Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τρία έργα για το φυσικό αέριο στην Κύπρο με κοινοτική χρηματοδότηση

Βρυξέλλες: Τρία αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο, με επίκεντρο την ενέργεια πληρούν τις προϋποθέσεις για συγχρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα διαθέσουν προς τον σκοπό αυτό περιορισμένα κονδύλια, ύψους 5,85 δις ευρώ για 250 συνολικά έργα, στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, τα σχέδια που αφορούν την Κύπρο είναι: 

1. Η ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται το υποθαλάσσιο καλώδιο θα εκτείνεται σε 820 ναυτικά μίλια (1518 χιλιόμετρα), εκ των οποίων τα 329 χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, τα 829 χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και τα 310 χιλιόμετρα μεταξύ Κρήτης και Αθήνας. Η πόντιση του καλωδίου θα ξεπεράσει τα 2000 μέτρα, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, ενώ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. 

2. Ο νότιος αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, δόθηκαν δύο εναλλακτικές επιλογές. Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή, ο αγωγός θα έχει μήκος 1700 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή 1550 χιλιόμετρα. 

3. Το τρίτο έργο αφορά στη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην περιοχή Βασιλικού. Ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ παραδέχθηκε ότι τα κονδύλια της Ε.Ε είναι περιορισμένα για τη συγχρηματοδότηση 250 συνολικά έργων.

 Ο γερμανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι περιορισμένοι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας θα χρησιμοποιούνται με συνετό τρόπο και στους τομείς που θα αποφέρουν τα περισσότερα οφέλη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ενώ με τα έργα αυτά, και τα συνεπαγόμενα οφέλη, ευελπιστούμε επίσης ότι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν ο κατάλογος των έργων που κρίθηκαν ότι πληρούν τα κριτήρια συγχρηματοδότησης, περιλαμβάνει 140 έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, 100 περίπου έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και διάφορα έργα στους τομείς του πετρελαίου και των «έξυπνων» δικτύων. 

Βασικά κριτήρια επιλογής των έργων ήταν απόδοση σημαντικών οφελών σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, η συμβολή στην ολοκλήρωση της αγοράς και την τόνωση του ανταγωνισμού, η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η μείωση εκπομπών διοξειδίου.

 Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα 250 έργα έργα που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο θα τύχουν των παρακάτω ευνοϊκών ρυθμίσεων:
 -ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης (υποχρεωτική μέγιστη προθεσμία τρεισήμισι ετών), -μία μόνον αρμόδια εθνική αρχή θα λειτουργεί ως σημείο ενιαίας εξυπηρέτησης για τις διαδικασίες αδειοδότησης, 
-μικρότερο διοικητικό κόστος για τους διαχειριστές των έργων και τις αρχές χάρη στις εξορθολογισμένες διαδικασίες εκτίμησης του περιβαλλοντικού αντικτύπου, με παράλληλη όμως τήρηση των απαιτήσεων της ενωσιακής νομοθεσίας,
 -μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού,
 -αυξημένη προβολή και ελκυστικότητα των έργων για τους επενδυτές, χάρη στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε το κόστος να κατανέμεται στις χώρες που θα αντλούν τα μεγαλύτερα οφέλη από το ολοκληρωμένο έργο,
 -δυνατότητα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», που θα συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση των απαραίτητων ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.

 Η χρηματοδότηση δύναται να ξεκινήσει το 2014 και η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μέτρων αδειοδότησης καθώς και την υλοποίηση των έργων. Ο κατάλογος των έργων θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια, έτσι ώστε να προστίθενται έργα που καλύπτουν νέες ανάγκες και να διαγράφονται ξεπερασμένα έργα. 

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου