Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Υπέρ της κρατικής Τράπεζας Αναπτύξεως ο ΔΗΣΥ

Την ανάγκη δημιουργίας κρατικής Τράπεζας Αναπτύξεως για να επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που η Κυβέρνηση μελετά πάρα πολύ θετικά.

Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΤΕΚ, Άκη Βαβλίτη, στην οποία συζήτησαν τα θέματα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και των πολεοδομικών κινήτρων.

Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Τα περιθώρια χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, της αγοράς αλλά και της οικονομίας γενικότερα, είναι μηδαμινά».

«Έχουμε δάνεια 65 δισεκατομμυρίων ευρώ και μας έμειναν καταθέσεις γύρω στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, δυνατότητες από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση δεν υπάρχουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τα ψηλά δανειστικά επιτόκια είναι έγκλημα κατά της οικονομίας».

Όπως είπε, «χρωστούμε, ως σύνολο, ο ιδιωτικός τομέας, 65 δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνοντας ότι εάν τα δανειστικά επιτόκια μειωθούν κατά 2%, «πέραν της μείωσης του κόστους κατά 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργηθεί μια ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία Κρατικής Τράπεζας Αναπτύξεως και είναι κάτι που μελετά πάρα πολύ θετικά».

«Έστω και αν φέρουμε κονδύλια από την ΕΕ, αν μπουν στις εμπορικές τράπεζες και στο Συνεργατισμό θα χαθούν στη μαύρη τρύπα», είπε , υπενθυμίζοντας ότι «πριν μερικά χρόνια λέγαμε όλοι ότι ήρθαν καμία διακοσιά εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως που κανένας δεν τα είδε».


«Γι΄ αυτό για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση στη δημιουργία Κρατικής Τράπεζας Αναπτύξεως, οπόταν οποιαδήποτε κονδύλια της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, θα διοχετεύονται στην Κρατική Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως… για να δούμε επιτέλους και κάποια αναπτυξιακά έργα να υλοποιούνται αλλά και να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν».


Αναφερόμενος στα πολεοδομικά κίνητρα, είπε ότι «τα πολεοδομικά κίνητρα δεν κοστίζουν τίποτα στο κράτος. Δημιουργούν ευκαιρίες. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο εκτιμούμε ότι θα αποφασίσει για τις μεικτές αναπτύξεις», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά σήμερα και οι τρόποι για την επίλυση του «διαφορετικά όλες οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σύντομα μεγάλο πρόβλημα».

Σε σχέση με τα πολεοδομικά κίνητρα, είπε ότι «έχουμε πάρει υπόσχεση από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι θα προωθηθούν τα πολεοδομικά κίνητρα τα οποία θα βοηθήσουν την τουριστική βιομηχανία και γενικότερα τη ξενοδοχειακή βιομηχανία για να καταστεί πιο βιώσιμη και πιο κερδοφόρα».

Source : http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου