Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Eυρωεκλογές 2014: Ονόματα, παρασκήνιο και προβληματισμοί

Σαν μία τεράστια πρόκληση και τεστ αντοχής αντιμετωπίζουν τα κόμματα τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαϊου 2014 λόγω του ευρύτερου αρνητικού κλίματος και απαξίωσης τόσο της πολιτικής όσο και των θεσμών της ευρωπαϊκής ένωσης από την κυπριακή κοινωνία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, έχουν τραυματίσει σοβαρά την αξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων κάτι που αποτυπώνεται και μέσω των πρόσφατων ευρωβαρόμετρων. Το SigmaLive σας παρουσιάζει τις προθέσεις των κομμάτων, των ευρωβουλευτών καθώς και το παρασκήνιο των διεργασιών που ήδη έχουν αρχίσει εντός των κομμάτων.

Επαναδιεκδικούν Θεοχάρους-Πιτσιλλίδης-Παπαδοπούλου-Σοφοκλέους
Το σκέφτεται ο Τάκης Χατζηγεωργίου
Αποχωρεί ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης
Παγωμάρα στο ΔΗΚΟ
Καταγραφή της δυναμικής της επιδιώκει η Συμμαχία Πολιτών
Έντονος προβληματισμός στο ΕΥΡΩΚΟ

ΔΗΣΥ: Διεκδικούν Θεοχάρους, Πιτσιλλίδης – Χαράσσουν στρατηγική στο κόμμα

Την ίδια ώρα που το κυβερνών κόμμα έχει αρχίσει να εξετάζει κυρίως την στρατηγική με την οποία θα προσεγγίσει τις επερχόμενες ευρωεκλογές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο ευρωβουλευτές που αντιπροσωπεύουν τον ΔΗΣΥ στο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν νέα θητεία. Η Ελένη Θεοχάρους, η οποία διανύει τώρα την δεύτερη της θητεία, δηλωνει στο SigmaLive πιο έμπειρη από ποτέ.

«Νομίζω ότι έχω να προσφέρω ακόμη πολλά και εκτιμώ ότι με την εμπειρία της πρώτης θητείας και τις διασυνδέσεις που έχω δημιουργήσει θα είμαι ακόμη πιο αποδοτική και αποτελεσματική στη δεύτερη. Για τους ξένους η Ευρωβουλή είναι ένας χώρο στον οποίο επενδύουν διότι υπάρχει άμεση σύνδεση με τα κράτη μέλη. Υπάρχουν ευρωβουλευτές που είχαν υπηρετήσει ως πρωθυπουργοί, πρόεδροι, υπουργοί, δήμαρχοι, εθνικοί βουλευτές, και Επίτροποι. Ξέρετε πόσο δύσκολο αλλά και σημαντικό είναι να οικοδομείς σχέσεις φιλικές και πολιτικές μαζί τους; Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι άλλοι στην Ευρωβουλή θα έλεγα ότι κάνουν καριέρα. Εγώ δεν το χρειάζομαι αυτό. Ωστόσο την μεγαλύτερη επιρροή την έχουν οι βουλευτές που έχουν δύο ή περισσότερες θητείες γιατί ξέρουν τους πάντες και τα πάντα. Έτσι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών τους αλλά και γνωρίζουν πώς να «τα συνταυτίζουν» με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Θεωρώ ότι θα είναι μια εξόχως δύσκολη περίοδος, θεσμικών αλλαγών στην ΕΕ, στην κυπριακή οικονομία και στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου, θέλω να είμαι εκεί, για δώσω τις μάχες, όπως το πράττω συνεχώς», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλο που αντικατέστησε τον διορισθέντα Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Πιτσιλλίδης ενδιαφέρεται επίσης να διεκδικήσει θητεία στο ευρωκοινοβούλιο. «Εγκατέλειψα μια σίγουρη θητεία πολλών ετών στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου στην οποία με εξέλεξε ο κυπριακός λαός, για να ανταποκριθώ στην πρόκληση να εκπροσωπήσω την πατρίδα μας και τον λαό της σε ένα χώρο που και πιστεύω και με εκφράζει. Έχω πολλά να μάθω και να προσφέρω. Άλλωστε η πρώτη μου εκλογική συμμετοχή στα κοινά ήταν στα 32 μου χρόνια στις Ευρωεκλογές του 2009 όπου ανταποκρίθηκα θετικά στην ιδιαζόντως τιμητική για μένα πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να στελεχώσω, ως προσωπική επιλογή του το ψηφοδέλτιο της κατεξοχήν ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης του τόπου μας, του Δημοκρατικού Συναγερμού. Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι θα θέσω ξανά τον εαυτό μου στην διάθεση των πολιτών της Κύπρου για να συνεχίσω αυτό που μόλις ξεκίνησα», δήλωσε.

Τεράστια πρόκληση για το ΑΚΕΛ – Τέλος για τον Τριανταφυλλίδη

Σαν μία τεράστια πρόκληση αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές στο ΑΚΕΛ, αφού το κόμμα της αριστεράς αισιοδοξεί να διαψεύσει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν το κόμμα βαριά τραυματισμένο μετά την διακυβέρνηση Χριστόφια. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες για το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν στις ευρωεκλογές. Ωστόσο το κόμμα βρίσκεται σε μια περίοδο ευρύτερων ζυμώσεων οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν μέσα από το προγραμματικό συνέδριο του κόμματος το οποίο θα λειτουργήσει και σαν εφαλτήριο για τις ευρωεκλογές. Υπάρχει επίσης ανησυχία για τα όσα αποτυπώνονται μέσω διαφόρων μετρήσεων καθώς και για το ενδεχόμενο η αποχή να κινηθεί σε ψηλά επίπεδα. Σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο, σύμφωνα με πηγές από το κόμμα, αυτό είναι κάτι που θα προκύψει από την πολιτική την οποία θα ακολουθηθεί τελικά και οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν από την Κεντρική Επιτροπή. Πάντως ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, δήλωσε στο SigmaLive ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, ενώ παρόλο που εικάζεται ότι ο Τάκης Χατζηγεωργίου θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου, προς το παρών δηλώνει ότι «το σκέφτεται».

ΔΗΚΟ: Καμία απόφαση πριν το Εκλογικό Συνέδριο

Παρόλο που η Ευρωβουλευτής, Αντιγόνη Παπαδοπούλου δηλώνει έτοιμη να επαναδιεκδικήσει νέα θητεία, το επερχόμενο Εκλογικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ, έχει βάλει το θέμα των ευρωεκλογών στο ψυγείο. Σύμφωνα με πηγές εντός του κόμματος, με την εκλογή νέας ηγεσίας αναμένεται να καθοριστεί και η πορεία του κόμματος προς τις ευρωεκλογές. «Πριν από 4 ½ χρόνια, το Δημοκρατικό Κόμμα με τίμησε συμπεριλαμβάνοντας την υποψηφιότητα μου, στο δικό του ψηφοδέλτιο. Η λαϊκή ετυμηγορία με εμπιστεύτηκε να εκπροσωπώ την Κύπρο και το λαό μας στις Βρυξέλλες, με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις. Γνώμονας όλων των ενεργειών μου, είναι να αγωνίζομαι για το τρίπτυχο «Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη» στη βάση των διαχρονικών θέσεων και αρχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Καταθέτω καθημερινά τη ψυχή μου, στην υπηρεσία της πατρίδας μου. Θεωρώ ως υποχρέωσή μου, τη διεκδίκηση μιας δεύτερης πενταετίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι κρίσιμες ώρες που διέρχεται ο τόπος μας, επιβάλλει να είμαστε διεκδικητικοί και παρόντες στην καρδιά των γεγονότων, εκεί όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στο SigmaLive, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, το τελευταίο διάστημα Σοσιαλιστές και Οικολόγοι επιδιώκουν να φτάσουν σε συμφωνία για συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών. Οι διεργασίες αυτές γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και η συνεργασία θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή. Στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ πιθανότατα να βρίσκεται και το όνομα του Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Παπαδάκη ενώ θέση θα διεκδικήσει και ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Σοφοκλής Σοφοκλέους. Πάντως το ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οικολόγοι: Καλοβλέπουν τη συνεργασία με την ΕΔΕΚ

Πηγή από το στρατόπεδο των Οικολόγων, επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα μας το «φλερτ» με τους σοσιαλιστές, λέγοντας ότι υπάρχει θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα όπως δήλωσε η ίδια πηγή, συνάντηση επί τούτου θα διευθετηθεί την ερχόμενη βδομάδα όπου αναμένεται να προκύψουν ουσιαστικές εξελίξεις. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι Οικολόγοι πιθανόν να ζητήσουν τη συμπερίληψη του Βουλευτή του κινήματος Γιώργου Περδίκη στο ψηφοδέλτιο.

Συμμαχία Πολιτών: Στόχος να καταγραφεί η δυναμική του κόμματος

Συγκροτημένα και με απόλυτη σοβαρότητα αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες ευρωεκλογές στη Συμμαχία Πολιτών. Μάλιστα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το ψηφοδέλτιο του κόμματος αναμένεται να περιλαμβάνει φρέσκα πρόσωπα και πολλές εκπλήξεις αφού μεταξύ άλλων θα βρίσκονται ακαδημαϊκοί και επιστήμονες. Ωστόσο δεν αποκλείεται του ψηφοδελτίου να ηγηθεί ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας. Στην προγραμματισμένη Ανώτατη Σύγκλητο της 3ης Νοεμβρίου, αναμένεται να απαντηθούν σειρά ερωτημάτων, όπως κατά πόσο θα «θυσιάσου» τον ηγέτη του κόμματος στις Βρυξέλλες, σε ποια ευρωπαϊκή ομάδα θα συμμετέχουν και κατά πόσο θα επιδιωχθεί εκ νέου προσπάθεια συνεργασίας με άλλα κόμματα, μετά το ναυάγιο με την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους. Η ευρύτερη στρατηγική της συμμαχίας θα είναι να αναδείξει την ευρωπαϊκή ατζέντα και να αναδείξει στο ευρωκοινοβούλιο τα προβλήματα που δημιουργούν οι παρούσες πολιτικές της ΕΕ στα θέματα οικονομίας. Καθοριστικό παράγοντα αναμένεται να αποτελέσουν οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό και την οικονομία.

ΕΥΡΩΚΟ: Έντονος προβληματισμός

Στο ΕΥΡΩΚΟ, παρόλο που το θέμα ευρωεκλογές δεν έχει απασχολήσει προς το παρών το κόμμα, οι διεργασίες αναμένεται να αρχίσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τα όσα αποτυπώνονται πάντως στις πρόσφατες μετρήσεις, τα οποία δείχνουν βουτιά στα ποσοστά του κόμματος, σαφώς και προβληματίζουν έντονα την ηγεσία η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα. Όπως δήλωσε πηγή του κόμματος στο SigmaLive, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν τεστ αντοχής για το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο θα επιδιώξει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων παρόλο το θυμό και την αγανάκτηση στην ευρύτερη κοινωνία.

Κουλίας o «συνδετικός κρίκος»;

Ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των κομμάτων του κεντρώου χώρου ευελπιστεί να λειτουργήσει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος μιλώντας στο SigmaLive, τόνισε ότι οι Ευρωεκλογές αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τα κόμματα του κέντρου να συνενωθούν και να προτάξουν την κοινή γραμμή τους στα θέματα του κυπριακού μέσω ενός κοινού ψηφοδελτίου. Όπως είπε ο ίδιος προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι τυχόν εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, θα βοηθήσει σημαντικά.
Πηγή: http://www.sigmalive.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου