Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Στα χέρια της Κομισιόν το διάταγμα για το Συνεργατισμό


Η τελική μορφή του διατάγματος για την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού θα πρέπει να εγκριθεί από την πανίσχυρη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν, βάσει των νέων κοινοτικών διατάξεων περί κρατικών ενισχύσεων, έχει μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στις τράπεζες που ενισχύονται με δημόσιο χρήμα, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό την πολιτική που ακολουθούν. Μάλιστα το πλάνο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού πρέπει να εγκριθεί πριν προχωρήσει τελικά η εκταμίευση προς την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα του ποσού του 1,5 δις. ευρώ –με τη μορφή ομολόγου έκδοση τους ESM- για την ανακεφαλαιοποίηση του τομέα. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν είναι τυπική, αλλά ουσιαστική.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί παράμετροι του διατάγματος έχουν συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και την Τρόικα.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε όπως ο Υπουργός Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δύναται να εκδίδει διατάγματα για τη ρύθμιση ή την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου περί της Ανακεφαλαιοποίησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου/Κεντρικός Φορέας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, διάταγμα του 2013.

Στο διάταγμα που παρουσιάστηκε αναφέρεται ότι η αύξηση κεφαλαίου η οποία θα ανέλθει στα 1,5 δις, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη Δημοκρατία με την παροχή στην τράπεζα χρεογράφου ισόποσης ονομαστικής αξίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης διάρκειας 18 μηνών, το οποίο είτε ανανεώνεται αυτόματα κατά τη λήξη του, ή ανταλλάσσεται στο σύνολό του με μετρητά. Σύμφωνα με το διάταγμα, για να διακριβωθεί το ποσοστό της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητο Οίκο αποτίμηση της αξίας των υφιστάμενων μετοχών της ΣΚΤ και των ΣΠΙ σε ενοποιημένη βάση.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή που είναι διατεθειμένος να αποκτήσει ολόκληρο ή μέρος της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ σε συγκεκριμένη τιμή, δίνεται το δικαίωμα πρώτης επιλογής διάθεσης των μετοχών στην πιο πάνω τιμή στους υφιστάμενους μετόχους. Το δικαίωμα αυτό έχει μια προϋπόθεση, την καταβολή απόδοσης 10%, σε ετήσια βάση, προς το κράτος.

Επίσης ο Υπουργός, με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού διορίζει την πλειοψηφία μέχρι και το σύνολο των μη εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών ανεξάρτητων μελών της επιτροπείας της ΣΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπεία θα είναι ενδεκαμελής, με δύο μέλη να είναι εκτελεστικά.

Η Κεντρική Συνεργατική έχει ρόλο ιθύνουσας εταιρείας, λειτουργώντας ως μητρική τράπεζα των υπόλοιπων 18 περιφερειακών Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Η Κεντρική Συνεργατική, ως μητρική, θα διοχετεύσει στις θυγατρικές της τα κεφάλαια που έχουν ανάγκη.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου