφερε ο ανακριτής της Αστυνομίας, οι πιο πάνω επιταγές δόθηκαν ως εξής:

- Περί τα τέλη του 2009, μετά από συνάντηση με Υπουργό της τότε κυβέρνησης για το θέμα της έγκρισης της μεταβίβασης του υπό αναφορά κτήματος από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη στην εταιρεία Wadnic, τους (Λίλλη και εταιρείας) ζητήθηκε να κάνουν μια εισφορά στο ΑΚΕΛ, αφού το κόμμα βοήθησε στο θέμα της έγκρισης της μεταβίβασης. Εκδόθηκαν δύο επιταγές για το συνολικό ποσό των 30 χιλ. ευρώ, τις οποίες έκαναν εισφορά στο ΑΚΕΛ Λάρνακας. Οι επιταγές εκδόθηκαν από συνεργάτη του Λιλλή και κατέληξαν η μία -25.000 ευρώ- στο Σ.Τ. Λάρνακας, με δικαιούχο το ίδιο το Συνεργατικό Ταμιευτήριο η οποία διατέθηκε για εξόφληση δύο δανείων μελων του ΑΚΕΛ, και η άλλη για ποσό 5.000 ευρώ κατατέθηκε στο ΣΤΕΚ Ltd με δικαιούχο το ΑΚΕΛ.

- Τραπεζική επιταγή ημερ. 23-1-2012 για ποσό 350.000 ευρώ εκδοθηκε με δικαιούχο την Τράπεζα Κύπρου και διατέθηκε προς εξόφληση δύο δανείων. Ποσό 250.000 κατατέθηκε σε δάνειο πρώην Προέδρου του Σωματείου Αλκής και μέλους του ΑΚΕΛ. Το υπόλοιπο ποσό κατατέθηκε σε δάνειο μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.

Για τα πιο πάνω εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι το συνολικό υπόλοιπο των δανείων κατα την ημερομηνία κατάθεσης της πιο πάνω επιταγής ανέρχετο στο ποσό των 700.000 ευρώ.

Για το υπόλοιπο ποσό 330.000 υπάρχει γραπτή βεβαίωση ημερ. 11-1-2012, υπογραμμένη από πρώην διοικητικό στέλεχος της Τρ. Κύπρου και μετέπειτα Υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης ότι αν κατατίθενταν 350.000 ευρώ στα πιο πάνω δάνεια, οι υποχρεώσεις των πελατών αυτών θα θεωρούνταν πλήρως διευθετημένες.

- Επίσης, επιταγή με δικαιούχο τη ΣΠΕ Λιβαδιών ημερ. έκδοσης 14-12-2011 για 25.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκε για εξόφληση δανείου πρώην παράγοντα της Αλκής.

- Επιταγή με δικαιούχο το Σ.Τ. Λάρνακας ημερ. έκδοσης 16-12-2011, για 11.000 ευρώ, χρησιμοποιήθηκε για πληρωμή άλλων δύο δανείων πρώην παράγοντα της Αλκής.

- Επιταγή με δικαιούχο τη ΣΠΕ Ορμήδειας ημερ. έκδοσης 15-12-2011, για ποσό 30.000, χρησιμοποιήθηκε για πληρωμή 3 δανείων πρώην παραγόντων της Αλκής.

- Επιταγή ημερ. έκδοσης 17-2-2012 για το ποσο 5.000 ευρώ με δικαιούχο το ΑΚΕΛ. η οποία κατατέθηκε στο ΣΤΕΚ Ltd στον λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λαρνακας.

- Τις ημερομηνίες 16-12-2011 και 11-12-2011 αντίστοιχα, έγινε κατάθεση στον λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας στο ΣΤΕΚ Ltd, δύο επιταγών για τα ποσά των 20.000 ευρώ και 34.000 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία σύμφωνα με τον Ταμία της Επαρχ. Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας, το ποσό των 90.000 ευρώ αφορούσε πληρωμή που είχε κάνει στις 31-5-2011 για εξόφληση δανείου για λογαριασμό της Αλκής η Επαρχ. Επιτροπή, ενώ αντίστοιχο ποσό 90.000 ευρώ παρέμεινε στο ταμείο της Επιτροπής.

17.000 διατέθηκαν για εξόφληση δανείων που εκκρεμούσαν στο ΣΤΕΚ και έγιναν για λογαριασμό της Αλκής και τα υπόλοιπα σε επιταγές που εξαργυρώθηκαν σε μετρητά σε διάφορα πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τον Ταμία είχαν εκκρεμότητες με την Αλκή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν εξασφαλιστεί, τα εν λόγω δάνεια παρέμεναν απλήρωτα και εκκρεμούσαν δικαστικές διαδιακασίες εναντίον των οφειλετών, οι οποίοι κινδύνευαν με κατάσχεση της περιουσίας τους.

Για το θέμα αυτό συστάθηκε Επιτροπή Εξόφλησης του Σωματείου Αλκής , η οποία χειρίστηκε τα πιο πάνω δάνεια. Μέλη της Επιτροής αυτής ήταν και στελέχη της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Τέλος, να σημειωθεί πως το Επαρχιακό Δικαστήριο θα αποφασίσει αύριο για την ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης των αδερφών Σουρουλλά και του Ορέστη Βασιλείου, για τους οποίους η Αστυνομία ζήτησε να παραταθεί η κράτηση τους για άλλες οκτώ ημέρες. Οι τρεις παραμένουν υπό κράτηση.

Απερίγραπτα καρφώματα στην υπόθεση CYTA - Δικηγόρος Χ. Αλέκου: Σκευωρίες Αστυνομίας και Ρ. Ερωτοκρίτου εις βάρος του ΑΚΕΛ!

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά την αντεξέταση του μάρτυρα της Αστυνομίας ο δικηγόρος του Χρίστου Αλέκου, κ. Γιαννάκης Θωμά. Ειπώθηκαν κατηγορίες που αγγίζουν βασικούς θεσμικούς πυλώνες του κράτους, όπως η Αστυνομία και ο βοηθός Γενικού Εισαγγελέα.

Κατά την αντεξέταση λοιπόν του μάρτυρα της Αστυνομίας από τον δικηγόρο του κ. Χρίστου Ζαννέττου, Γιαννάκη Θωμά ειπώθηκαν πράγματα που αν μη τι άλλο χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης... και τα οποία θίγουν καίρια την αξιοπιστία βασικών θεσμικών πυλώνων του κρατικού μηχανισμού.

Ο κ. Θωμά ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι υφίσταται μια γενικευμένη σκευωρία εις βάρος του ΑΚΕΛ, ισχυριζόμενος ότι ο βοηθός Γεν. Εισαγγελέα, κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου με τον δικηγόρο του κ. Λίλλη συμφώνησαν για να δοθεί η συμπληρωματική κατάθεση του κ. Λίλλη, στην οποία διαβάλλεται με τον πλέον ισχυρό τρόπο το ΑΚΕΛ, προκειμένου να πέσει η υπόθεση Λίλλη στα μαλακά.

Στην συνέχεια, ο κ. Θωμά σημείωσε ότι η Αστυνομία έλαβε κατάθεση από άτομο το οποίο εδώ και δύο χρόνια παραμένει καταζητούμενο, συμπληρώνοντας ότι ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος ανήκει στον υπόκοσμο.
Φωνές, πανό και... χειροκροτήματα για τους «συντρόφους» Ζαννέττο και Αλέκου στο Επαρχιακό

Με δάκρυα και χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι οπαδοί του ΑΚΕΛ, αλλά και μέλη του ΑΚΕΛ Λάρνακας, τα στελέχη του κόμματος Χρίστο Αλέκου και Βενιζέλο Ζανέττο που οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την έκδοση διαταγμάτων κράτησής τους όσον αφορά την υπόθεση αγοράς τ/κ τεμαχίου γης στη Δρομολαξιά. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ

Ο καβγάς Λίλλη – Βενιζέλου σύμφωνα με μαρτυρία

Σημειώνουμε επίσης ότι κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία πριν λίγους μήνες ο Λίλλης συναντήθηκε στην παρουσία και άλλων προσώπων με τον Βενιζέλο, στα γραφεία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Σύμφωνα με την μαρτυρία λοιπόν, ο Βενιζέλος άρχισε να τον βρίζει ζητώντας του επιπλέον το ποσό των 100 χιλ. ευρώ με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια.

Το πιο πάνω επεισόδιο επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Λίλλης στην κατάθεσή του, στην οποία αναφέρει ότι ο Βενιζέλος ζητούσε επιτάχτηκα το πιο πάνω ποσό για να διατεθεί στην εξόφληση χρεών της Αλκής, με αποτέλεσμα να προκύψει αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Τι αποκαλύπτουν οι Τραπεζικοί λογαριασμοί
Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 194 καταθέσεις και έχουν γίνει μεγάλος αριθμός ερευνών. Αναμένεται η λήψη ακόμα 56 καταθέσεων από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου καθώς και η λήψη κατά θέσεων από συγκεκριμένα πρόσωπα που προκύπτουν από την αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων.

Περαιτέρω, αναμένεται να ληφθούν από διάφορες τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα τα αποτελέσματα από το άνοιγμα λογαριασμών που έχουν ζητηθεί με διάταγμα αποκάλυψης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας αλλά και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.


Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου