Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Θαλάσσιο πάρκο αφήνει τους τουρίστες να κολυμπήσουν με τα δελφίνια και ύστερα να τα φάνε

Την ψυχαγωγία με την «καλή κουζίνα» φιλοδοξεί να συνδυάσει ένα τουριστικό θαλάσσιο πάρκο στην πόλη Taiji στη νοτιοανατολική Ιαπωνία, όπου κάθε χρόνο σφαγιάζονται χιλιάδες δελφίνια στο πλαίσιο ενός βάρβαρου εθίμου.

Το θαλάσσιο πάρκο θα δημιουργηθεί εντός πενταετίας στον κόλπο Moriura Bay, βορειοδυτικά της πόλης και θα περιλαμβάνει φάλαινες και ρινοδέλφινα.

Στον κόλπο θα τοποθετηθούν δίχτυα ώστε τα ζώα να μην μπορούν να δραπετεύσουν και οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν μαζί τους και στη συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει Ιάπωνας αξιωματούχος, να γευτούν το κρέας τους.

Η «σκοτεινή» πόλη Taiji έγινε γνωστή μέσα από το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove» του φωτογράφου Λούι Ψυχογιού, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας την ανελέητη σφαγή δελφινιών στον κόλπο Hatakejiri Bay.

Κάθε χρόνο οι ψαράδες της πόλης εγκλωβίζουν χιλιάδες δελφίνια στον κόλπο και τα σφαγιάζουν για το κρέας τους μέχρι που το νερό γίνεται κόκκινο από το αίμα, ενώ αφήνουν περίπου δέκα να επιζήσουν για να τα πουλήσουν σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις πιέσεις για τον τερματισμό του βάναυσου εθίμου μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το 2009, οι αξιωματούχοι της πόλης Taiji δηλώνουν ότι θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν το εμπόριο δελφινιών μέσα από τη δημιουργία του αμφιλεγόμενου τουριστικού πάρκου.

«Ήδη χρησιμοποιούμε δελφίνια και μικρές φάλαινες στον κόλπο όπου συντελείται η σφαγή για την προσέλκυση τουριστών, ωστόσο σχεδιάζουμε να το κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, δήλωσε οMasaki Wada, τοπικός αξιωματούχος.

«Αυτό είναι μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου να καταστεί ολόκληρη η πόλη θεματικό πάρκο, όπου οι τουρίστες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα θαλάσσια θηλαστικά, δοκιμάζοντας παράλληλα ποικίλα προϊόντα, μεταξύ των οποίων κρέας δελφινιού και φάλαινας» προσέθεσε.

Οι ψαράδες της πόλης Taiji έσφαξαν πέρυσι 1.277 δελφίνια και έχουν άδεια να σφαγιάσουν 2.026 δελφίνια στο φετινό ετήσιο κυνήγι, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, οι κάτοικοι της πόλης υποστηρίζουν ότι η σφαγή των δελφινιών αποτελεί μέρος μιας παράδοσης που ξεκίνησε πριν 400 χρόνια και δεν είναι διατεθειμένοι να την εγκαταλείψουν.

Η Ιαπωνία κάθε χρόνο βρίσκεται δέχεται πυρά για τη διεξαγωγή εμπορικής φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική υπό τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας.

Ειδικότερα, η Ιαπωνία σκοτώνει φάλαινες για το κρέας τους εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στη διεθνή νομοθεσία που επιτρέπει τη θανάτωση των ζώων για επιστημονικούς σκοπούς.

Η Αυστραλία προσέφυγε φέτος στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας την Ιαπωνία ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση του 1946 για τη φαλαινοθηρία.

Επιπλέον η Αυστραλία υποστήριξε ότι το Τόκιο δεν μπορεί να στηριχθεί στο άρθρο 8 της Σύμβασης το οποίο παραχωρεί περιορισμένα δικαιώματα φαλαινοθηρίας για ερευνητικούς σκοπούς, διευκρινίζοντας ότι η θανάτωση του υποκειμένου που ερευνάται θα έπρεπε να είναι η τελευταία λύση και όχι η πρώτη επιλογή.
econews



Πηγή: http://inandout.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου