Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τι είπαν στον ανακριτή οι «γονείς» της Μαρίας

Οι φυσικοί γονείς του παιδιού έδωσαν το κορίτσι στους Ρομά, καθώς αδυνατούσαν να το συντηρήσουν.


Αυτός ήταν ο κύριος ισχυρισμός που προέβαλαν στις δικαστικές αρχές οι δύο Ρομά, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για αρπαγή ανηλίκου και για υφαρπαγή εγγράφων κατ’ εξακολούθησιν.

 Τη Δευτέρα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες προς πάσα κατεύθυνση, παίρνοντας καταθέσεις και εξετάζοντας δείγματα γενετικού υλικού από γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους, από Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι δύο Ρομά, οι οποίοι αρχικά είχαν δηλώσει ότι είναι οι φυσικοί γονείς του κοριτσιού, μετά τη διάψευσή τους από το τεστ γενετικού υλικού, υποστηρίζουν ότι το παιδί ανήκει σε Βούλγαρους Ρομά, οι οποίοι το άφησαν σε αυτούς καθώς δεν μπορούσαν να το συντηρήσουν. Μάλιστα, ο 39χρονος συλληφθείς φέρεται να ανέφερε ένα συγκεκριμένο όνομα Βούλγαρου και να έδωσε και τον αριθμό του τηλεφώνου του, γεγονός που ελέγχεται, ενώ αναμένεται και η άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου. Παράλληλα ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποσχέθηκε ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να βρεθούν οι φυσικοί γονείς του παιδιού. Ακόμα, φέρεται να είπε ότι την περίοδο που το παιδί δόθηκε στη 40χρονη σύντροφό του, ο ίδιος απουσίαζε και το έμαθε αργότερα, προσθέτοντας ότι δεν ήθελε να την κρατήσει γιατί φοβόταν για τυχόν νομικές συνέπειες, καθώς ο ίδιος είχε ήδη εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη.

Η γυναίκα του φέρεται να υποστήριξε ότι ήθελε να κρατήσει το παιδί γιατί είχε δεθεί μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ζήτησε να γίνει τεστ DNA προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι είναι ο πραγματικός πατέρας των άλλων τεσσάρων παιδιών που φέρονται ως δικά του στα χαρτιά.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον 39χρονο, που διατηρεί οικογενειακή μερίδα με τέσσερα παιδιά, και η 40χρονη συλληφθείσα εμφανίζεται σε δύο ακόμη διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, ως μητέρα 10 παιδιών.

Την ίδια ώρα, η μικρή Μαρία βρίσκεται στο νοσοκομείο και δείχνει να προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες συνθήκες. Ζωγραφίζει, παίζει με τις κούκλες της, δεν αναζητάει τους γονείς της, δείχνει τη διάθεση να μάθει ελληνικά. Το παιδί δείχνει ευτυχισμένο, διαβεβαιώνουν όσοι βρίσκονται κοντά της. Το θέμα κυριάρχησε στα ξένα ΜΜΕ, ενώ χιλιάδες ήταν και οι κλήσεις που δέχθηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού» απ’ όλο τον κόσμο από γονείς που ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες.

Ιατροδικαστής που εξέτασε το παιδί συμπέρανε ότι δεν είναι τεσσάρων ετών, όπως αρχικώς είχε γίνει γνωστό, αλλά πέντε με έξι. Ειδικοί προσπαθούν να συμπεράνουν την καταγωγή του με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και το DNA, για να διευκολύνουν τις έρευνες.

Το θρίλερ με την ανήλικη ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη, όταν το κορίτσι εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι και το σπίτι του 39χρονου ήταν ανάμεσα στα 4 - 5 όπου πραγματοποιήθηκαν έρευνες.

Το βασικό σενάριο που εξέταζαν μέχρι χθες οι αρχές αφορούσε αγοραπωλησία του κοριτσιού με σκοπό την πώλησή του σε άτεκνο ζευγάρι με τη μέθοδο της «εικονικής γέννας». «Ενδεχομένως να πήγε κάτι στραβά κατά τη διαδικασία και να τους “ξέμεινε” το παιδί. Δεν μπορούμε προς το παρόν, όμως, να αποκλείσουμε τίποτα», σχολίασε αστυνομική πηγή. Ενα λιγότερο σοκαριστικό σενάριο αναφέρει ότι ίσως το ζευγάρι όντως ανέλαβε τη «φροντίδα» του κοριτσιού, ενδεχομένως και άλλων παιδιών, για να εισπράττει τα χρήματα από τα επιδόματα που απευθύνονται σε πολύτεκνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο 39χρονος, η πραγματική μητέρα του παιδιού βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά δεν εμφανίζεται στις αρχές, ενδεχομένως από φόβο.

Το θέμα με τις παράνομες υιοθεσίες και με τη δράση κυκλωμάτων που εμπορεύονται βρέφη είναι γνωστό στις αρχές, ενώ κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις. Σε σχετικό έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης το περασμένο καλοκαίρι αναφέρεται ότι περισσότερες από 40 δικογραφίες για κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών έχουν σχηματιστεί από τις κατά τόπους Εισαγγελίες Εφετών. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι περισσότερες δικογραφίες αφορούν τις Εισαγγελίες Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου