Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΤ : Το μέλλον διαγράφεται πολύ ευοίωνο για τον τουρισμό

Το 2014 θα είναι καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό απ’ ότι ήταν το 2013, τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και από πλευράς εσόδων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης, σημειώνοντας ότι «το μέλλον διαγράφεται πολύ ευοίωνο για τον τουρισμό».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του σημερινού εργαστηρίου που διοργάνωσε ο ΚΟΤ με τίτλο «Επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου και Αντιμετώπιση της Εποχικότητας», ο κ. Ορουνιτώτης έκαμε λόγο για «μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ποτέ ο ΚΟΤ προκειμένου να λύσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα».

«Πιστεύουμε ότι επιτέλους ήρθε η ώρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ενσκήψουμε πάνω στο πρόβλημα του χειμερινού τουρισμού και να δώσουμε λύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από το σημερινό εργαστήριο θα προωθηθούν προκειμένου να αναχθεί το θέμα του χειμερινού τουρισμού σε θέμα εθνικής στρατηγικής και εθνικής πολιτικής για την Κυβέρνηση.

Ο κ. Ορουνιώτης σημείωσε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της μη προσέλκυσης χειμερινού τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο αφορά την αεροπορική προσβασιμότητα προς την Κύπρο.

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπε ότι οι αφίξεις τουριστών το Σεπτέμβριο του 2013 έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 6,7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν αυξηθεί κατά 12%.

Επεσήμανε ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός «είναι ένας σταθερός και σίγουρος πυλώνας της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «το μέλλον διαγράφεται πολύ ευοίωνο για τον τουρισμό».

«Πιστεύουμε ότι το 2014 με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην τουριστική βιομηχανία θα καταφέρουμε να έχουμε ακόμα περισσότερες αφίξεις», είπε, σημειώνοντας ότι το 2014 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2013 και με περισσότερα έσοδα.

«Μπαίνουμε σε μια ανοδική τροχιά για τον τουρισμό κάτι που το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η οικονομία μας», είπε. .

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης είπε ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένα θέμα που απασχόλησε τον τόπο μας τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Μετά από πρωτοβουλία του ΚΟΤ έχουμε ολοκληρώσει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία έχει καταδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ποία είναι τα προβλήματα και που οφείλεται η μέχρι τώρα αποτυχία στην προσέλκυση χειμερινού τουρισμού», είπε ο κ. Χαννίδης.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν, σε επίπεδο ανώτατης ιεραρχίας, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι και έτυχαν εκτενούς ενημέρωσης από τον ΚΟΤ για το πρόβλημα της απώλειας χειμερινού τουριστικού ρεύματος.

Έγινε επίσης ενημέρωση για ευκαιρίες αξιοποίησης συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, για επαναφορά της τουριστικής Κύπρου στα προγράμματα χειμερινού τουρισμού οργανωτών ταξιδιών και ανεξάρτητων περιηγητών.

Κατά το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες εξέτασαν σε επί μέρους Ομάδες Εργασίας τις προτεινόμενες Γενικές Στρατηγικές Κατευθύνσεις (Δράσεις) «Εγγράφου Εργασίας» για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αντιμετώπιση της εποχικότητας, που ετοίμασε ο ΚΟΤ.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να προτάξουν πρόσθετα μέτρα και πρακτικές άμβλυνσης του προβλήματος της τουριστικής εποχικότητας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της τουριστικής εποχικότητας αποτελεί κορυφαίο στόχο της Στρατηγικής Τουρισμού του ΚΟΤ 2011-2015, αλλά και δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τρόικας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΚΟΤ.

Source : ikypros.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου