Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μαυρογιάννης, Ερτούγ ετοιμάζονται για Άγκυρα και Αθήνα

Ως στόχο να πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις των δυο διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα εντός του επόμενου 15νθήμερου έθεσαν Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ κατά τη συνάντηση τους τη Δευτέρα, κατά την οποία οι δυο άντρες απέφυγαν να εισέλθουν επί της ουσίας των διαφωνιών των δύο πλευρών επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών ασχολήθηκαν περισσότερο με τις επισκέψεις τους σε Αθήνα και Άγκυρα καθώς και τα διαδικαστικά ζητήματα, όπως τα θέματα που θα εγερθούν κατά την συνάντηση τους εκεί. Νοείται ότι οι δύο θα πραγματοποιήσουν τις επισκέψεις τους κατά την ίδια μέρα.

Όπως πληροφορείται σχετικώς η «Κ» για να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις δεν θεωρείται ως προϋπόθεση η κατάληξη σε Κοινό Ανακοινωθέν των δύο πλευρών. «Αντιθέτως οι όποιες ενστάσεις ή διαφωνίες υπάρχουν, μπορούν να εξηγηθούν και κατά τις συναντήσεις Οσμάν Ερτούγ και Ανδρέα Μαυρογιάννη σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα», ήταν το σχόλιο από πλευράς αξιωματούχου ε/κ πλευράς.

Προσχέδιο Ανακοινωθέντος
Στο μεταξύ οι διαφωνίες στο κοινό ανακοινωθέν παραμένουν, με την κυριότερη να είναι αυτό της μιας κυριαρχίας. Όπως έγραψε η «Κ» και στην έντυπη έκδοση της, την περασμένη Κυριακή, η Ε/κ πλευρά κρίνει πως είναι άκρως σημαντικό να καταγραφεί στο Κοινό Ανακοινωθέν ότι η βάση λύσης είναι μεταξύ άλλων και η «μια και μοναδική κυριαρχία» της Ομόσπονδης λύσης. Πρόταση στην οποία διαφωνεί η Τ/κ πλευρά.

Πάντως σύμφωνα με την τ/κ πλευρά τα Ηνωμένα Έθνη ετοίμασαν προσχέδιο του Κοινού Ανακοινωθέντος, με το οποίο «η τ/κ πλευρά συμφωνεί», δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί, ο οποίος πρόσθεσε πως «τώρα η μπάλα είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Μυστική συνάντηση» με Ναμί
Ως προς τις μυστικές συναντήσεις Μαυρογιάννη – Ναμί, από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρξε διάψευση αλλά ούτε και επιβεβαίωση. «Πολλοί μπορούν να συναντώνται με πολλούς και να συζητούν πολλά. Αυτό δεν αλλάζει την ουσία, η οποία είναι μία. Ότι διαπραγματευτές των δυο πλευρών είναι οι δυο ηγέτες και οι συνομιλητές εκπροσωπούν τους ηγέτες. Ο συνομιλητής της ε/κ πλευράς εκπροσωπεί τον ηγέτη της ε/κ πλευράς και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε ερμηνεία περί αναγνώρισης ή οτιδήποτε άλλο», ήταν το σχόλιο αξιωματούχου στην «Κ» από το περιβάλλον του Προεδρικού.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου