Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μήνυμα» με άγαλμα που χειρονομεί άσεμνα

Στην κατασκευή ενός γιγάντιου αγάλματος που χειρονομεί άσεμνα προχώρησε ο γνωστός Τσέχος καλλιτέχνης Ντέιβιντ Τσέρνι, ο οποίος φημίζεται για τις υπερμεγέθεις κατασκευές του, αλλά και τα αντικομμουνιστικά του αισθήματα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενεργή συμμετοχή των κομμουνιστών στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Ο Τσέρνι, που είχε φιλοτεχνήσει ένα διώροφο λεωφορείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, τοποθέτησε το άγαλμα ενός μοβ χεριού με προτεταμένο το μεσαίο δάχτυλο σε μία εξέδρα, την οποία άφησε να επιπλεύσει στον ποταμό Βλτάβα της Πράγας. Από το σημείο αυτό το γιγάντιο υψωμένο δάχτυλο είναι ορατό και από το κάστρο της Πράγας, όπου βρίσκεται το προεδρικό γραφείο, στέλνοντας ένα προσβλητικό μήνυμα προς τον πρόεδρο Μίλος Ζίμαν. «Αυτό το άγαλμα είναι ένα μήνυμα προς τους πολίτες, ώστε να ψηφίσουν κατά των μπολσεβίκων ή των ψευδο-μπολσεβίκων», σχολίασε ο Τσέρνι στη Wall Street Journal, ενώ πρόσθεσε ότι διαβλέπει «αντιδημοκρατικές τάσεις» και στην πολιτική του Μίλος Ζίμαν.

Ο Τσέχος πρόεδρος έχει ενθαρρύνει τους Σοσιαλδημοκράτες –οι οποίοι αναμένεται να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο, αλλά όχι και την πλειοψηφία στις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου– να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας, που αποτελεί απόγονο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας. Είναι η πρώτη φορά από την αντικομμουνιστική επανάσταση του 1989 που το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει προοπτική να συμμετάσχει σε εθνική κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος γνωρίζει για την κατασκευή, αλλά δεν θέλει να τη σχολιάσει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ζίμαν, Χάνα Μπουριάνοβα, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος έχει δει το άγαλμα μόνο σε φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Ο Ζίμαν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλώσεις εναντίον του την περασμένη εβδομάδα. Αν και το αξίωμά του είναι κυρίως εθιμοτυπικό, κάποιοι καταγγέλλουν ότι προσπαθεί να αναμειχθεί υπέρ το δέον στην κοινοβουλευτική ζωή της χώρας.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου