Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Αποφασιστικότητα από όλες τις πλευρές διαπιστώνει ο Ντάουνερ

Διαπιστώνεται αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε την Πέμπτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Ντάουνερ προέβη σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, η συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο ήταν «πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική» σε μια περίοδο που σηματοδοτείται από «προσδοκίες αλλά και αποφασιστικότητα» για λύση του Κυπριακού.

Μία αποφασιστικότητα, η οποία διαπιστώνεται -σύμφωνα με τον Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ- τόσο από τις δύο πλευρές της Κύπρου, όσο και από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα θα διαμορφωθεί το σχήμα των συνομιλιών, λέγοντας πως «σημασία δεν έχει μόνον η ουσία αλλά και η διαδικασία».

Συνάντηση Βενιζέλου - Ντάουνερ
Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε την Πέμπτη το μεσημέρι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα στις προετοιμασίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ιδίως υπό το φως της αποδοχής της πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για χωριστές συναντήσεις εκπροσώπων του ελληνικού και τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τους διαπραγματευτές της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας αντιστοίχως.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και τις προσπάθειες του κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επί τη βάσει των οποίων μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική για την επίτευξη λύσης.

Καταλήγοντας, ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης, ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί, πρωτίστως, «ζήτημα σεβασμού των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και, κατά συνέπεια, θα πρέπει η επίλυσή του να είναι συμβατή με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το κοινοτικό κεκτημένο και τη βούληση του κυπριακού λαού, η οποία θα εκφρασθεί μέσω δημοψηφίσματος», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου