Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

«Κοριός» της NSA στο κινητό της Μέρκελ!

Η γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε εξηγήσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες

Στα δίχτυα του Μεγάλου Αδελφού της αμερικανικής NSA φαίνεται ότι έπεσε ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ, γεγονός που αν επαληθευτεί δίνει μια νέα διάσταση στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που συγκλονίζει την Ευρώπη. Τον ισχυρισμό περί παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ προέβαλε με επίσημη ανακοίνωσή της η Καγκελαρία.

Από την ίδια πηγή έγινε γνωστό ότι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο επικοινώνησε αμέσως με τον Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας «σαφείς και πλήρεις διευκρινίσεις» και τονίζοντας στον συνομιλητή της ότι θεωρεί κάτι τέτοιο «εντελώς απαράδεκτο» κάνοντας λόγο για «σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη» ανάμεσα στους δύο συμμάχους.

Ο αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε την οργισμένη Καγκελάριο ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνό της. «Οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν στο μέλλον τις επικοινωνίες σας», ήταν η διαβεβαίωση που προσέφερε ο Ομπάμα στη Μέρκελ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Η σκιά, πάντως, παραμένει και δίνει τον τόνο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Η Γαλλία, τελευταίο θύμα των προγραμμάτων της NSA, είχε ζητήσει να μπει το θέμα των παρακολουθήσεων στην ατζέντα της Συνόδου. Τουλάχιστον έως προχθές η Γερμανία προτιμούσε να κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία θα προτιμούσαν να μην ενοχλήσουν τους κολοσσούς του Διαδικτύου που άνοιξαν την πίσω πόρτα για να μπει η NSA στον κυβερνοχώρο.

Ειδικά στο Βερολίνο, η Καγκελάριος προτιμούσε τη σιωπή απέναντι στην οργή της αντιπολίτευσης και στην κατακραυγή των μέσων ενημέρωσης. Οσο πλήθαιναν τα ερωτήματα τόσο η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να υποβαθμίσει το ζήτημα. Αυτό που την ενδιέφερε κυρίως - και παρά την δηλωμένη έκπληξή της για τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν - ήταν να μη διαταράξει τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Μετά τον «κοριό» στο κινητό της Καγκελαρίου, ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατον να μην τεθεί το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας στη Σύνοδο. Ο Φρανσουά Ολάντ και η Ανγκελα Μέρκελ εξάλλου δεν είναι οι μόνοι που ταξιδεύουν με παράπονα στις Βρυξέλλες. Ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συναντήθηκε στη Ρώμη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ζητώντας εξηγήσεις για το δίχτυ που άπλωσε η NSA στην Ιταλία. Ανάστατη είναι και η Ισπανία από τη βάσιμη υποψία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας ότι θύματα παρακολούθησης είχαν πέσει πολλοί πολιτικοί - ενδεχομένως και ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Αν και δεν επιθυμεί κανενός είδους κλιμάκωση, το Παρίσι εξακολουθεί να κρατά το θέμα ψηλά τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη της «Μοντ» ότι η NSA είχε καταγράψει μέσα σε έναν μήνα τα δεδομένα 70 εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. «Γιατί είναι απαράδεκτες αυτές οι πρακτικές; Πρώτον γιατί λαμβάνουν χώρα σε συμμάχους και έπειτα επειδή αποτελούν προσβολή της ιδιωτικότητας», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
«Αυτό που μας συγκλόνισε είναι το εύρος των παρακολουθήσεων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, για να δώσει στη συνέχεια μια διαφορετική διάσταση: «Ας είμαστε ειλικρινείς, κι εμείς κατασκοπεύουμε. Ολοι ακούν όλους. Αλλά δεν έχουμε τα ίδια μέσα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό μας προκαλεί φθόνο».

Παράπονα για τα μάτια της αντιπολίτευσης
Η Ανγκελα Μέρκελ είχε «σηκώσει» για πρώτη φορά το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο τον περασμένο Ιούνιο. Ο στόχος της αφενός ήταν να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αφετέρου να δείξει στην κοινή γνώμη κάποιου είδους ενόχληση για τη δραστηριότητα της NSA στο γερμανικό έδαφος – ενόψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Πιθανότατα δεν φανταζόταν τότε ότι μπορεί να είχε πέσει θύμα παρακολούθησης και η ίδια...

- Source : http://www.ilovestyle.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου