Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πρόταση Τ/κ για το κοινό ανακοινωθέν κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με το περιβόητο κοινό ανακοινωθέν έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ. Αυτό υπογραμμίζουν διάφορες τουρκοκυπριακές πηγές στην «Κ».

Αναλυτικότερα, πριν από λίγο, η τουρκοκυπριακή ηγεσία παρέδωσε στον ΟΗΕ ένα κείμενο, στο οποίο αναλύονται οι θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας γύρω από το ζήτημα του κοινού ανακοινωθέντος. Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτης, Οσμάν Έρτουγ σημειώνει ότι το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ότι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Έρτουγ τονίζει ότι την παρούσα περίοδο, η τουρκοκυπριακή πλευρά αισθάνεται την ανάγκη για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της γύρω από το όλο ζήτημα. Για αυτό τον λόγο, η τουρκοκυπριακή πλευρά απευθύνεται στον ΟΗΕ με ένα αναλυτικό έγγραφο.

Οι πρώτες πληροφορίες από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής δεν διευκρινίζουν για το αν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προχωρήσει στην λήψη μιας παρόμοιας πρωτοβουλίας. «Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν η ελληνοκυπριακή πλευρά παρέδωσε ένα παρόμοιο έγγραφο στον ΟΗΕ ή όχι», τονίζουν οι τ/κ πηγές.

Σημειώνεται ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν έχει κάνει γνωστό το περιεχόμενο του νέου εγγράφου, το οποίο πλέον βρίσκεται στην διάθεση του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονες συναντήσεις σε Άγκυρα και Αθήνα
Σήμερα, η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τους κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα, αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις επικείμενες επισκέψεις των ειδικών αντιπροσώπων των δυο κοινοτήτων στην Άγκυρα και στην Αθήνα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για να είναι ισάξια από διπλωματική άποψη η επίσκεψη του Οσμάν Έρτουγ στην Αθήνα με αυτή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας, η ελληνική κυβέρνηση και η τουρκική κυβέρνηση θα συναντήσουν τους ειδικούς εκπροσώπους σε βαθμό υφυπουργού και οι δυο συναντήσεις θα ξεκινήσουν την ίδια ώρα.

Ο Ναμί μεταβαίνει στο Στρασβούργο
Ο «Υπουργός Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί μεταβαίνει εκτάκτως στο Στρασβούργο και συναντιέται με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης, Stephan Füle. Οι πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy» αναφέρουν ότι στην συνάντηση Ναμί - Füle, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα φέρει στο προσκήνιο των συζητήσεων σημαντικά θέματα όπως η πορεία των συνομιλιών, οι απομονώσεις των Τουρκοκυπρίων καθώς και το εμπορικό καθεστώς της Πράσινης Ζώνης.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου