Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Και αγωγός και τερματικός; Τα δύο έργα σε κατάλογο επιλέξιμων προς χρηματοδότηση ενεργειακών σχεδίων

Τόσο η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στο Βασιλικό, όσο και η κατασκευή αγωγού παροχής φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Κρήτη, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 250 έργων ενεργειακής υποδομής που θα μπορούν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση. 

Η ΕΕ θα διαθέσει 5,85 δισ. Ευρώ για την ενίσχυση υποδομών στον ενεργειακό τομέα.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει, πέραν των ανωτέρω δύο έργων και την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο.

Ο αγωγός
Σχετικά με τον αγωγό, το έργο περιγράφεται ως σύνδεση των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Λεβαντίνη (Κύπρο κακι Ισραήλ), μέσω της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα με δύο επιλογές δρομολόγησης: το πρώτο είναι ένας αγωγός περίπου 1700 χιλιόμετρα (1200 χλμ. από τις ακτές, 500 χιλιόμετρα στην ξηρά), ενώ η δεύτερη προτείνει έναν αγωγό με το μήκος του
περίπου 1.550 χιλιόμετρα (1.530 χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας, 20 χιλιόμετρα στην ξηρά).

Το τερματικό
Η αποθήκευση αφορά τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό με στόχο την αποθήκευση του φυσικού αερίου από το Λεβαντίνης (Ισραήλ και Κύπρος) σε μορφή υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο, για περαιτέρω μεταφορά σε σταθμούς επαναεριοποίησης βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα έργα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δεύτέρα γύρω στα 250 έργα υποδομής καίριας σημασίας για τον τομέα της ενέργειας.
Για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο, ένα έργο πρέπει να αποδίδει σημαντικά οφέλη σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, να συμβάλει στην ολοκλήρωση της αγοράς και την τόνωση του ανταγωνισμού, να ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να μειώνει τις εκπομπές CO2.

Πρόκειται για «έργα κοινού ενδιαφέροντος» για τα οποία θα προβλέπονται ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στον χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», στο πλαίσιο του οποίου έχουν δεσμευθεί 5,85 δισ. ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές την περίοδο 2014-20.

Έτσι θα επιτευχθεί η ταχύτερη υλοποίηση των έργων και η προσέλκυση επενδυτών. Όταν περατωθούν, τα έργα αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν τις ενεργειακές τους αγορές και να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν, ενώ ορισμένα κράτη μέλη θα μπορέσουν να βγουν από την ενεργειακή τους απομόνωση. Τα έργα θα οδηγήσουν επίσης σε μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, κατά συνέπεια, σε μείωση των εκπομπών CO2.

Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκύντερ Ότινγκερ, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι περιορισμένοι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας θα χρησιμοποιούνται με συνετό τρόπο και στους τομείς που θα αποφέρουν τα περισσότερα οφέλη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Με τα έργα αυτά, και τα συνεπαγόμενα οφέλη, ευελπιστούμε επίσης ότι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές.»

Ο συνολικός κατάλογος
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 140 έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, 100 περίπου έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και διάφορα έργα στους τομείς του πετρελαίου και των «έξυπνων» δικτύων. Τα έργα αυτά θα τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης:

-ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης (υποχρεωτική μέγιστη προθεσμία τρεισήμισι ετών)

-μία μόνον αρμόδια εθνική αρχή θα λειτουργεί ως σημείο ενιαίας εξυπηρέτησης για τις διαδικασίες αδειοδότησης

-μικρότερο διοικητικό κόστος για τους διαχειριστές των έργων και τις αρχές χάρη στις εξορθολογισμένες διαδικασίες εκτίμησης του περιβαλλοντικού αντικτύπου, με παράλληλη όμως τήρηση των απαιτήσεων της ενωσιακής νομοθεσίας

-μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού

-αυξημένη προβολή και ελκυστικότητα των έργων για τους επενδυτές, χάρη στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε το κόστος να κατανέμεται στις χώρες που θα αντλούν τα μεγαλύτερα οφέλη από το ολοκληρωμένο έργο

-δυνατότητα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», που θα συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση των απαραίτητων ιδιωτικών και δημόσιων πόρων. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μέτρων αδειοδότησης καθώς και την υλοποίηση των έργων. Ο κατάλογος των έργων θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια, έτσι ώστε να προστίθενται έργα που καλύπτουν νέες ανάγκες και να διαγράφονται ξεπερασμένα έργα.

Ιστορικό
Η τεράστια ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας ήταν ένας από τους λόγους που προτάθηκε ο κανονισμός σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές το 2011. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές χαράσσουν το στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενεργειακές υποδομές, ενώ παράλληλα εισάγουν την έννοια των «έργων κοινού ενδιαφέροντος». Ορίζουν εννέα στρατηγικούς διαδρόμους προτεραιότητας όσον αφορά τις υποδομές στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς και τρεις πανευρωπαϊκούς τομείς προτεραιότητας όσον αφορά τις αρτηρίες ηλεκτρικής ενέργειας, τα «έξυπνα» δίκτυα και τα δίκτυα μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα.

Ο τελικός κατάλογος των έργων εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διεξοδική ανάλυση και αξιολόγηση. Δώδεκα ad-hoc περιφερειακές ομάδες εργασίας, καθεμιά από τις οποίες κάλυπτε έναν τομέα ή διάδρομο στρατηγικής προτεραιότητας, αξιολόγησαν τα προτεινόμενα έργα και έως τον Ιούλιο του 2013 είχαν καταρτίσει καταλόγους έργων κοινού ενδιαφέροντος για κάθε περιφέρεια.

Διενήργησαν επίσης διαβουλεύσεις με το ευρύ κοινό και ενδιαφερόμενα μέρη, όπως περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αντικείμενο τα κυριότερα προβλήματα υποδομών και το σχέδιο καταλόγου με τα πιθανά έργα κοινού ενδιαφέροντος. Στην κατάρτιση του τελικού καταλόγου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των κρατών μελών, το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου (ENTSO-E και ENTSO-G), διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διαχειριστές έργων από τα κράτη μέλη, εθνικές ρυθμιστικές αρχές, καθώς και ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου