Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Παίρνει πίσω τα «δώρα»

Αναλλοίωτες παραμένουν οι θέσεις που εξέφρασε και θα εκδηλωθούν όταν πρέπει
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι σημασία δεν έχει ο χρόνος έναρξης των συνομιλιών αλλά η σωστή προετοιμασία, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα τετραμερούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να παραμείνει πιστός στις διακηρύξεις του και να αποσύρει προτάσεις, που έγιναν στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά, με τις οποίες δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών. Όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε, οι θέσεις που εξέφρασε στο παρελθόν επί του θέματος παραμένουν αναλλοίωτες και θα εκδηλωθούν στην πράξη, μέσω του ορθού τρόπου. Επί τούτου διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα αποδοχής των λεγόμενων συγκλίσεων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο έγγραφο αναφοράς Ντάουνερ, ενώ επανέλαβε τη θέση πως το Εθνικό Συμβούλιο θα προετοιμάσει το δικό μας σχέδιο προτάσεων. Σε σχέση με τον ίδιο τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος ανέφερε πως στην επιστολή του δεν διατυπωνόταν η θέση ότι θα έπρεπε να μετακινηθεί αλλά καταγγέλθηκε η στάση και η συμπεριφορά του. «Ο κ. Ντάουνερ παραμένει στη θέση του και εμείς στις δικές μας θέσεις», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως ούτε το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών. Όπως είπε, στις τόσες επαφές που είχε στις ΗΠΑ, ο μόνος που έκανε αναφορά στο σχέδιο Ανάν ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο απάντησε πως δεν μπορεί να επικαλείται ένα σχέδιο που απορρίφθηκε μέσα από σαφώς δημοκρατικές διαδικασίες και από τη συντριπτική πλειοψηφία και ότι η απόρριψή του δεν αποτελεί άλλοθι για να απαλλαγεί η Τουρκία των ευθυνών της.

Η ουσία στην προετοιμασία
Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε και χθες πως δεν είναι ο χρόνος επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας που έχει σημασία αλλά να προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, η οποία θα επέλθει όταν λυθούν τα διαδικαστικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα που εγείρονται. Ανέφερε πως αυτά μετέφερε και στους συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας πως οι συνομιλίες πρέπει να έχουν σαφές περιεχόμενο και σαφείς σκοπούς και στόχους.

Όπως εξήγησε, σε αυτό το στάδιο, προετοιμάζονται οι ομάδες εργασίας, ενώ θα γίνει μίσθωση εξειδικευμένων υπηρεσιών από το εξωτερικό, με στόχο να ετοιμάσουν το πλαίσιο λύσης της πλευράς μας. Απ’ εκεί και πέρα, θα γίνεται συχνή διαβούλευση, ενώ θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οι συνομιλίες πρέπει να είναι πλήρως συμβατές με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., καθώς η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επαύριον της λύσης, αλλά και να διασφαλίζει τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.

Δεν σημαίνει ότι, με την έναρξη του διαλόγου, προδιαγράφεται και το τέλος του ή τα αποτελέσματά του, τόνισε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας εκ νέου ότι πολλά εξαρτώνται από την επιθυμία της άλλης πλευράς και όχι μόνον από τις δικές μας διαχρονικές επιθυμίες. Εμείς, είπε, έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προετοιμαστούμε καλά, να θέσουμε κόκκινες γραμμές και να μείνουμε σταθεροί σε θέσεις.

Δεν έρχεται τετραμερής
Όπως και στο Εθνικό Συμβούλιο το πρωί, έτσι και στη διάσκεψη το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται κίνδυνος τετραμερούς ή άλλης πολυμερούς συνάντησης σε αυτό το στάδιο, αφού είναι κάτι που ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε η Ελλάδα αποδέχονται. «Δεν μίλησα και δεν μιλώ ποτέ για διασκέψεις που εκ της φύσεώς τους είναι περιορισμένου χρόνου, εξ ου και στους συνομιλητές μου, καθώς και στην επιστολή μου στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, έχω καταστήσει σαφές πως ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες αποδεχόμαστε», είπε.

Πρόσθεσε πως η δυνατότητα συναντήσεων του Ε/κ διαπραγματευτή με εκπροσώπους της Άγκυρας μάς προσφέρει για πρώτη φορά μετά την εισβολή τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε με εκείνους που πρέπει να είναι υπόλογοι και φέρουν την ευθύνη για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. «Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ υπενθύμισε πως και ο εκάστοτε Πρόεδρος δεν συμμετείχε στις συνομιλίες ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης διευκρίνισε πως όλες οι κινήσεις γίνονται σε συνεννόηση με την Αθήνα. Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως η Ελλάδα ούτε στρατεύματα κατοχής έχει, ούτε διεκδικήσεις, ούτε παρεμβαίνει στη διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία στον ρόλο που διαδραματίζει η Αθήνα με τον ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στο Κυπριακό. Άρα, δεν θεωρεί ότι θα μπλεχτεί σε οποιεσδήποτε περιπέτειες. Ο Πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι σκοπεύει να κρατά τον λαό ενήμερο, ανά τακτά διαστήματα, για όσα γίνονται στο Κυπριακό.

«Θετικό στοιχείο»
Πάντως, στο θέμα των διαπραγματευτών, αναφέρθηκε χθες και εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, οι επισκέψεις των δύο «ειδικών απεσταλμένων» όπως τους ονόμασε, σε Αθήνα και Άγκυρα, «συνιστούν στοιχείο που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος συνομιλιών, που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση». Διευκρίνισε, παράλληλα, πως η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει την πάγια θέση της Τουρκίας ότι κύριος συνομιλητής των Ε/κ είναι οι Τ/κ. Ο κ. Γκιουμρουκτσού πρόσθεσε ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι ημερομηνίες των εν λόγω επισκέψεων. Σημείωσε, ωστόσο, πως «δεν υπάρχει λόγος για να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, αν μετά την έναρξη των συνομιλιών παρουσιαστεί η αναγκαία πολιτική βούληση». Ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, ότι ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί την Αθήνα τις προσεχείς ημέρες για την προετοιμασία τις επόμενης συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Συναινετικό κλίμα
ΕΙΧΕ προηγηθεί συζήτηση του ζητήματος των διαπραγματευτών και στο Εθνικό Συμβούλιο το πρωί, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος έδωσε διευκρινίσεις στους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος επέμεινε στη βασική του πολιτική θέση ότι από τη στιγμή που όλοι μας αποδεχόμαστε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, έπρεπε πάση θυσία να βρούμε τον τρόπο να εμπλέξουμε την Τουρκία στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

«Και με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή τη δυνατότητα του συνομιλητή της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνομιλεί με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιτυγχάνεται στην πράξη και αυτό στέλλεται και ως μήνυμα προς όλη τη διεθνή κοινότητα», είπε. Ερωτηθείς αν έχουν πειστεί οι πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να μιλήσει εκ μέρους τους, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το κλίμα, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος ήταν πολύ συναινετικό. Βέβαια, η κάθε πολιτική δύναμη θα εκφράσει τις δικές της απόψεις όπως θέλει η ίδια». Σημειώνεται, πάντως, πως ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να είχε κάνει αναφορά στην πρόθεσή του αυτή στο παρελθόν, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου και ανέφερε και δημοσίως ότι κατέχει τα σχετικά πρακτικά.

Ουδέν νεώτερον
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Μαυρογιάννη και Ερτούγ, η οποία διακόπηκε και θα συνεχιστεί σήμερα. Συνεχίζεται, όπως είπε, η συζήτηση για θέματα μεθοδολογίας που περιλαμβάνει και θέματα ουσίας, διότι πολλές φορές η διαδικασία και η μεθοδολογία στο Κυπριακό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το πέρασμα του χρόνου περιλαμβάνουν και κάποια θέματα ουσίας. Σε ερώτηση αν οι δύο πλευρές είναι κοντά ή αν υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν θα ήθελα να κάνω εκτιμήσεις μέχρι να δούμε την τελική κατάληξη αυτής της διαβούλευσης».

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιοδήποτε άτυπο ή μη χρονοδιάγραμμα, αναφορικά με το θέμα ετοιμασίας κοινού κειμένου μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα. Εμείς, μέσω του διαπραγματευτή μας διαβουλευόμαστε με την άλλη πλευρά, με στόχο ακριβώς να φτάσουμε σε μια συναίνεση και στα θέματα μεθοδολογίας, αλλά και σε ό,τι άλλο αφορά την επανέναρξη διαλόγου, ακόμη και σε επίπεδο των δύο ηγετών».


Source : www.simerini.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου