Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση συμμόρφωσης με τις υποδείξεις Γιωρκάτζη

Έκθεση συμμόρφωσης με τις παρατηρήσεις της Γενικής Ελέγκτριας θα καλούνται να υποβάλλουν στη Βουλή ταυτόχρονα με την κατάθεση του προϋπολογισμού τους, τα Υπουργεία και οι ημικρατικοί οργανισμοί, με βάση νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον «περί της καταθέσεως στοιχείων και πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων» νόμο, έτσι ώστε με την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του κράτους ή των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, να κατατίθεται από τον αρμόδιο Υπουργό για τον καταρτισμό έκαστου προϋπολογισμού, λεπτομερής έκθεση συμμόρφωσης και εφαρμογής παρατηρήσεων που περιέχονται στην τελευταία ετήσια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας και αφορούν τις αρμοδιότητες και δραστηριότητες των υπηρεσιών που αφορά ο υπό έγκριση προϋπολογισμός.
Όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, η πρακτική αυτή θα αποτελέσει βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Σημείωσε παράλληλα ότι αφορά μόνο τους οργανισμούς των οποίων οι προϋπολογισμοί υποβάλλονται στη Βουλή και άρα δεν θα καλύπτει για παράδειγμα τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κ. Γιωρκάτζιη εξήγησε ότι «εκ των πραγμάτων επειδή ο έλεγχος γίνεται εκ των υστέρων και ο προϋπολογισμός εγκρίνεται εκ των προτέρων, θα υπάρχει ένα ετεροχρονισμός δύο ετών».

Σημείωσε επίσης ότι επαφίεται στην Επιτροπή ο τρόπος αξιοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου.
Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί αμέσως, καθώς ήδη έχει καθυστερήσει η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2014.

«Πιθανόν να μπορούσε γίνει αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ αν θα μπορέσουν να το εφαρμόσουν τα υπόλοιπα Υπουργεία», είπε.
Εξήγησε επίσης ότι στο πλαίσιο της νέας πρακτικής το κάθε Υπουργείο θα πρέπει να δίνει εξηγήσεις για τις ενέργειες στις οποίες προέβη έναντι των παρατηρήσεων της Γενικής Ελέγκτριας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο αξιολόγησης το οποίο θα είναι βοηθητικό και θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, καθώς η Επιτροπή, κατά τη ψήφιση των προϋπολογισμών θα έχει στα χέρια της ακόμα ένα στοιχείο για να κρίνει κατά πόσον τα αρμόδια Υπουργεία κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Source : http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου