Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Ο Φούλε λειτουργεί ως πρεσβευτής της Τουρκίας»

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου καταγγέλλει ότι ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, «αντί να ενεργεί ως Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρώπης, ενεργεί ως πρέσβης της Τουρκίας στην Ευρώπη». 

Κι αυτό γίνεται, σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Αλέξης Γαλανός, «σε μια χρονική στιγμή που καταβάλλεται από πολλές πλευρές μια τεράστια προσπάθεια να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, με το θέμα της Αμμοχώστου να αναγνωρίζεται, ίσως για πρώτη φορά, αν όχι ως προϋπόθεση λύσης, τουλάχιστον ως προϋπόθεση επιτυχίας αυτών των συνομιλιών».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, ο κ. Φούλε «δεν είναι η πρώτη φορά που, και υπάρχει σχετική αλληλογραφία μεταξύ μας για τούτο, διαγράφει με τις θέσεις του δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποφάσεις της Επιτροπής Αναφορών της Ε.Ε., προηγούμενες αναφορές στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας και το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου». Τορπιλίζει, όπως σημειώνει, την πιο ακατάλληλη ώρα το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η διεθνής κοινότητα για λύση του Κυπριακού και τη δυνατότητα να ανοίξουν νέα κεφάλαια για την Τουρκία. Γνωρίζουμε δυστυχώς, συνεχίζει, ότι υποκινητής αυτών των θέσεων είναι ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος δεν φαίνεται να προτίθεται να δώσει την ευκαιρία μιας νέας πορείας στο Κυπριακό.

Ως δήμαρχος Αμμοχώστου, προσθέτει, «και με την πολιτική πείρα την οποία πιστεύω ότι έχω και με όλο το σέβας προς τους όρους εντολής του κ. Ντάουνερ, δεν δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές λύσης, όταν δεν υπάρχει αξιοπιστία τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, τόσο στις κινήσεις του κ. Φούλε όσο και του κ. Ντάουνερ».

Στη συνέχεια ο κ. Γαλανός διερωτάται «πώς μπορούμε να πιστεύουμε και να ζητούμε αυξημένη ευρωπαϊκή ανάμειξη σε τυχόν νέες συνομιλίες όταν μας έρχονται αυτά τα μηνύματα από τον κ. Φούλε και μάλιστα εκ μέρους της Κομισιόν όπως είναι η σχετική είδηση;».

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου