Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή φωτιά του Ευρωβουλευτή Σ. Σοφοκλέους – Ζητά άμεσο ξεκαθάρισμα από την Κομισιόν

Φανερά ενοχλημένος ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς τον κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο για την δήλωση Φούλε, ζητώντας του να να ξεκαθαρίσει την θέση της η Κομισιόν όσον αφορά στην προκλητική και απαράδεκτη δήλωση του Στέφαν Φούλε πως "η επιστροφή της Αμμοχώστου, πρέπει να αποτελέσει μέρος της συνολικής λύσης του κυπριακού και όχι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης".


Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, τονίζει πως ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, ουσιαστικά ασπάζεται τις θέσεις της Τουρκίας ως "άξιος εκπρόσωπός" της, αγνοώντας πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους υπογραμμίζει ότι ο Στέφαν Φούλε γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει την Συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτας της 19ης Μαΐου 1979, η οποία αναφέρεται σε επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων των Βαρωσίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συνομιλιών σε άλλες πτυχές του Κυπριακού, καθώς και το Ψήφισμα 550 (1984) το οποίο υιοθετεί την ανωτέρω Συμφωνία.

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι στο Ψήφισμα 789 (1992) προτείνεται επίσης ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να τεθούν τα Βαρώσια υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης με στόχο την εφαρμογή του ψηφίσματος 550. Ο ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει απαράδεκτη και προκλητική την περιφρόνηση, από ένα Μέλος του Κολεγίου των Επιτρόπων, αποφάσεων και ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και γι αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσο υιοθετεί την εν λόγω δήλωση.

Ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής απέστειλε ταυτόχρονα σχετική γραπτή ερώτηση προς τον Στέφαν Φούλε ενώ προτίθεται να ενημερώσει και την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ρεπορτάζ: Χ.Δ. για troktiko.cyp

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου