Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η Άγκυρα βλέπει εξελίξεις στο Κυπριακό

Με μια νέα επίσημη τοποθέτηση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημάνει ότι πλέον έχει αρχίσει μια νέα περίοδος στο Κυπριακό. Οι πληροφορίες, οι οποίες φτάνουν από την Άγκυρα στην www.kathimerini.com.cy αναφέρουν ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει σχηματίσει πολύ θετικές εντυπώσεις για το πρόσωπο και το έργο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσιού, δήλωσε ότι η επικείμενη συνάντηση των ειδικών αντιπροσώπων των δυο ηγεσιών με την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην νέα περίοδο του Κυπριακού. «Μετά την έναρξη των συνομιλιών, σε περίπτωση που οι δυο πλευρές δείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για να μην ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε ο κ. Γκιουμρουκτσιού.

Ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι επισκέψεις των ειδικών εκπροσώπων στην Άγκυρα και στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα.

Με το νέο ανακοινωθέν, η Άγκυρα επανέλαβε την γνωστή θέση της ότι «ο συνομιλητής της ε/κ πλευράς είναι η τ/κ ηγεσία». Ωστόσο, στα πλαίσια της νέας τοποθέτησης υπήρξε μια σημαντική διαφοροποίηση: Για πρώτη φορά, η Άγκυρα υπογράμμισε την σημασία της ενεργής εμπλοκής της Αθήνας και της Άγκυρας στις συνομιλίες.

Τι λένε οι πηγές της «Κ»
Οι τουρκικές πηγές της www.kathimerini.com.cy επισημάνουν ότι υπό το πρίσμα της πρόσφατης συνάντησης Ευάγγελου Βενιζέλου – Αχμέτ Νταβούτογλου, η τουρκική πλευρά έχει σχηματίσει μια θετική εικόνα για το πρόσωπο και το έργο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Κατά την άποψη της τουρκικής πλευράς, ο κ. Βενιζέλου επιθυμεί την λύση του Κυπριακού Προβλήματος μέσα από τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατανοεί το γεγονός ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών εξαρτάται άμεσα από το Κυπριακό και για αυτό τον λόγο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις νέες παραμέτρους της ευρύτερης περιοχής. Η συγκεκριμένη οπτική γωνία του κ. Βενιζέλου καλλιεργεί θετικές εντυπώσεις στην Άγκυρα.

Διαφορετικός ο τόνος του Έρογλου
Σε αντίθεση με την Άγκυρα, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου επιλέγει να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του. Ο κ. Έρογλου τονίζει ότι ο νέος κύκλος συνομιλιών αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, εξακολουθεί να κατηγορεί την ε/κ πλευρά για το αδιέξοδο στις συνομιλίες.


Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου