Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Αθ.Ορφανίδης: "Δεν πρόκειται να έρθω στην Κύπρο"

Την πρόθεσή του να μην καταθέσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών καθιστά σαφές ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, σε απαντητική επιστολή προς την αναπληρώτρια Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Συγκεκριμένα η Ελένη Ηλιάδη, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, Δημήτρη Συλλούρη, απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον κ. Ορφανίδη στις 16 Οκτωβρίου, ζητώντας τη διευθέτηση συνάντησης με την Επιτροπή, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εξέτασης της λειτουργίας των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή καλείται ο κ. Ορφανίδης να απαντήσει κατά πόσο προτίθεται να ταξιδέψει τις προσεχείς εβδομάδες στην Κύπρο κι αν αυτό είναι δυνατό πριν το τέλος Νοεμβρίου, ώστε τα όσα ειπωθούν στη συνάντηση, να καταστεί δυνατόν να αξιοποιηθούν δεόντως.

Λακωνική η απάντηση του Αθανάσιου Ορφανίδη
«Σημειώνω ότι κατοικώ μόνιμα στις ΗΠΑ όπου και εργάζομαι και δεν σχεδιάζω να ταξιδέψω στην Κύπρο τις προσεχείς εβδομάδες», ήταν η λακωνική απάντηση του Αθανάσιου Ορφανίδη στις 18 Οκτωβρίου.

Το έργο της Επ. Θεσμών και το... αδίκημα περιφρόνησης

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Θεσμών έχει θέσει απο τον περασμένο Απρίλιο στο μικροσκόπιο της, την εξέταση της λειτουργίας των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και φιλοξένησε πληθώρα προσώπων.

Τα μέλη της επιτροπής εξετάζουν μεταξύ άλλων την αλληλογραφία μεταξύ Βουλής και Διοικητή, το πόρισμα και τους όρους της έρευνας A&M καθώς και όποια άλλα στοιχεία στάλθηκαν στο κοινοβούλιο από την ΚΤ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης Ορφανίδη - Επ. Θεσμών

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Ορφανίδης δεν αρνήθηκε να έρθει αλλά, είπε, δεν μπορεί να ταξιδεψει στην Κύπρο μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ανοικτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο για τηλεδιάσκεψη μεταξύ αμφοτέρων πλευρών.

Τι προβλέπει ο νόμος
Μεταξύ άλλων ο νόμος προβλέπει ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν την εξουσία να ζητούν πληροφορίες γραπτές ή προφορικές από τις δημόσιες υπηρεσίες, από τα νομικά πρόσωπα και τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Επίσης ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή ιδιώτες όταν εμφανιστούν στις επιτροπές της βουλής οφείλουν να καταθέτουν τα αληθή στοιχεία και να μην αρνούνται ή να αποκρύπτουν δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα. Σημειώνεται ακόμη ότι «οι εν γνώσει καταθέτοντες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ψευδή ή αποκρύπτοντες τα αληθή ή αρνούμενοι να προσέλθουν ενώπιον της ή να προσάγουν τα ζητηθέντα έγγραφα διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της περιφρόνησης της βουλής, τιμωρούμενο με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή χρηματική ποινή 300 λιρών ή και τις δύο ποινές».

Βάσει του νόμου, μετά τη διαμόρφωση άποψης από την επιτροπή και τη σύνταξη έκθεσης την οποία θα εξεταστεί σε κλειστή συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα παραπεμφθεί στο Γενικό Εισαγγελέα για να αποφανθεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα, είτε θα συσταθεί ερευνητική επιτροπή.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας η εξεταστική επιτροπή έχει την εξουσία να ζητεί την κατάθεση εγγράφων, να κλητεύει και να εξετάζει μάρτυρες ενόρκως ή με ανώμοτο διαβεβαίωση για εξέταση ποινικής διαδικασίας.

Παράλληλα διατάσσει πραγματογνωσύνη και καλεί εμπειρογνώμονες για να συνδράμουν στο έργο της ενώ οποιοδήποτε πρόσωπο αποτελεί αντικείμενο της έρευνας δικαιούται να παρίσταται δια συνηγόρου ή άλλου προσώπου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου της εξεταστικής επιτροπής υποβάλλει τις αποδείξεις που θα συλλέξει στην Ολομέλεια.

Μάλιστα αν το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής είναι απαλλακτικό σταματά οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, σε αντίθετη περίπτωση η βουλή αποφασίζει σε μυστική και ειδική συνεδρία, κατά πόσο υπό τις περιστάσεις ενδείκνυται προς το δημόσιο συμφέρον προώθηση ή όχι του θέματος.

«Αν η βουλή αποφασίσει ότι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει περαιτέρω προώθηση του θέματος διαβιβάζεται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής και το υλικό, προς το Γενικό Εισαγγελέα που αποφαίνεται τελικά για την ποινική δίωξη ή μη του κατά το πόρισμα ενεχομένου στο παρόντα νόμο ποινικό αδίκημα της περιφρόνησης της βουλής».

Διαβάστε αυτούσια την αλληλογραφία Επ. Θεσμών και Αθ.Ορφανίδη






Η απάντηση του Αθανάσιου Ορφανίδη




- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου