Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Μειωμένα τα μέτρα ασφάλειας-υγείας σε επιχειρήσεις, λόγω κρίσης

Αδυναμία λήψης των κατάλληλων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, λόγω των περικοπών στις δαπάνες των επιχειρήσεων, που επιβάλλει η οικονομική κρίση, εντοπίζει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων παρουσιάζεται μειωμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο εννιάμηνο του 2013 καταγράφηκε μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 11,6% σε σύγκριση με το πρώτο εννιάμηνο του 2012.

Ενόψει της εβδομάδας πρόληψης εργατικών ατυχημάτων, από την 21η Οκτωβρίου μέχρι την 25η Οκτωβρίου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Τάσος Γιαννάκη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «το κεφάλαιο της ασφάλειας και υγείας στην εργασία έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης γιατί υπάρχει αδυναμία να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, οπότε εκτίθενται πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι σε κινδύνους για τη ζωή, την αρτιμέλεια και την υγεία τους».

Ο κ. Γιαννάκη υπέδειξε ακόμα ότι «υπάρχει και το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού», εξηγώντας πως «σε μια περίοδο προσπάθειας περιορισμού των κόστων που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία υπάρχουν επιχειρήσεις και εργοδότες που αποφεύγουν να πληρώσουν για να ληφθούν τα μέτρα, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται αθέμιτα άλλους εργοδότες που προσπαθούν να διατηρήσουν τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας σε αποδεκτό επίπεδο σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η Κύπρος κατόρθωσε την πενταετία 2007-2012 να μειώσει τη συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων κατά 27,23%, ξεπερνώντας το στόχο του 25% που είχε τεθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία 2007-2012.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα το οποίο δεν προέκυψε τυχαία» σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι το Τμήμα πραγματοποίησε χιλιάδες επιθεωρήσεις την προηγούμενη πενταετία, διοργάνωσε πάνω από 500 εκδηλώσεις και συνεργάστηκε με όλους τους φορείς, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και τεχνικούς φορείς «με αποτέλεσμα να έχουμε θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την προστασία των εργαζομένων», όπως σημείωσε.

«Περάσαμε το ‘ψυχολογικό όριο’ της μείωσης των εργατικών ατυχημάτων κάτω από 2000 και το 2012 είχαμε 1741 ατυχήματα», είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την προηγούμενη χρονιά τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα -351- σημειώθηκαν στον τομέα της μεταποίησης. Επίσης, 329 ατυχήματα σημειώθηκαν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, 328 στις κατασκευές, 248 στο εμπόριο και σε υπηρεσίες επισκευής οχημάτων και μοτοσυκλετών και 118 σε υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης. Από το σύνολο των 1741 ατυχημάτων τα εννέα ήταν θανατηφόρα.
Κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2013 τα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, μειωμένα κατά 11,6% σε σύγκριση με το πρώτο εννιάμηνο του 2012.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Γιαννάκη, σε σχέση με πέρσι διαπιστώνεται διαφοροποίηση των ποσοστών των εργατικών ατυχημάτων κατά τομέα δραστηριότητας.

Όπως εξήγησε, ο περιορισμός της δραστηριότητας της οικοδομικής βιομηχανίας είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη συχνότητα εργατικών ατυχημάτων στα οικοδομικά εργοτάξια και μεγαλύτερη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Έχουμε στην οικοδομική βιομηχανία 15,7%, ενώ πέρσι τους πρώτους εννιά μήνες είχαμε 18,6%. Στην περίπτωση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας -που δούλεψε καλά φέτος-είχαμε το πρώτο εννιάμηνο 21,5% ατυχήματα, σε σχέση με 18,9% το περσινό εννιάμηνο».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε την πενταετία 2007-2012, 25 χιλιάδες επιθεωρήσεις, έστειλε 3,5 χιλιάδες επιστολές για παραβάσεις της νομοθεσίας και καταχώρησε 325 ποινικές υποθέσεις.

Το 2012 οι νέες ποινικές υποθέσεις που καταχωρήθηκαν ανήλθαν σε 38, ενώ ολοκληρώθηκε η εκδίκαση 42 υποθέσεων για παραβάσεις εργατικών νόμων που αφορούσαν στην ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Οι χρηματικές ποινές, που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες το 2012 ανήλθαν συνολικά σε 167 χιλιάδες ευρώ, ενώ σε μια περίπτωση θανατηφόρου, επιβλήθηκε ποινή τριών μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Σε ό,τι αφορά το 2013 έχουν μέχρι στιγμής καταχωρηθεί 20 νέες ποινικές υποθέσεις.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέφερε ότι από τον Απρίλιο το Τμήμα έχει αλλάξει τον προγραμματισμό των επιθεωρήσεων του, προβαίνοντας σε καλύτερη στόχευση. «Είναι αδύνατο να δούμε επί συνεχούς βάσης τις 110 χιλιάδες υποστατικά που είναι επιθεωρήσιμα. Άρα χρειάζεται να γίνει στόχευση και συνεργασία με τους άλλους φορείς, και να λειτουργούμε με βάση δεδομένα. Αν δεν υπάρχουν δεδομένα που να μας πείθουν ότι πρέπει να δώσουμε σημασία σε ένα τομέα δεν υπάρχει λόγος να προβούμε σε επιθεωρήσεις στο συγκεκριμένο τομέα», εξήγησε.

Χαρακτήρισε σημαντικό για το έργο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας το γεγονός ότι με βάση τη νομοθεσία οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν επιτροπές ασφάλειας, στις οποίες συμμετέχουν οι ίδιοι, και σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του εργοδότη να επιλύσουν προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

Είπε ακόμα ότι η προσπάθεια διαφώτισης φθάνει μέχρι τα σχολεία, με την ένταξη στο μάθημα της αγωγής υγείας, ενοτήτων που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας.

«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για τη διαφώτιση γιατί είναι θέμα κουλτούρας», σημείωσε ο κ. Γιαννάκη.

Ερωτηθείς σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο είπε ότι γίνονται συνέχεια προσπάθειες για βελτίωση και απλοποίηση του, χωρίς να μειωθεί το επίπεδο προστασίας.

Είπε ακόμα ότι βρίσκονται στη Βουλή για να συζητηθούν εναρμονιστικοί κανονισμοί που στοχεύουν στην προστασία των εργαζομένων στο νοσηλευτικό τομέα ή στον τομέα παροχής φροντίδας-υγείας, από μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από βελόνες και αιχμηρά εργαλεία που χρησιμοποιούν κατά την εργασία τους.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΔΩ 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου