Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Φιλί ζωής» για τις Κυπριακές Αερογραμμές – Οι αλλαγές στο σχέδιο αναδιάρθρωσης ίσως σώσουν την εταιρεία

- Η απάντηση της Κομισιόν για το σχέδιο αναδιάρθρωσης μεταφέρεται για τον Μάιο 2014
- Στο μικροσκόπιο οικονομικές ατασθαλίες του παρελθόντος
- Εξετάζονται συμβόλαια ενοικιάσεως γραφείων και αεροσκαφών
- €12 εκατ. ζημιά σε 6 μήνες για τις ΚΑ από εσωτερικές πτήσεις στην Ελλάδα

Ο στόχος επιτεύχθηκε και οι Κυπριακές Αερογραμμές παίρνουν παράταση ζωής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ακρίβεια, το επίτευγμα πρόκειται για την αναβολή της απάντησης της Κομισιόν πάνω στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του φορέα, που δεν θα δοθεί άμεσα, αλλά -απ’ ό,τι φαίνεται- τον ερχόμενο Μάιο.

Και είναι σημαντική η αναβολή γιατί αν το σχέδιο εξεταζόταν άμεσα και κρινόταν αρνητικά, οι Κυπριακές Αερογραμμές θα έπρεπε να βάλουν λουκέτο, αφού θα όφειλαν να επιστρέψουν στο κράτος τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που τους χορηγήθηκαν ως κρατική βοήθεια και τα οποία δεν έχουν διαθέσιμα…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», κυβέρνηση και Κυπριακές έκαναν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο, όπως η συμμετοχή ξένων επενδυτών στα Τμήματα Τροφοδοσίας και Μηχανικών, αυξάνοντας την πιθανότητα έγκρισης του σχεδίου και σωτηρίας της εταιρείας. Οι αλλαγές χρειάζονται μελέτη, και η μελέτη χρόνο, έτσι από την Κομισιόν υπάρχει ενημέρωση ότι απάντηση σχετικά θα δοθεί τον Μάιο του ερχόμενου χρόνου.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, σε συνάντηση του ΔΣ των ΚΑ, Τόνυ Αντωνίου, με τις συντεχνίες, η συντεχνία των πιλότων ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για ατασθαλίες του παρελθόντος και ζητήματα όπου υπάρχουν υποψίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κ. Αντωνίου παρέπεμψε το θέμα στην κυβέρνηση, καθώς επίσης επικαλέστηκε τον φόρτο εργασίας του ΔΣ για να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος. Αποκάλυψε όμως πως κι ο ίδιος υπέβαλε ανάλογο αίτημα προς την αρμόδια υπουργική επιτροπή την περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι ατασθαλίες αφορούν παλαιότερες αποφάσεις, όπως υπογραφή συμβάσεων και συμβολαίων για ενοικίαση αεροσκαφών, γραφείων κ.λπ. Άλλη μια ένδειξη κακοδιαχείρισης, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, είναι οι εσωτερικές πτήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες σε 6 μήνες προκάλεσαν ζημιές 12 εκατομμυρίων ευρώ στις ΚΑ.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου