Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: ΑΝΕΡΓΗ ΚΥΠΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΥΜΩΝΕΙ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑΣ

Τα μάτια της χαμηλώνουν, καθώς αφηγείται την μικρή ανθρώπινη ιστορία της, που σ' ένα υπαίθριο παζαράκι στα Λειβάδια Λάρνακας την περασμένη Κυριακή, τόσο αναπάντεχα βρέθηκε μπροστά μας.

Η μικρή ανθρώπινη ιστορία μιας καθηγήτριας Μαθηματικών που όμως δεν διδάσκει σε κανένα Γυμνάσιο ή Λύκειο και το μικρό Ιδιωτικό Φροντιστήριο στο οποίο δούλευε, έκλεισε μετά τον περασμένο Μάρτιο, όταν πολλοί γονείς άρχισαν να μην έχουν χρήματα για να στέλνουν τα παιδιά τους φροντιστήρια. 

 Και έτσι, η καθηγήτρια των Μαθηματικών έχασε την εργασία της. Με ένα χαμηλό μισθό του συζύγου και δυο μικρά παιδιά, η ζωή στο σπίτι της οικογένειας της έγινε δύσκολη, όπως και για πολύ κόσμο. Δεν τα έβαλε όμως κάτω. 

Ανασκουμπώθηκε, μπήκε στην κουζίνα της και αντί μαθηματικά και αριθμούς, άρχισε να ζυμώνει. Κέικ και μηλόπιτες και άλλα γλυκίσματα του ταψιού. Όλα ζυμωμένα με το μεράκι ενός δυνατού και υπέροχου ανθρώπου που κουβαλά μέσα της. Και τις τελευταίες λίγες βδομάδες η καθηγήτρια των Μαθηματικών, στήνει το τραπεζάκι της κάθε Κυριακή στο παζαράκι των Λειβαδιών και της Φτωχολογιάς στη Λάρνακα, πουλώντας τα εξαιρετικά κέικ της. Ένας σεμνός, ολιγομίλητος άνθρωπος που μέσα στα γλυκίσματα της κρύβεται αυτή η ανθρώπινη ιστορία… 

 
Σύμφωνα με ένα εκ των διαχειριστών του λαϊκού υπαίθριου παζαριού που στήνεται κάθε Κυριακή στα Λειβάδια, τον Μάμα Ταουξή, η ιστορία της καθηγήτριας, δεν είναι η μόνη στο συγκεκριμένο μέρος. 

 Τις τελευταίες βδομάδες, έφτασαν τους 37 οι διάφοροι πωλητές μεταχειρισμένων ειδών, ή παρόμοιων παρασκευασμάτων όπως της καθηγήτριας, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν στους δύσκολους πραγματικά καιρούς που βιώνει ο τόπος. Κύπριοι, άνθρωποι ανάμεσά μας, που στο παρελθόν ίσως ποτέ δεν διανοήθηκαν ότι θα ερχόταν η στιγμή να βρεθούν σ' ένα παζαράκι για να πουλούν μεταχειρισμένα πράγματα από το σπίτι τους. 


Από ρουχαλάκια μωρών, μέχρι οικιακά σκεύη, μικροέπιπλα, ψηφιακούς δίσκους, παλιά κέρματα, εργαλεία και ό,τι φανταστεί το ανθρώπινο μυαλό. Μέχρι και την αμαξούλα μέσα στην οποία μεγάλωσαν τα παιδιά της οικογένειας. Ο κ. Ταουξής μας δείχνει με το χέρι του ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου το οποίο αγόρασε από κάποιον από τους 37 πωλητές για να το χαρίσει ο ίδιος σε μια φτωχή οικογένεια που το έχει ανάγκη. «Τέσσερα ευρώ η τιμή του. Τόσο κοστίζει, μαζί και οι αναμνήσεις της οικογένειας που το φύλαγε ώς τώρα», μας λέει με νόημα ο Μάμας

Source : http://showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου