Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών – τι προβλέπει η πρόταση Κενεβέζου

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος παρουσίασε το απόγευμα στα Συμβούλια Εκπαίδευσης προσχέδιο της πρότασης για το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών λειτουργών στα σχολεία, με χρονοδιάγραμμα έναρξης της εφαρμογής το Σεπτέμβρη του 2015, μεταβατική περίοδο μέχρι το 2018 και ολοκληρωτική εισαγωγή (100%) των καινούργιων πινάκων διορισίμων το 2019.

Ο κ. Κενεβέζος κατά την εισαγωγική του ομιλία ανέφερε ότι το νέο σύστημα πρόσληψης στη δημόσια εκπαίδευση εδράζεται στη φιλοσοφία ότι «τα παιδιά μας αξίζουν να διδάσκονται από το καλύτερο διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό που έχει ο τόπος».

Οι άξονες επί των οποίων θα περιστρέφεται η πρόταση του είναι:
1. Παύει το έτος απόκτησης πτυχίου να έχει καθοριστικό και κυρίαρχο ρόλο

2. Διευρύνονται τα κριτήρια που ισχύουν μέχρι σήμερα

3. Εισάγεται το κριτήριο της γραπτής εξέτασης για επιλογή των ικανότερων υποψηφίων εκπαιδευτικών

4. Προλαμβάνονται τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία των ανδρών εκπαιδευτικών που προκύπτουν από την υποχρέωση τους για υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της ισότητας.

5. Η υποβολή Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης αποτελεί προϋπόθεση για εγγραφή στον πίνακα διορισίμων στη μέση και τεχνική εκπαίδευση.

Όπως επεξηγείται στην πρόταση η παρούσα πρόταση διαφοροποιείται ως προς την προηγούμενη που κατατέθηκε το 2012 σε πέντε σημεία:

Αναγνωρίζεται για σκοπούς εγγραφής στους πίνακες διορισίμων η προϋπηρεσία των υποψηφίων εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια, ινστιτούτα ξένων γλωσσών, ολοήμερα σχολεία, κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης μεταλυκειακά ινστιτούτα, μουσικά και αθλητικά σχολεία.

Η μεταβατική περίοδος, κατά την οποία οι διορισμοί θα γίνονται με προκαθορισμένη αναλογία από δύο χωριστούς πίνακες για την κάθε ειδικότητα , περιορίζεται στα τέσσερα χρόνια αντί στα δέκα, που ήταν προηγουμένως, με την εφαρμογή του νέου συστήματος να ξεκινά το Σεπτέμβρη του 2015.

Το νέο σύστημα θα ισχύει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και υπόκειται σε βελτιωτικές αλλαγές, εκεί και όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Διαφοροποιείται η κλίμακα μοριοδότησης για κατάρτιση πινάκων διορισίμων από το 60 στο 100 ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο εύρος διαφοροποίησης υποψηφίων.

Διαγράφεται από τα κριτήρια της προηγούμενης πρότασης η πρόνοια για τη μοριοδότηση αναφορικά με την πείρα σε συναφείς τομείς με την ειδικότητα, αφού αυτό απορρέει από συγκεκριμένα σχέδια υπηρεσίας.

Με τις μονάδες που θα λαμβάνουν οι υποψήφιοι από τη γραπτή εξέταση θα μπορούν να εγγράφονται στους πίνακες διορισίμων για περίοδο έξι χρόνων, αντί των οκτώ που ήταν προηγουμένως.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι το Υπουργείο του θεωρεί ότι η κατατεθείσα πρόταση διασφαλίζει το αίσθημα αξιοκρατίας και του αδιάβλητου των διαδικασιών, στοιχεία σημαντικά για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή του.

Στο σημείωμα με την πρόταση που παρέδωσε στα Συμβούλια Εκπαίδευσης προβλέπονται απαιτούμενες προϋποθέσεις που για τη δημοτική εκπαίδευση είναι πανεπιστημιακός τίτλος και πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, για τη μέση εκπαίδευση πανεπιστημιακός τίτλος, πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν για την τεχνική εκπαίδευση,

Περαιτέρω η πρόταση προβλέπει ότι τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση των πινάκων διορισίμων θα είναι : γραπτή εξέταση, πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα, εκπαιδευτική προϋπηρεσία, έτος απόκτησης πρώτου πτυχίου, υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου που συμμετείχε στην παρουσίαση, είπε ότι το παρόν σύστημα διορισμών εξάντλησε τα όρια ζωής του.

Εξήγησε ότι το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος το 80% των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν θα είναι από τους υφιστάμενους καταλόγους διοριστέων, και 20% από τους καινούργιους πίνακες διοριστέων.

Το 2016 η αναλογία θα είναι 60% προς 40%, το 2017 η αναλογία θα είναι 40% προς 60%, το 2018 η αναλογία θα είναι 20% προς 80% και το 2019 οι διορισμοί θα γίνουν από το νέο κατάλογο.

Ο κ. Τάσου είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας καθόρισε και όρισε χρονοδιάγραμμα που θα προηγηθούν του Σεπτεμβρίου του 2015 που θα αρχίσει η εισαγωγή.

Της σημερινής κατάθεσης της πρότασης στα Συμβούλια Εκπαίδευσης, θα ακολουθήσει στις 4 Νοεμβρίου η υποβολή απόψεων από τους εμπλεκόμενους φορείς και μέχρι τις 18 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η πρόταση και θα ετοιμασθεί το νέο κείμενο.

Στις 20 Νοεμβρίου 2013 η τελική πρόταση στο Συμβούλιο Παιδείας και το Φεβρουάριο του 2014 τα άρθρα του νόμου περί δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το Μάρτιο οι νομοθετικές τροποποιήσεις θα κατατεθούν στη Βουλή, τον Οκτώβρη του 2014 θα διεξαχθεί η γραπτή εξέταση και τον Ιούνιο του 2015 θα γίνει η ανάρτηση των τελικών πινάκων διορισίμων.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου